den 30 november

Interpellation 2005/06:147 av Birgitta Sellén (c) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Sveriges stöd till Colombia

Sverige har sedan drygt ett år tillbaka stött avväpningen av de paramilitära grupperna i Colombia, de grupper som är ansvariga för den största delen av det politiska våldet i landet. När lagen Fred och rättvisa gick igenom i Colombia i somras stod det klart att de grundläggande kraven på rättvisa och gottgörelse för offren inte skulle uppfyllas. Ändå har Sverige fortsatt den kontroversiella demobiliseringen. När vicepresident Francisco Santos talade i riksdagen den 5 oktober försäkrade han att situationen i Colombia hade stabiliserats tack vare avmobiliseringen.

Under sitt besök i Sverige i början av november vittnade emellertid den colombianska internflyktingorganisationen Redvivir om en helt annan situation. De berättade att avmobiliseringen fortfarande är en fråga som upprör FN:s representation i Colombia och många av de ledande människorättsorganisationerna. Man var mycket förvånad över Sveriges hållning.

Antalet internflyktingar har ökat kraftigt under 2005. Under de första sex månaderna 2005 blev 153 463 colombianer tvungna att fly från sina hem på grund av paramilitärer och den väpnade konflikten. Det var en ökning med 17 % jämfört med samma period förra året. Siffrorna kommer från den ansedda colombianska människorättsorganisationen CODHES. Antalet internflyktingar har alltså ökat under 2005. Colombia har nu över tre miljoner internflyktingar, vilket är näst mest i världen efter Sudan. Det har gått så långt att författningsdomstolen för drygt ett år sedan krävde att den colombianska regeringen tar sitt ansvar för landets internflyktingar. Efter uteblivna resultat har man nyligen upprepat kravet.

Syftet med avmobiliseringen var bland annat att antalet internflyktingar skulle minska. Nu ser vi statistik på att det i stället ökar. Dessutom är den svenska regeringens stöd till avmobiliseringen fortsatt ifrågasatt. Ändå har regeringen beslutat att fortsätta att stödja avmobiliseringen och finansierar detta med biståndsmedel från Sida. Trots detta har vi i riksdagen inte fått se någon ny utvärdering av avmobiliseringen.

Med anledning av detta vill jag fråga:

1.   Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att sätta press på den colombianska regeringen att minska antalet internflyktingar?

2.   Vilka nya utvärderingar har utrikesministern gjort av avmobiliseringsprocessen?