den 8 mars

Fråga 2005/06:1150 av Göran Persson i Simrishamn (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisutbildningen

Rättstrygghet och att slippa bli utsatt för brott är omistliga värden för medborgarna i ett demokratiskt rättssamhälle. Det är viktigt att samhället är tydligt med att man inte accepterar lagbrott och att polis och rättsväsende är rustade för att kunna förebygga brott och snabbast möjligt kunna gripa och ställa de skyldiga inför rätta. Vi har i Sverige en mycket kompetent poliskår. Att vara polis är ett tufft arbete med mycket ansvar och även stora maktbefogenheter.

De senaste åren har det utbildats fler poliser än någonsin i Sverige. Trots att även pensionsavgångarna har varit stora har det totala antalet poliser ökat rejält. Även uppklaringsprocenten har blivit bättre. Men det behöver bli ännu bättre. Polisutbildningens kvalitet är central för att ständigt kunna utveckla polisarbetet. Bland annat tror jag att det är viktigt att använda sig av nya forskningsrön inom polisutbildningen. Och här tror jag att det kan bli bättre. Som ett exempel såg jag nyligen en doktorsavhandling om förhörsteknik som kritiserade handböcker i förhörsteknik som används i polisutbildningen som delvis föråldrade. Maria Hartwig som är filosofie doktor i psykologi har skrivit avhandlingen som behandlar förhörsteknik och hur man strategiskt utnyttjar bevis.

Jag vill med hänvisning till ovanstående fråga justitieministern:

Vilka initiativ avser justitieministern att ta för att försäkra sig om att tillämpning av ny forskning ingår som en naturlig metod för att utveckla polisutbildningen?