den 6 februari

Interpellation 2005/06:238 av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Lönebidrag

Lönebidragets grundtanke är att möjliggöra för personer som har svårt att få reguljärt arbete på grund av exempelvis funktionshinder. Genom bidraget bereds ett stort antal människor egen inkomst och delaktighet i arbetslivet, som annars inte hade varit möjligt. Självkänslan av att kunna försörja sig genom egna insatser är en betydelsefull del i dessa personers liv. De arbetsinsatser som dessa personer utför betyder också mycket för deras arbetsgivare, vilka ofta är organisationer och ideella föreningar med begränsade resurser.

I Sverige fanns den 15 december 2005 enligt Amsstatistik 57 481 personer med lönebidragsanställningar. Av dessa var 10 485 sysselsatta inom allmännyttiga organisationer.

I Halland är motsvarande siffror 1 672 respektive 363.

Som framgår av budgetpropositionen 2005 avser regeringen att förändra regler och normer för lönebidragen. Samtidigt som man föreslår en ökning av den bidragsgrundande lönenivån avsätts 118 miljoner kronor mindre till lönebidrag. En av orsakerna till en minskning av anslagen är att färre kommer att erhålla lönebidrag. De nya reglerna för lönebidrag har börjat gälla från och med årsskiftet.

Ams har också gett ut nya rekommendationer till sin organisation enligt regeringens förslag.

De nya reglerna syftar till att likställa allmännyttiga föreningar och andra arbetsgivare. När nu de nya reglerna ska genomföras slår detta hårt mot flera lönebidragsanställda och allmännyttiga organisationer och föreningar. Uppenbarligen har regeringen blundat för det faktum att många personer som uppbär lönebidrag har mycket anpassade anställningsvillkor för att över huvud taget kunna fullgöra en anställning. Detsamma gäller deras arbetsgivare, som har möjlighet att anpassa anställningen på ett sätt som inte är möjligt hos andra arbetsgivare.

De nya reglerna och hur de genomförs har redan skapat problem vid lokala förhandlingar och riskerar att slå mot exempelvis handikappade med lönebidragsanställningar som i dag arbetar inom allmännyttiga föreningar. Eftersom dessa arbetsgivare inte har möjlighet att öka sina intäkter och ofta drabbas av större kostnader för bland annat högre lokalhyror, står valet mellan att säga upp lönebidragsanställningen eller att minska anställningsgraden. Som ett resultat av de nya reglerna för lönebidrag slås enskilda personer i behov av samhällets stöd ut och viktiga och behjärtansvärda insatser i allmännyttiga verksamheter minskas.

Det verkar som om regeringens syfte med de nya reglerna för lönebidrag är att förbättra statistiken inom arbetslösheten genom att i praktiken omöjliggöra för redan hårt pressade personer och organisationer att kunna bedriva en fungerande verksamhet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att göra så att de nya reglerna beaktar den verklighet som många lönebidragsanställningar vilar på?