den 17 maj

Interpellation 2005/06:413 av Stefan Attefall (kd) till statsminister Göran Persson (s)

Förtroendet för Regeringskansliet

I en demokrati är det viktigt att det finns ett förtroende inte enbart för valda politiker utan även för statliga och kommunala tjänstemän. Detta förtroende har sin grund i tillämpningen av principer som öppenhet, ärlighet och allas likhet inför lagen. På motsvarande sätt urholkas förtroendet för hela statsapparaten ifall medborgarna upplever att enskilda tjänstemän tillåts bryta mot dessa grundläggande principer utan att några åtgärder vidtas. Särskilt allvarligt är det ifall integriteten hos högt uppsatta tjänstemän kan ifrågasättas under lång tid.

Sedan 2005 års katastrofkommission avlämnade sin huvudrapport angående Sverige och tsunamin har det förekommit spekulationer och ifrågasättanden av statssekreterare Lars Danielssons förehavanden på annandag jul 2004. Dessa ifrågasättanden har sin grund i att Danielsson själv lämnat motstridiga uppgifter.

Till Katastrofkommissionen uppgav Danielsson att han ringt upp och talat med kabinettssekreterare Hans Dahlgren vid tre tillfällen på annandagen. Vid KU-förhören uppgav han att kontakterna med UD i huvudsak varit av indirekt natur och att han inte talat med någon vid UD den aktuella dagen. När JO frågade ut Lars Danielsson den 28 april i år återgick han till den version av händelseförloppet han återgivit för Katastrofkommissionen och hävdade att hans minnesbild var att han haft tre samtal med kabinettssekreterare Dahlgren. Samtidigt hävdar Danielsson att han inte ser någon anledning att ifrågasätta Hans Dahlgrens minnesbild av att inga samtal ägde rum dem emellan på annandagen och att han inte heller ser någon anledning till att utreda vem av de båda som talar sanning. Anledningen till detta är enligt Danielsson att sanningen om vad som egentligen hände på annandagen inte har någon ”operativ betydelse för regeringen eller regeringskansliets hanterande av frågan”.

I så mån att ingen utredning i världen kan ändra på det som har skett har Lars Danielsson givetvis rätt. Men sanningen har betydelse, om än inte operativt så för allmänhetens förtroende för politiken och den statliga och kommunala förvaltningen. Som högsta ansvarig för Regeringskansliet har statsministern ett särskilt ansvar för att klarlägga vad som skedde och inte skedde inom Regeringskansliet den 26 december 2004 och för att återupprätta förtroendet för statsapparaten i allmänhet och höga statliga tjänstemän i synnerhet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsminister Göran Persson:

Vilka åtgärder tänker statsministern vidta för att bringa klarhet i statssekreterare Lars Danielssons förehavanden på annandag jul 2004?

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att återupprätta förtroendet för statsapparaten i allmänhet och höga statliga tjänstemän i synnerhet?