den 7 november

Interpellation 2005/06:95 av Staffan Danielsson (c) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Krav för bilsläpvagn

Om man i dag vill dra till exempel ett hästsläp efter sin bil efter att ha tagit vanligt B-körkort går det bra med både en och två hästar i om man har en tillräckligt liten bil som väger mindre och har mindre bromskraft. Har man däremot en större bil med bromsar och motorstyrka anpassad för att dra just lite tyngre släp är man förbjuden att dra sådana släp på ett B-körkort, eftersom totalvikten kommer över maxgränsen 3 500 kilo.

Vill man således skaffa en bil som är lämplig för att på ett trafiksäkert sätt dra lite tyngre släp måste man ta BE-körkort, vilket kräver teoriprov inte bara för själva släpvagnskunnandet utan också än en gång för B-körkortet. Detta kostar ca 4@5 000 kr och mer i tid och pengar utöver de kanske 15 000 kr man tidigare lagt ut på att skaffa B-körkort, och det kräver tentamen på en centralt belägen ort samt en separat uppkörning på samma ort.

Många drar sig för tidsåtgången och kostnaden för att skaffa BE-körkort och försöker i stället ”väga in” släpvagnen på rätt totalvikt och eller skaffa en tillräckligt liten bil för att dra det tunga släpet. Detta kan knappast befrämja trafiksäkerheten.

Uppenbarligen, som jag ser det, är det fyrkantiga kravet på BE-körkort när totalvikten för bil och släp överstiger 3 500 kilo ålderdomligt och inte anpassat till den faktiska utvecklingen av bilar och släpvagnar. Tvärtom kan kravet leda till ett handlande som försämrar i stället för förbättrar trafiksäkerheten.

Självfallet måste man sätta gränser för när man behöver kompetens utöver det vanliga körkortprovet för att dra tyngre släpvagnar efter bilen. I dag gäller alltså i Sverige att om släpvagnens vikt är över 750 kilo är det två villkor som begränsar vad bilen får dra på ett B-körkort: dels att släpvagnens totalvikt inte får vara högre än bilens tjänstevikt, dels att släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt inte får vara högre än 3 500 kilo. Detta ger alltså den paradoxala effekten att en bil med tjänstevikt till exempel 1 400 kilo får dra en släpvagn med denna rätt tunga last, samtidigt som en större bil med 1 900 kilo tjänstevikt (och en totalvikt på kanske 2 500 kilo) endast får dra en släpvagn med 1 000 kilo totalvikt.

Jag anser inte att det är trafiksäkrare att dra 1 400 kilo med en mindre bil samtidigt som en mer lämpad dragbil endast tillåts dra 1 000 kilo, givet att föraren har samma B-körkort. Regelverket medför att många mindre bilar anskaffats som drar maximalt tunga släp, samtidigt som mer lämpade dragbilar säljs eller används endast för släpvagnar med mindre totalvikter. Dagens regelverk känns därför ålderdomligt och inte anpassat till dagens moderna bilar, och det torde faktiskt styra till ett handlande som försämrar trafiksäkerheten.

En naturlig åtgärd vore att med förtur höja gränsen för hur mycket en bil och släpvagn tillåts väga när föraren har B-körkort, men samtidigt borde nog också en större översyn av dagens regelverk initieras.

Mot denna bakgrund har glädjande nog också Europaparlamentet i behandlingen av kommissionens körkortsdirektiv tagit initiativ till att höja totalvikten för bil och släp på B-körkort till 4 250 kilo, i kombination med en särskild kort utbildning utan tentamens- och uppkörningskrav. Detta skulle innebära att mer lämpade bilar skulle användas för att dra lite tyngre släpvagnar, i stället för att som i dag styra mindre och lättare bilar till att dra maximalt tillåtna släpvagnsvikter.

Körkortsdirektivet ligger nu hos ministerrådet för avgörande, utan att någon enighet ännu har uppnåtts.

Jag frågar statsrådet Ulrica Messing:

Vilken linje driver statsrådet i frågan om maximalt tillåtna totalvikter inom EU för bil och släp med B-körkort?

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att trafiksäkerheten kan främjas genom att fler kan utnyttja sina moderna bilar till att dra släpvagnar vid innehav av B-körkort?

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att kraven på att ha BE-körkort utvidgas till att gälla alla släpvagnar, vilket ytterligare ökar kraven och kostnaderna för att ta körkort?