den 20 oktober

Interpellation 2005/06:53 av Cecilia Wikström (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Postens service på landsbygden

För att kunna bo på landsbygden krävs det en fungerande infrastruktur. Men för två familjer i Årböle i Hållnäs är situationen med försämrad postservice anmärkningsvärd. I somras meddelade Posten att deras postlådor ska flyttas två@tre kilometer från hemmet. När familjerna bad Posten att vänta med flytten av deras postlådor hotade företaget med att tvinga dem att hämta sin post i Skärplinge, flera mil från bostäderna. Det andra alternativet för årböleborna är att betala ca 20 000@30 000 kr om året för att få posten hemlevererad.

Den stora majoriteten av befolkningen får sin post till dörren. Det är dock orimligt att de som har oturen att bo lite avsides måste bege sig på en daglig resa på flera kilometer, eller mil, för att få sin post. Enligt EU:s postdirektiv ska posten delas ut varje arbetsdag till alla medborgare. Att då flytta postlådorna flera kilometer från hemmen torde stå i strid med EU:s postdirektiv.

Min kollega Erik Ullenhag frågade i september infrastrukturministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att motverka att fler människor får sina brevlådor flyttade och sin lantbrevbärarservice indragen. Statsrådets svar lämnar en hel del att önska. Bland annat skriver statsrådet att regeringen "inte skulle tveka att vidta åtgärder om det visade sig att statens krav på postservicen inte tillgodoses". Det är uppenbart att nämnda service inte upprätthålls, och det problemet beskrivs utförligt i Upsala Nya Tidning den 17 oktober. Regeringens passivitet i frågan är orimlig med tanke på den tydliga bristen i grundläggande infrastruktur som de nämnda familjerna står inför. 

Det är mycket viktigt att staten tar ett ansvar för sin kärnverksamhet i hela Sverige. Allt oftare lämnas det rapporter om att postservice, apotek, polis och rättsmyndigheter dras in eller läggs ned. Ibland sker detta mer eller mindre i smyg utan att det föregås av offentlig debatt. Denna utveckling är inte tillfredsställande, och den sker i hela landet såväl i lands- och glesbygden som i många förorter till våra storstäder. Utan ett grundläggande serviceutbud blir det svårare för privata företag att överleva, och därmed hotas en hel bygd på sikt.

Landsbygdens befolkning visar ofta en stor förståelse för att service, både vad gäller myndigheter och privata tjänstesektorn, av naturliga skäl är sämre än i tätorterna. Samtidigt är det en viktig grundförutsättning både för en god boendemiljö och för företagandet att en rimlig servicenivå upprätthålls. Folkpartiet ser allvarligt på att viktiga samhällsfunktioner försvinner helt.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att årböleborna ska få sin post levererad till ett rimligt avstånd från bostaden?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera ett grundläggande serviceutbud också till landsbygden?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utreda huruvida postlådeflyttningarna och den indragna lantbrevbärarservicen bryter mot EU:s postdirektiv?