den 14 oktober

Interpellation 2005/06:42 av Ola Sundell (m) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Försvarsberedningens fortsatta arbete

Genom försvarsbeslutet 2004 har den socialdemokratiska regeringen tagit principiellt avgörande steg att medvetet ge Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett avgörande inflytande över Sveriges försvars- och säkerhetspolitik samt Sverige möjligheter att bidra på dessa områden inom det europeiska samarbetet.

Till detta ska läggas den senaste uppgörelsen med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, där partiernas inflytande i försvarsfrågan har utvecklats till ett veto på försvarspolitikens område. Denna uppgörelse blev känd genom att Miljöpartiet publicerade den på sin hemsida på Internet. Försvarsministerns kommentar fick allmänheten ta del av genom att försvarsministerns pressekreterare fick läsa upp ett skriftligt uttalande i Sveriges Radios nyhetssändningar.

Av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och stödpartierna framgår att man ska vara överens om bland annat följande:

-            Alternativa lösningar kring överbryggningsåtgärder inom flygteknikområdet.

-            Nödvändig utvecklingskompetens inom flygteknikområdet. Beslut krävs under 2005.

-            Hur flygteknikområdet skall beskrivas och kommenteras i samband med att budgetöverenskommelsen ges offentlighet.

-            Planeringsanvisningar för Försvarsmaktens budgetunderlag till budgetproposition 2007.

-            Översynen av Försvarsmaktens operativa inriktning.

-            Den planerade särpropositionen till följd av Försvarsförvaltningsutredningen samt krishanteringspropositionen, som båda planeras läggas under våren 2006.

Socialdemokraternas försvarspolitiska uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förvånande då dessa partiers förhållningssätt till försvars- och säkerhetspolitiken av statsministern använts som argument mot att släppa in dem i regeringen. Detta verkar alltså ha ändrats, och Vänsterpartiet och Miljöpartiet talar nu också om ministerposter i en kommande koalitionsregering.

En konkret fråga som påverkas av miljöpartiets och vänsterpartiets veto i enlighet med den ovan beskrivna överenskommelsen är det fortsatta arbetet inom Försvarsberedningen. Kort sagt är frågan vad som kvarstår att bereda när en överenskommelse redan är sluten. I en så viktig fråga som inriktningen av det svenska försvaret kan vi inte riskera att Försvarsberedningens arbete förvandlas till ett spel för gallerierna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till försvarsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera för Försvarsberedningen och för svenska folket att den ingångna överenskommelsen med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte påverkar Försvarsberedningens självständighet?