den 15 september

Fråga 2005/06:12 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Utbildningsväsendets resurser

OECD:s rapport Education at a Glance 2005, presenterades av tre statsråd på DN Debatt som ”OECD:s viktigaste rapport om utbildningspolitiken”. I artikeln koncentrerar sig statsråden på kostnaderna för utbildningen i Sverige och konstaterar att de ”omfattande satsningarna på utbildning i Sverige är i internationell toppklass, vi satsar nu mer på utbildning än samtliga OECD-länder utom Danmark”.

OECD konstaterar att omvärlden satsar alltmer på utbildning. I själva verket är det bara i Sverige som kostnaden per elev sjönk mellan åren 1995 och 2002. Vidare visar OECD att Sverige ligger nära botten när det gäller andelen av utbildningsresurserna som går till löner. Sverige ligger där näst sist bland de undersökta länderna.

Lärarna är skolans viktigaste resurs. Det råder ingen tvekan om att lärarens förmåga är den mest avgörande faktorn för elevens kunskapsutveckling. Därför är det ett oroande tecken att Sverige ligger i botten när det gäller OECD-ländernas satsning på löner i relation till totalkostnad. Denna oro späds ytterligare på av det faktum att när OECD mäter resultaten i skolan så hamnar Sverige långt ifrån toppen, trots att vi satsar så stora resurser.

Slutsatsen av detta blir att det är helt avgörande att satsa resurserna rätt. Det finns därför all anledning att mot bakgrund av detta ställa sig frågan vart skolans pengar tar vägen.

Avser statsrådet att ta initiativ till en genomlysning av svenskt utbildningsväsende i syfte att se till så att resurserna används på det för eleverna bästa sättet?