den 7 december

Interpellation 2005/06:159 av Ulf Nilsson (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Regeringens ansvar för att lärare utbildas

Föräldrar som skickar sina barn till skolan kan inte räkna med att undervisningen sköts av utbildade lärare. Från Folkpartiets sida har vi därför i riksdagen upprepade gånger motionerat om behovet av behöriga lärare i skolan. Hittills har Socialdemokraterna besvarat våra förslag med att regeringens åtgärder är tillräckliga. Nu har Riksrevisionen granskat statens insatser för att lärarna ska ha rätt utbildning. Granskningens resultat ger stor anledning till oro. Var tredje lärare vid grundskolans senare år saknar examen i de ämnen de undervisar i och många saknar examen över huvud taget. Var fjärde lärare i hela grundskolan saknar examen och av dem är hälften (13 000) tillsvidareanställda. Enligt Riksrevisionen har regeringen inte gjort tillräckligt för att lärarna ska ha rätt utbildning.

Det senaste året har alltfler nyutbildade lärare menat att de utbildar sig till kortare eller längre tids arbetslöshet, eftersom kommunerna väljer att tillsvidareanställa obehöriga. Riksrevisionen påpekar också att skollagen är otydlig i sitt krav på att behöriga lärare ska anställas. Dessutom menar man att Skolverkets inspektioner inte tillräckligt uppmärksammat hur kommunerna och skolorna lyckas med lärarrekryteringen. Från revisionens sida påpekar man dessutom att bristerna i lärarutbildningen, med opreciserade krav på vad lärarna ska kunna, kan bidra till att skolan och kommunerna inte tar skollagens krav på allvar.

För elevernas skull måste nu trenden mot ökat antal obehöriga lärare brytas. Jag menar att både skollag, lärarutbildning och dimensionering behöver ses över. Skollagen behöver skärpas, så att det i princip är omöjligt att tillsvidareanställa obehöriga lärare. I samband med att lagen blir tydligare måste också lärarutbildningen förbättras, så att den skärpta lagstiftningen känns motiverad. Även friskolor måste omfattas av det skärpta kravet att anställa behöriga lärare. Många behöriga lärare gör naturligtvis en bra insats i dagens bristsituation och bör därför få hjälp med vidareutbildning till behörighet under förmånliga villkor. I längden är det dock förödande för rekryteringen till läraryrket, om alltfler med bristande utbildning får tillsvidareanställning. Kvaliteten i undervisningen hotas om inte staten kan garantera en hög utbildningsnivå på dem som undervisar.

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder med anledning av Riksrevisionens granskning av statens insatser för att lärarna ska ha rätt utbildning?