den 27 mars

Fråga 2005/06:1309 av Cecilia Widegren (m) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Infrastrukturpolitiken och utvecklingen på landsbygden

Förväntningarna på att huvudvägen E 20 mellan Sveriges första stad @ Stockholm @ och Sveriges andra stad @ Göteborg @ ska bli fyrfilig motorväg är stora. Trots näringslivets krav på rimliga transportförutsättningar till bland annat norra Europas största hamn i Göteborg, för att jobben och tillväxten ska tas till vara bland annat på landsbygden i Skaraborg med Volvo, Electrolux, Kinnarps och Arla som några stora arbetsgivare som exempel, väljer den socialdemokratiska regeringen att snåla på utbyggnaden i Skaraborg.

Vägverkets knappa resurser räcker nu bara till så kallad 2+1-väg på delar av sträckan. Detta skulle bland annat leda till att Pharmadule Emtunga, en av Varas största arbetsgivare, tvingas lämna Skaraborg. Företaget har i dag ca 250 anställda och dessutom 200 underleverantörer som hotas av den så kallade vajervägen. Pharmadule Emtunga är världsledande på bostadsmoduler till oljeplattformar och exporterar över hela världen. Modulerna är så breda att transporten till hamnar på Västkusten inte blir möjliga om så kallad vajerväg byggs i Skaraborg.

Trafiksäkerhet och tillväxt är båda viktiga för infrastrukturen. Vajerväg i Västsverige, som är en av Sveriges ledande regioner för livsmedelsproduktion, skulle innebära svår och långsam framkomlighet och förseningar med utryckningsfordon och inte minst med en stor traktor med dubbelmontage och en fyra meters såmaskin som blockerar vägen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att regeringens infrastrukturpolitik inte leder till färre jobb på landsbygden och därmed en ökad kostnad för staten i samband med den massarbetslöshet som uppstår?