den 1 november

Interpellation 2005/06:82 av Hans Backman (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Rätt till heltid efter tolv månaders anställning

I ett nytt utredningsförslag föreslås att alla de som jobbar deltid i dag ska ha rätt till heltid efter tolv månaders anställning. Ett antal arbetsgivarorganisationer, med Svenskt Näringsliv i spetsen, hävdar att om detta förslag genomdrivs så kommer det att slå hårt mot det svenska näringslivet i allmänhet och tjänste- och servicebranschen i synnerhet. Om förslaget blir verklighet blir det i praktiken omöjligt för företagare att anställa personal på deltid. Det kommer i sin tur att påverka företagens konkurrerensförutsättningar negativt, med minskad lönsamhet som följd och ett flertal företag riskerar därmed att gå omkull.

Enligt Svenskt Näringsliv riskerar 8 600 personer i Gävleborgs län att bli heltidsarbetslösa om lagförslaget genomdrivs. En rapport från Handelns Utredningsinstitut (HUI) bekräftar denna bild. Enligt Bo Cederlöf på Svensk Handel riskerar 100 000 arbetstillfällen att försvinna från branschen.

Nori Camuz, ägare till Ica Supermarket i Gävle, som i dag har 13 anställda, de flesta på deltid, bedömer att han kommer tvingas att säga upp fyra personer om förslaget genomdrivs.

Faktum är att det inom just handeln finns ett stort behov av deltidsanställda. Arbetsbelastningen inom denna bransch är nämligen väldigt ojämn och därför försöker man att anpassa bemanningen efter kundströmmarna. Om förslaget genomförs har butikerna två valmöjligheter.

Antingen bibehåller man samma lönekostnad utslagen på färre anställda, vilket kommer att ge sämre service med lägre servicenivå, exempelvis längre kassaköer under säljtopparna som följd. Eller så ökar man antalet heltidsanställda. Butiken får därmed högre lönekostnad, vilket leder till sämre konkurrensförmåga och i slutänden riskerar därmed ett flertal butiker att tvingas slå igen.

Men även andra branscher kommer att drabbas. Om regeringens förslag om rätt till heltidsanställning blir verklighet, hotar det att vända upp och ned på förutsättningarna för hela branschen, menar Allan Ståhlhand, vd för småländska Ramkvillabuss. Inom bussbranschen varierar inte sällan efterfrågan på företagens tjänster. Genom att ha tim- och deltidsanställd personal kan efterfrågan mötas effektivt.

Ramkvillabuss grundades 1922 som ett enmansföretag. I dag sysselsätter företaget ett 50-tal årsanställda och verksamheten omfattar ett flertal olika områden som skolkörningar, linjetrafik för länstrafiken, expressbusstrafik, beställningstrafik och turistreseverksamhet. Av det totala antalet anställda är ca 75 % heltidsanställda, 25 % tim- eller deltidsanställda.

Vid Ramkvillabuss strävar de, i möjligaste mån, efter att ge medarbetarna möjlighet att arbeta heltid, något som är vanligt i transportsektorn. Resultatet är att alla medarbetare får arbeta i den utsträckning de själva vill. I något fall har man löst det genom att chaufförer med erforderlig kompetens tillåts utföra vissa reparationer och visst underhållsarbete på företagets fordonspark.

Transportnäringen uppvisar störst rörlighet när det gäller att gå från deltids- till heltidsanställningar, visar SCB-statistik. Det är vanligt att chaufförerna börjar som tim- eller deltidsanställda i samband med exempelvis toppar i efterfrågan, för att på sikt gå över till heltid.

En del av Ramkvillabuss uppdrag, främst skolkörningarna, innebär dock att företaget inte har möjlighet att erbjuda heltidsanställningar åt alla chaufförer, förklarar Allan Ståhlhand. Om företaget tvingas att erbjuda heltidsanställningar så kommer det att skapa en väldigt svårhanterlig situation. Behovet av busstrafik är ojämt fördelat över dygnet: skolelever åker till skolan på morgonen och hem på eftermiddagen. 

Enligt företaget kan det inte skapa konstlade arbetsuppgifter för att de deltidsanställdas arbetstid ska nå upp till heltidsnivå. Om man tvingas att betala heltidslöner för vad som i praktiken är deltidsarbete innebär det kraftigt ökade kostnader och resulterar i personalminskningar. 

Catharina Roos är vd för bemanningsföretaget Co-Drivers och vice vd för Welcomegruppen med verksamhet inom hotell‑, restaurang- och konferensverksamhet.

Enligt Roos kommer förslaget om det genomdrivs bli en fråga om att överleva i stället för att expandera, eftersom kundens ojämna efterfrågan styr jobbet helt och hållet inom branschen. Konsekvensen blir ökade lönekostnader, mindre intäkter, snedvriden konkurrens och företagare som inte vågar anställa. Förslaget är ett allvarligt hot mot hela tjänste- och servicebranschen.

Catarina Roos anser att arbetstiden ska bestämmas lokalt ute på företaget, inte via lagstiftning.

Hon anser också att deltidsanställningar är ett sätt att få ut människor på arbetsmarknaden. Det gäller inte minst kvinnor, äldre och invandare, grupper som traditionellt har svårt att få in en fot på den ordinarie arbetsmarknaden.

Av officiell statistik framgår att var fjärde sysselsatt arbetar deltid. Skälen varierar mycket.

Unga människor anger studier som orsak. En del arbetar mindre för att de helt enkelt har råd, medan en del vill spendera mer tid tillsammans med barnen. I de äldre åldersgrupperna är det hälsoskäl eller en önskan om mer fritid som dominerar, framgår av rapporten. Dessutom finns det ett stort inslag av rörlighet bland dem som arbetar deltid. Svenskt Näringslivs rapport visar också att för näringslivet i stort har nästan hälften av de deltidsanställda gått över till heltidsarbete. För tjänste- och servicenäringarna är siffran drygt 30 %.

De exempel jag redogjort för visar att det är uppenbart att det medför stora problem med att ge alla deltidsarbetare rätt till heltid. Om alla anställda går upp på heltid så blir det väldigt svårt för arbetsgivarna att pussla ihop arbetsscheman utan att bemanningen ökar. Det leder i förlängningen till att arbetsgivare inte kommer våga anställa personer på deltid. Detta vore mycket olyckligt då arbetslösheten i Sverige redan är hög och företagarna redan idag är mycket tveksamma till att nyanställa.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att genomdriva detta förslag som innebär att de som jobbar deltid ska ha rätt till heltid efter tolv månaders anställning?