den 12 januari

Interpellation 2005/06:194 av Christer Nylander (fp) till finansminister Pär Nuder (s)

Global kunskapskonkurrens

I den globaliserade ekonomin blir kunskap en avgörande konkurrensfaktor. För Sverige är låga löner inget önskat konkurrensmedel. Därför måste vi satsa på kunskap, flit och kreativitet. Hög formell utbildningsnivå räcker emellertid inte. Den som lägger mycket tid, kraft och resurser på att utbilda sig måste också mötas av en arbetsmarknad där man har chans att ta till vara kompetensen. Det måste också finnas ett skattesystem där kunskap premieras.

Den danska regeringen har i ett unikt projekt genomfört Det Nationale Kompetenceregnskab. Syftet med kompetensräkenskapen är att se hur väl rustat landet är för att möta den globala konkurrensen.

I huvudrapporten som presenterades strax före jul identifieras tio nyckelkompetenser, till exempel läskunnighet, kreativitet och innovation, som antas ha betydelse för framtida tillväxt och välstånd. Därutöver presenteras tre temaanalyser av områden som är viktiga för att landet ska klara den globala konkurrensen.

Den danska regeringens initiativ är unikt och därför kan inte jämförelser av landets situation göras med andra länder eller med tidigare år. Men räkenskaperna bygger på ett tidigare OECD-projekt vilket innebär att ett internationellt användbart mätsystem finns utvecklat.

Syftet med en nationell kompetensräkenskap är naturligtvis både att skaffa sig en bättre bild av utgångsläget och att få indikationer på vilka åtgärder som måste vidtas för att landet ska bli bättre rustat för att klara den globala konkurrenssituationen.

Sverige är ett land som historiskt dragit stor nytta av globaliseringen. Också i dag är globaliseringen till stor nytta för vårt lands välstånd. Likväl finns det alltid i en konkurrenssituation behov av att se över var man behöver vidta ytterligare åtgärder för att stärka landets framtida förmåga.

Avser finansministern att ta initiativ till att Sverige genomför nationella kompetensräkenskaper?

Avser finansministern att ta andra initiativ för att tydliggöra vilka åtgärder Sverige behöver vidta för att stärka landets förmåga att framgångsrikt konkurrera i den globala kunskapsekonomin?