den 25 oktober

Interpellation 2005/06:64 av Nina Lundström (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Diskriminering av bostadssökande

Enligt en undersökning som i dag presenteras i en av kvällstidningarna visar TV 4:s undersökning att det sker en sortering på bostadsmarknaden av bostadssökande, något som forskare tidigare haft som tes. Undersökningen visar att det inte spelar någon större roll om hyresvärden är privat eller kommunal.

I undersökningen kartläggs 110 bostadsföretag i Sverige, både privata, kommunala och medlemsägda. Ett antal män i 30-årsåldern med muslimskklingande namn fick i uppdrag att ringa runt till olika bostadsföretag för att söka en bostad. Av de 110 handläggare som kontaktades anges 15 samtal som mycket graverande.

Under år 2004 fick Diskrimineringsombudsmannen in drygt 60 anmälningar som i många fall handlar om människor som nekats bostad på grund av diskriminering.

Kösystem är inte en lösning på problemet med diskriminering i och med att den sökande fortfarande måste bli godkänd som hyresgäst. Vad gör den sökande i en stadsdel där upp till hundra procent av hyresrätterna ägs av ett kommunalt bostadsföretag? Har man fått nej där har man svårt att få bostad i området och möjligen i hela kommunen om det är ett bostadsföretag som äger stora bostadsbestånd.

Jag kan konstatera att de privata värdarna har etiska riktlinjer som har antagits i deras organisation. De kommunala bostadsföretagen har inga etiska riktlinjer antagna. Men värdet och syftet med etiska riktlinjer bör diskuteras.

I ett interpellationssvar 2004/05:328 svarar samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin angående diskriminering av hyresgäster följande:

"Jag kommer snart att säga detta. Under februari månad, alltså väldigt snart, ska jag lämna besked om hur jag ser på hur regeringen ska gå vidare med dessa frågeställningar. Jag är långtifrån övertygad, vare sig av diskussionen om MKB eller av diskussionen om hur det ser ut på övriga delar av bostadsmarknaden, om att det inte vore rimligt att överväga att stärka lagstiftningen för att skapa en större rättvisa också för den romska familjen.

Jag ska också träffa ombudsmännen för att med dem diskutera hur de ser på diskrimineringslagen och möjligheten att agera i de här fallen. Här har vi också den aspekt som Sten Lundström tog upp, att vi förstås måste hitta ett system som gör att man inte drabbas ännu mer just för att man har vågat anmäla diskriminering. Den aspekten får vi återkomma till."

Processen för hur man får erbjudande om ett hyreskontrakt är viktig. Bostadsförmedlingar och intressebanker är endast ett steg. Ett erbjudande om bostad åtföljs av en prövning om man uppfyller villkoren för att bli godkänd som hyresgäst. Fördelningen av bostäder utifrån kösystem ser olika ut i landet, men en del av de friställda hyreslägenheterna brukar erbjudas till boende på orten, medan en viss del av erbjudandena går till dem som arbetar inom kommunen. Uppgifterna i medierna i dag visar att oavsett system finns det uppenbara tecken på diskriminering som på alla sätt måste belysas och reageras på.

Med anledning av detta vill jag fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin följande:

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit utifrån interpellationsdebatten den 8 februari samt vilka åtgärder tänker statsrådet vidta med anledning av det som uppdagats avseende diskriminering av bostadssökande?