den 26 oktober

Interpellation 2005/06:69 av Roger Tiefensee (c) till vice statsminister Bosse Ringholm (s)

Idrottsklubbarnas villkor

Frågan om idrottsklubbarnas villkor har de senaste månaderna flera gånger varit uppe till diskussion. Inte minst har turerna kring idrottsministerns egen klubb, Enskede IK, bidragit till detta genom oklar redovisning av ersättning till tränare, bristande underlag för reseersättningar och genom utebliven redovisning av reklamintäkter. Idrottsministerns egen förklaring har i de sammanhangen varit att "det brustit i kompetensen". Det är knappast en förklaring som tidigare accepterats av regeringen, som då Bosse Ringholm i egenskap av finansminister utlovade krafttag mot skattefusket.

Turerna kring Enskede IK sätter dock fingret på ett större problem för många idrottsklubbar runtom i Sverige. Kraven på redovisning och skatteinbetalning får många klubbar att digna under den administrativa bördan. Att ställa samma krav på en ideellt skött klubb som på ett storföretag är naturligtvis orimligt och tar ifrån många lusten att arbeta ideellt.

De senaste åren har dessutom stora hot mot föreningsrörelsen tornat upp sig och regeringen har gett minst sagt oklara besked. Det har förekommit förslag om att momsbelägga de ideella organisationerna, vilket skulle göra livet än krångligare och garanterat skulle leda till att än färre vill ta på sig ansvarspositioner i föreningslivet. I samband med kampen mot terrorism förekommer det förslag på FN-nivå om att tvinga fram redovisning av varenda krona, såväl in i som ut ur klubbar, vilket både leder till ökad administration och även kan leda till färre intäkter för föreningslivet.

Föreningslivets villkor har flera gånger tagits upp i riksdagen, av företrädare för många olika partier. Svaren från regeringen har ständigt varit svävande och utan bestämda utfästelser om lättnader eller tydliga besked om vad regeringen tänker göra. Självfallet leder det till vrede runtom i idrottsklubbar och andra föreningar när idrottsministern själv har råkat i klammeri med skattemyndigheten och dessutom har svårt att be om ursäkt för vad som förevarit. En minsta åtgärd borde vara att nu erkänna att reglerna är orimliga att tillämpa på ideellt engagerade i föreningslivet och att det är hög tid att faktiskt åstadkomma förändringar som minskar både skattekraven och byråkratin.

Den utredning regeringen har tillsatt avser, såvitt rapporterats i medierna, att föreslå höjt eller slopat tak för reklamskatten för idrottsrörelsen. Det är gott och väl, men det är dags att idrottsministern visar att han själv har tagit lärdom av den senaste tidens debatt och nu utlovar konkreta åtgärder för att förbättra föreningslivets villkor, inte bara i fråga om reklamskatt utan också i fråga om övriga skatter och krav på redovisning från klubbarnas sida.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra villkoren för föreningslivet och särskilt idrottsrörelsen i Sverige?