den 17 februari

Fråga 2005/06:1041 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Svenskt fjäderfä och fågelinfluensan

Med anledning av att fågelinfluensan konstaterats i närheten av Sveriges gränser vidtas ett flertal försiktighetsåtgärder för att främst skydda svenska fjäderfän, som torde vara de som är i störst riskzon för influensan. Myndigheter samordnar sina resurser för att på bästa sätt ha beredskap för att hantera en kommande smitta.

Förutom att oron över fågelinfluensan växer bland befolkningen växer oron inte minst bland näringsidkare som varje dag lever och försörjer sina familjer på att erbjuda Sverige svensk kyckling, svenska ägg, svensk kalkon etcetera. Frågan är om konsumtionsmönstren kommer att ändras med anledning av den fokusering som nu sker på fågelinfluensan och om svenska näringsidkare, som tillämpar ett starkt djurskydd @ många gånger mer skärpt i Sverige än andra länder @ står inför ruinens brant med anledning av den oro som nu sprider sig. Detta trots att svenska fjäderfän i huvudsak redan är inhysta under tak och i liten utsträckning kommer i kontakt med vilda fåglar, inte minst med anledning av redan kända smittor som salmonella, som Sverige har god erfarenhet av att bekämpa. Högre krav på miljöhänsyn, smittskydd och djuromsorg ställs på svensk produktion än på motsvarande produkter tillåtna att importera. Men man måste undra om svenska konsumenter känner till att svenska fjäderfän är bland de mest skyddade som finns att tillgå i handeln.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta med anledning av att oron över fågelinfluensan kan leda till att svenska näringsidkare som håller svenska fjäderfän kan stå inför ruinens brant, något som i sin tur kan leda till att vi inte kommer att ha tillgång till svensk fågel, svenska ägg, svensk kalkon etcetera i framtiden?