den 30 mars

Fråga 2005/06:1339 av Göran Persson i Simrishamn (s) till statsrådet Jens Orback (s)

Rätten till sjukpenning och politiskt arbete

Försäkringskassans stramare tolkning har inneburit att alltfler som uppbär sjukpenning eller sjukpension tvingats avstå från att arbeta politiskt.

Flera exempel finns. I Ystads Allehanda den 28 mars finns att läsa om en person som förlorar stora summor pengar för att hon väljer att arbeta politiskt. Hon har arvoden som uppgår till 10 % av hennes inkomst vilket inneburit att försäkringskassan sänkt sjukpenningen till 75 % av inkomsten. Hennes politiska åtaganden följs då av en sänkt inkomst med 15 %. Ett annat exempel kan vara en person som uppbär full förtidspension. En förtidspensionär får endast arbeta fem timmar i veckan utan att det påverkar rätten till ersättning. Om arvodet eller arbetet överskrids ifrågasätts rätten till full förtidspension. Det finns flera personer, ofta kvinnor, som drabbats av svåra ställningstaganden. Gränsen för arvoderat politiskt arbete går alltså vid i genomsnitt fem timmar i veckan för en förtidspensionär. För en medborgare som uppbär sjukpenning bestämmer försäkringskassan omfattningen av det politiska arbetet genom tolkning av regelsystemet.

Det är ett demokratiskt problem att stora grupper människor tvingas begränsa sitt politiska engagemang. Varje engagerad människa behövs för att vi ska kunna fortsätta att ha en levande demokrati i Sverige. I detta fall sätter försäkringskassan gränsen efter befintliga regler.

Vilka initiativ tänker statsrådet Jens Orback vidta för att alla människor i Sverige ska kunna engagera sig politiskt oavsett hälsan?