den 19 maj

Interpellation 2005/06:429 av Tobias Krantz (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Polisbristen i Jönköpings län

Rättsväsendet i Jönköpings län är satt under hård press. Under de senaste åren har den offentliga debatten mest handlat om indragningar och besparingar. Framtiden för såväl tingsrätterna som de lokala polisstationerna har varit två ämnen som har stått i centrum för diskussionen. Många medborgare känner djup oro för att rättsstaten är på reträtt.

Och nu kommer nya varningssignaler. Antalet poliser i Jönköpings län kommer att halveras under sommaren och polisstationerna i Nässjö, Tranås och Vetlanda är stängda under en månad (JP den 13 maj respektive SmT den 13 maj). Det sker under en tid då många brott begås. Brottsligheten tar aldrig ledigt.

Den situation som många människor, bland annat i Jönköpings län, upplever står i bjärt kontrast till den bild som den socialdemokratiska regeringen målar upp. Regeringen talar inte sällan om offensiva satsningar på nya poliser. Att det skulle råda brist på poliser vill regeringen inte kännas vid. De som hävdar det, bland annat Folkpartiet, ägnar sig åt verklighetsförvanskning, tycks argumentationslinjen vara. Men är det verkligen så? Är den uppfattning som många medborgare och regeringens kritiker har felaktig?

I syfte att reda ut hur det verkligen förhåller sig bad jag riksdagens utredningstjänst, RUT, att granska hur antalet poliser i Jönköpings län hade utvecklats under de drygt tio senaste åren i jämförelse med hur antalet anmälda brott hade förändrats under samma tid. Resultaten var mycket intressanta (dnr 2006:746).

Utredningstjänstens undersökning visade att antalet anmälda brott i länet steg från 28 227 anmälda brott år 1995 till 33 932 anmälda brott år 2005 @ en ökning med över 20 %. Däremot hade antalet poliser legat kvar i stort sett på samma nivå. Räknat i årsarbetskrafter fick Jönköpings län 15 fler poliser mellan åren 1996 och 2005, vilket var en ökning med i sammanhanget försumbara 3 %. Om åren 1995@2005 analyseras kan det till och med röra sig om en minskning.

Det är mot den bakgrunden svårt att komma till en annan slutsats än att det råder en allvarlig polisbrist i Jönköpings län och att den bristen har förvärrats under drygt tio år av socialdemokratiskt styre. Brottsligheten ökar kraftigt men antalet poliser har i bästa fall ökat marginellt. Svårigheterna att attackera brottsligheten blir allt större.

Jag vill därför fråga justitieministern vilka åtgärder som han avser att vidta i syfte att rätta till bristen på poliser i Jönköpings län.