den 11 oktober

Interpellation 2005/06:35 av Marita Aronson (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Sekretesskydd inom forskningen

I ett uppmärksammat mål i Göteborgs tingsrätt har en professor i sommar blivit dömd för tjänstefel för att han som forskande läkare vägrat medverka till att lämna ut strängt sekretesskyddat forskningsmaterial till två privatpersoner. Han dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter för att ha vägrat att lämna ut integritetskänsligt forskningsmaterial från den så kallade Göteborgsundersökningen, en longitudinell studie om barn med adhd eller damp. Domen tyder på att i princip vem som helst med ”intresse” för ämnesområdet kan begära ut sekretesskyddade forskningsjournaler.

I den så kallade Helsingforsdeklarationen fastställs de etiska principer som gäller för forskning som involverar människor som försökspersoner. Enligt denna ska integriteten hos varje försöksperson respekteras, och långtgående åtgärder ska vidtagas för att säkerställa att försökspersonens konfidentiella uppgifter skyddas.

Enligt min mening innebär denna dom att patienter och forskningsdeltagare i Sverige inte längre har ett fungerande sekretesskydd. Om läkare eller forskare trots detta, i enlighet med internationella regelverk och i samklang med andemeningen i svensk sekretesslagstiftning, vägrar lämna ut det sekretesskyddade materialet kommer de att dömas till villkorlig dom och böter.

Om man som forskningsdeltagare inte har något sekretesskydd och när man som forskare inte kan utlova sekretess, ännu mindre hålla den, kan man undra vem som vill bedriva medicinsk forskning i Sverige och vem som vill delta i sådan forskning. Det är av mycket stor vikt att såväl allmänhet och de personer som medverkar i medicinsk forskning känner förtroende för att forskningen utförs under stor rättssäkerhet. I ovan nämnda fall tycks detta ej vara fallet.

Vilka åtgärder tänker utbildningsministern vidta för att forskningsdeltagare i framtiden ska kunna delta på ett rättssäkert sätt i medicinsk forskning om dessa domar i kammarrätt och tingsrätt nu blir prejudicerande?