den 21 december

Interpellation 2005/06:175 av Torsten Lindström (kd) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland

Det senaste halvåret har regimen i Vitryssland ytterligare ökat pressen på oppositionen och det civila samhället. Ett exempel är när parlamentet i Vitryssland för några veckor sedan antog en ny lag som gör det lättare att fängsla oppositionella. Syftet från regimens sida är att man hoppas på att förhindra revolutioner som den i Ukraina förra året. Oppositionella riskerar numera flera års fängelse om de medverkar i demonstrationer eller sprider information som anses vara skadlig för statens intressen.

Den vitryska regimen tillåter inte någon offentlig kritik eller avvikande åsikter och har i princip monopoliserat massmedierna. Myndigheterna använder lagstiftning för att förhindra frivilligorganisationer, politiska partier, fackföreningar, journalister och individer från att uttrycka sina personliga åsikter. Hot, trakasserier, överdrivet våld, massarresteringar och långa fängelsestraff används som metoder för att tysta all politisk opposition.

Nyligen meddelades att Vitryssland kommer att hålla presidentval den 19 mars 2006. Tidigare val har kritiserats av internationella observatörer och det är därför viktigt att stödja oppositionen för att valen ska bli så fria och rättvisa som möjligt. Ett viktigt område för att göra detta är kulturen. Kultur och demokrati är sammanvävda. Utan yttrandefrihet existerar inte demokratin, men inte heller utan den framtidstro, energi och glädje som människor får av musik, dans, teater, böcker och konst. Kultur är också det som ger oss identitet och stolthet. Genom kultur kan man bygga förändring och utveckling, men också sprida information om exempelvis hiv/aids.

I Vitryssland sprids aids snabbt och okontrollerat och den nya riskgruppen är kvinnor och barn. Men myndigheterna har lagt locket på. De stänger kliniker, slutar med test och mörklägger statistik. Antalet aidsfall har ökat lavinartat till följd av den vitryska regimens ointresse att bekämpa den omfattande prostitutionen.

Utrikesministern anförde i ett frågesvar till riksdagen med anledning av detta den 14 november att "kampen mot människohandel har fått ökad uppmärksamhet och blivit en prioriterad fråga för den vitryska regeringen".

Trots det fortsätter handeln med prostituerade i oförminskad styrka och landet har blivit ett transitland för trafficking. Handeln med prostituerade sker även i nära förbindelse med den illegala narkotikamarknaden och många unga kvinnor utvecklar narkotikamissbruk.

Det är angeläget att Sverige gör sitt yttersta för att motverka denna slavhandel.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikeministern att vidta för att stödja de demokratiska krafterna i Vitryssland?