den 11 oktober

Fråga 2005/06:102 av Margareta Pålsson (m) till socialminister Berit Andnor (s)

Försäkringskassans ansvar för rehabilitering

Nyligen rapporterade Ekot om att 537 000 personer i Sverige har sjukersättning varav många i praktiken är förtidspensionerade.

Många av dessa vill tillbaka till arbetsmarknaden men har inte fått den nödvändiga rehabilitering som krävs för att det ska bli möjligt.

I Uppsala län är Försäkringskassan medveten om sitt ansvar att samordna rehabiliteringen av sjukskrivna, men Ulf Pettersson, som är verksamhetschef vid Försäkringskassan i Uppsala län, säger att där har man fullt upp med annat.  ”Med 12 000 ärenden så är det viktigare att vi får ut pengarna till dem som är försäkrade än att vi jobbar med rehabilitering i sjukersättningsärenden.” Just detta uttalande kommer från en verkschef i Uppsala län, men det kunde lika gärna ha kommit från något annat län i landet. Rehabilitering är inte en prioriterad arbetsuppgift för Försäkringskassan.

Resultatet blir att människor som med hjälp av rehabilitering skulle kunna återgå till ett normalt, självförsörjande liv lämnas utan hjälp. Utanförskapet kan pågå i flera år innan det att Försäkringskassan ens påbörjar översynen av ett ärende.

Av den dryga halv miljon människor som lever på sjukersättning vet ingen hur många som får hjälp till samordning med rehabilitering som Försäkringskassan är ålagd att utföra.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Försäkringskassan prioriterar sitt uppdrag med rehabilitering av personer med sjukersättning?