den 2 december

Interpellation 2005/06:153 av Erik Ullenhag (fp) till statsminister Göran Persson (s)

Regeringskansliet och Handikappombudsmannen

I den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Från patient till medborgare som presenterades av statministern för snart sex år sedan sattes målet upp att Sverige år 2010 ska vara tillgängligt för alla. Detta förutsätter enligt handlingsplanen att alla statliga myndigheter är med och tar sitt ansvar.

En del i arbetet med att omsätta handlingsplanen till verklighet är förordning 2001:526. Enligt den ska myndigheter ”i arbetet med att göra myndigheternas lokaler, verksamhet och information mer tillgängliga för personer med funktionshinder genomföra inventeringar och utarbeta handlingsplaner”.

Regeringskansliet är en av Sveriges största myndigheter, med ca 4 500 anställda. Statsministern är myndighetschef @ samme statsminister som fattade beslut om propositionen om den nationella handlingsplanen.

Handikappombudsmannen följer arbetet med myndigheternas planer genom en årlig enkät. Det är kanske inte förvånande att det finns myndigheter som inte har fullgjort sina plikter. Regeringskansliet har dock enligt egen utsago föregått med gott exempel och har i enkäterna 2003, 2004 och 2005 rapporterat att kansliet har en plan i enlighet med förordning 2001:526.

Tyvärr är det goda exemplet inte så gott. Det som existerar är ett dokument om hur regeringens Internetsidor ska handikappanpassas, långt ifrån formuleringen i förordningen. Regeringens uppgifter till Handikappombudsmannen stämmer inte överens med verkligheten. Sanningen är att Regeringskansliet saknar den plan som det ålägger alla myndigheter att ta fram.

Om inte ens Regeringskansliet, statsministerns egen myndighet, skapar en plan för att göra myndigheten tillgänglig för funktionshindrade är det naturligtvis svårt för andra myndigheter att se detta som en prioriterad fråga. Och vilken trovärdighet i handikappfrågor har en regering som inte anpassar sina egna lokaler och sin verksamhet för personer med funktionshinder?

Mot bakgrund av det anförda vill jag ställa följande frågor till statsministern i egenskap av myndighetschef vid Regeringskansliet:

1.   Vilka åtgärder ämnar statsministern vidta med anledning av Regeringskansliets information till Handikappombudsmannen?

2.   Vad avser statsministern att göra för att Regeringskansliet ska bli ett föredöme på tillgänglighetsområdet?