den 21 april

Fråga 2005/06:1461 av Anna Grönlund Krantz (fp) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Värnplikt på männens villkor

I genomsnitt avbröt 13,4 % av kvinnorna sin värnplikt under 2005. På Norrbottens regemente I 19 avbröt 29 % av kvinnorna sin värnplikt vilket ska jämföras med 16 % av männen.

Trots att försvaret i dag är öppet för kvinnor har alltför lite hänt på jämställdhetsområdet. I en uppmärksammad artikelserie i Norrbottens Kuriren under april månad framstår en tydlig bild av ett försvar som vill ha in kvinnor @ men som inte är berett att anpassa verksamhet och utrustning för att passa båda könen. Trots att vi i dag skriver år 2006 har försvaret material som inte är anpassat för kvinnor. Det finns inga underkläder för kvinnor, kroppsskyddet är inte anpassat efter en kvinnlig kropp och så vidare.

Det svenska försvarets organisation och funktion har förändrats under de senaste åren. I dagsläget är fysisk styrka inte det allenarådande för att vara en bra militär eller befäl. Kvinnorna i det svenska försvaret gör stora insatser och försvaret är många gånger helt beroende av kvinnorna, exempelvis vid internationella insatser där det har visat sig att kvinnor har lättare än män att nå civilbefolkningen.

Om det svenska försvaret inte ska förlora en viktig del av sin kompetens är det nödvändigt att försvaret blir mer jämställt. Det gäller givetvis tonläge och synen på fysisk styrka men det handlar också om att planera verksamheten och att utrustningen är anpassad utifrån den enskilda värnpliktigas behov @ oavsett om den värnpliktiga är en man eller kvinna.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga försvarsministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att göra försvaret mer jämställt.