den 19 maj

Interpellation 2005/06:421 av Beatrice Ask (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Användning av den särskilda beredskapspolisen

Riksdagen har nyligen fattat beslut om en ny lag med regler om vissa utökade möjligheter för polisen att begära stöd från Försvarsmakten vid terrorismbekämpning. Om polisen inte har tillgång till sådana särskilda resurser som behövs för att förhindra eller på annat sätt ingripa mot en handling som kan utgöra brott enligt lagen (2003:148) om straff för terroristbrott får Rikspolisstyrelsen begära stöd från försvaret. En sådan stödinsats ska stå under direkt ledning av polisen. Stöd får enligt huvudregeln begäras endast efter regeringens medgivande. Särskilda regler föreslås för brådskande fall.

Det finns emellertid andra situationer än vid terrorismbekämpning när polisens resurser inte räcker till. En större olycka eller naturkatastrof kan ställa större krav på polisiära resurser än vad polisen förfogar över. Naturkatastrofer, pandemier eller större olyckor kan medföra så stora påfrestningar på samhället. Vid sådana tillfällen finns anledning att fundera över vilka resurser som borde ianspråktas.

I det sammanhanget är det märkligt att den särskilda beredskapspolisen inte används. Endast en gång sedan beredskapspolisen inrättades har den använts, trots att det i dag finns 1 500 beredskapspoliser i Sverige i avdelningar spridda över nästan hela landet. De har grundutbildning och ofta kompletterande utbildning och leds av erfarna yrkespoliser med ledarskapsutbildning.

Orsaken till att beredskapspolisen inte används torde vara att det krävs att respektive polismyndighet har ett särskilt avtal samt att beslut krävs av regeringen i varje enskilt fall. Rikspolisstyrelsen kan således inte själv bestämma när behov finns, vilket borde vara en rimligare ordning. Med tanke på att extraordinära händelser och evenemang relativt ofta ställer polisen och allmänheten inför stora påfrestningar borde förutsättningarna för att nyttja den särskilda beredskapspolisen redas ut och förenklas. Det är enligt min mening inte klokt att använda resurser för att rekrytera och utbilda människor som vill göra en insats och sedan inte se till att polisen kan nyttja resursen snabbt när det behövs och borde vara möjligt.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga:

Vilka initiativ avser justitieministern att vidta för att den särskilda beredskapspolisen ska komma till användning?