den 19 oktober

Interpellation 2005/06:50 av Carl B Hamilton (fp) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Flyktingpolitik i ljuset av flyktingarna till spanska Melilla och Ceuta

Under senare tid har ett stort antal personer från Afrika sökt sig in i EU via de spanska territorierna Melilla och Ceuta på den nordafrikanska kusten. Några hundra personer sägs ha kommit igenom gränsen, men de flesta har avvisats på ett i många fall mycket brutalt sätt. Enligt uppgift har sålunda hundratals människor skadats och ett dussintal avlidit i samband med, eller efter, att de gripits av myndigheterna. Ca 1 000 personer sägs ha bussats rätt ut i öknen i sydvästra Marocko, och där övergivits. Senare lär dock marockanska myndigheter ha plockat upp dessa personer och placerat dem i läger av något slag.

Vissa av de personer som söker ta sig in i Melilla och Ceuta är sannolikt flyktingar som söker skydd. Andra är ekonomiska migranter.

Det nu inträffade understryker därmed behovet av en för EU gemensam asyl- och flyktingpolitik. Genom medlemskapet i EU bör Sverige verka för att mobilisera stöd till de människor som tvingas på flykt genom stöd till grannstater som ger dem skydd. Detta är dock inget alternativ utan utgör ett komplement till att ge människor som faktiskt flyr skydd.

Folkpartiet liberalerna vill ha en europeisk flyktingpolitik som bättre fördelar flyktingströmmar mellan de europeiska länderna. För att försäkra att alla länder tar sitt ansvar krävs det gemensamma regler i unionen.

EU bör sålunda ha en gemensam asyl- och flyktingpolitik, enligt Folkpartiets mening. Det finns i dag ett allmänt hållet mål om en gemensam EU-politik på detta område år 2010. Det nu inträffade i de spanska enklaverna visar att det är viktigt att det målet uppnås om möjligt snabbare än 2010.

En gemensam flyktingpolitik i EU får absolut inte bli så löslig och mellanstatlig att medlemsländerna i praktiken kan välja att vara snålare i fråga om flyktingmottagande och asyl än de är i dag. Alla EU-länder bör genom en gemensam politik förmås att vara med och ta ansvar för helheten i EU:s flykting och asylpolitik, inklusive den sammantagna nivån på flyktingmottagande och asyl. Den gemensamma politiken bör vara så bindande att det inte kan skapas en negativ spiral beträffande EU-ländernas samlade flyktingmottagande.

I den mån flykten till de två spanska enklaverna består av ekonomiska migranter och orsakas av den tidigare spanska amnestin för illegala ekonomiska migranter aktualiseras även frågan om en gemensam politik beträffande immigration från tredjeland, utanför EU.

Som en del av den gemensamma utrikespolitiken, som EU-länderna bör överföra till EU, hör att EU bör öppna sig för ökad arbetskraftsinvandring. EU bör inrätta ett system för arbetskraftsinvandrare som är lättbegripligt, generöst och obyråkratiskt. Alla som dels fått anställning i EU, dels kan försörja sig själv och de sina, ska också kunna få ett arbetstillstånd som gäller över hela EU.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Vilka initiativ i EU tar statsrådet för att påverka den akuta situationen vid EU:s yttre gräns?

Vilka initiativ tar statsrådet i bilaterala kontakter med Marocko och Spanien för att hantera den akuta situationen?

I ljuset av det nu inträffade, hur ser statsrådet på frågan om ett snabbare genomförande av en gemensam asyl- och flyktingpolitik, och hur kraftfullt, om alls, kommer statsrådet att driva på en utveckling med inriktning på en gemensam politik på detta område?