den 24 februari

Fråga 2005/06:1096 av Mikael Oscarsson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Postens diskriminering av funktionshindrade individer

”För att tillförsäkra äldre och funktionshindrade i glesbygd en fullgod postservice upphandlas årligen en så kallad utsträckt lantbrevbärarservice just för hushåll bestående av endast äldre eller funktionshindrade.” Så svarade statsrådet på min fråga om postservicen för funktionshindrade i november 2005. I svaret bör man lägga märke till ordet ”endast”, eftersom ett hushåll som inkluderar både funktionshindrade och icke funktionshindrade tydligen inte omfattas av den utsträckta lantbrevbärarservicen.

Låt mig anföra ett exempel: En familj i Enköping fick under hösten order om att flytta sin postlåda till en uppsamlingsplats till följd av Postens pågående rationaliseringar på landsbygden. Mannen i familjen är funktionshindrad till följd av en stroke, vilket gör att han endast kan gå en kortare stäcka på slät mark. Den dagliga promenaden till postlådan för att hämta posten har gett honom självständighet och höjt hans livskvalitet betydligt. I dag får hustrun hämta posten på postterminalen i Enköping, eftersom de inte har accepterat Postens brevlådeflytt. Till saken hör att lantbrevbäraren varje dag kör förbi den plats där brevlådan fortfarande är placerad @ utan att stanna!

I sitt beslut lutar sig Posten i Enköping mot postlagen och Post- och telestyrelsens tillståndsvillkor. Men är det verkligen rimligt att Posten tillåts tolka ordalydelserna så snävt som nu görs? Jag menar att situationen i dag går ut över enskilda människors liv på ett orimligt sätt. För familjen i exemplet ovan hade det räckt att få behålla postlådan på den plats där den alltid stått.

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att den utsträckta lantbrevbärarservicen ska gälla hushåll där någon är äldre eller funktionshindrad?