den 10 mars

Fråga 2005/06:1179 av Gustav Fridolin (mp) till statsrådet Jens Orback (s)

Gestaltning av folksagor för integration

Inom Miljöpartiet har idén om nationella sagogestaltningsspel väckts. Gestaltande av folksagor är en viktig del i kulturarvet. Folksagor förekommer i alla världens hörn och innehåller överallt ingredienser som bäddar för ömsesidig förståelse mellan geografiskt och kulturellt olika delar av världen. Samtidigt berättar de om de olika folken. Här finns en samlad visdom som utkristalliserat sig genom många generationer ur människors berättande. Samtidigt finns i folksagorna ett bildregister som ger barn möjlighet att sätta färg och form på sina tankar, att utveckla sin fantasi och väcka ett intresse för skapandet. Dagens medialiserade samhälle där man serveras färdiga bilder och ljud till berättelser riskerar annars att undertrycka utvecklandet av ett individuellt och mentalt ”bildregister” och en aktiv fantasi.

Av den anledningen har skolminister Baylan i ett svar på en skriftlig fråga från undertecknad svarat: ”Folksagor är en viktig del av vårt kulturarv och att läsa dem har en självklar plats både i förskolan och skolan. (…) Skolan ska bland annat sträva efter att eleven utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att tillägna sig skönlitteratur i skilda former från olika tider och kulturer.”

Läsande är en sak, gestaltande en annan. Att gestalta en folksaga kräver tid, resurser och särskilt avsatt planering i utbildningsväsendet. På bland annat Johannesskolan i Stockholm drivs i dag pilotprojekt för gestaltande av folksagor. Då detta skulle ha en god effekt för integrationen och förståelsen vill jag fråga statsrådet Orback:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka inslaget av folksagogestaltning i de svenska skolorna?