den 24 oktober

Interpellation 2005/06:61 av Mats Odell (kd) till finansminister Pär Nuder (s)

Villkoren för den ideella sektorn

Skatteverkets beslut att upptaxera idrottsklubben Enskede IK för de år som statsrådet Ringholm var ordförande i klubben väcker flera frågeställningar kring hur regeringen ser på villkoren för idrottsrörelsen och övriga delar av den ideella sektorn i Sverige. Främst för att det efter beslutet är uppenbart att inte ens statsrådet Ringholm har haft tillräcklig kunskap för att till fullo följa de regler för idrottsklubbarnas beskattning som följer av regeringens politik. Det är i sig remarkabelt, eftersom Ringholm i sin egenskap av finansminister under de berörda åren var den högste ansvarige inom regeringen för de frågor som rör beskattningen av bland annat den ideella sektorns verksamhet. Statsrådet påstod dessutom så sent som för ett år sedan att det inte fanns någon saklig grund för Skatteverket att göra en särskild granskning av Enskede IK, något som nu visat sig vara fullständigt felaktigt.

I grunden är dock detta en fråga om vilka ersättningsvillkor som ska gälla för aktiva i ideella verksamheter i allmänhet och kanske idrottsföreningar i synnerhet. Skatteverket är av den uppfattningen att vissa ersättningar som betalats ut till aktiva i ideella föreningar ska betraktas som inkomst av tjänst, trots att det för de allra flesta handlar om ett ideellt arbete som är förlagt utanför den normala arbetstiden. Dagens skatteregler ger också mycket begränsade möjligheter för föreningar att betala ut förmåner eller andra ersättningar till aktiva utan att behöva betrakta detta som lön.

Här uppstår emellertid tydliga gränsdragningsproblem vad gäller exempelvis ersättningar för utlägg och vad som kan betraktas som resor till och från tjänstestället. I det berörda fallet i Enskede IK har endast ersättning för resor till och från Enskede IP betraktats som tjänsteresa. Ersättning för resor mellan hemmet och träningsplanen har i stället klassats som lön. Skatteverket har visserligen nyligen reviderat reglerna i detta avseende, men ersättningen för resor direkt från hemmet är endast skattebefriade om ledaren i fråga inte har annan ersättning från föreningen. Detta avser Enskede IK att fortsätta att betrakta som orimligt.

Även när det gäller reklamintäkter finns tydliga gränsdragningsproblem om vilka intäkter som är skattegrundande. I detta fall handlar det om vad som å ena sidan ska betraktas som gåvor utan motprestationer från företag och enskilda, och vad som å andra sidan är att betrakta som köp av reklamplats eller sponsring. Till och med Skatteverket erkänner i denna del att det är en fråga om bedömningar och inte ett strikt tillämpbart regelverk. Regeringens föreslagna sänkning av reklamskatten kommer att minska skatteeffekten för den ideella sektorn, men inte eliminera gränsdragningsproblemet.

Sammantaget framstår det regelverk som omgärdar svenska idrottsföreningar och andra ideella verksamheter som svårgenomträngligt för de hundratusentals föreningsaktiva som saknar specialistkunskaper inom ekonomi eller juridik. En omfattande förenkling av regelverket för föreningar liksom utökade möjligheter för ideella verksamheter att betala ut ersättningar till aktiva utan att belastas med löneskatter förefaller vara nödvändig.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förenkla och tydliggöra regelverket för idrottsrörelsen och övriga delar av den ideella sektorn?