den 28 november

Interpellation 2005/06:144 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Nedskärningshoten mot äldrevården

”Äldreforskningen bör förstärkas med, jämfört med dagsläget, 10 miljoner kronor år 1999, 20 miljoner kronor år 2000 och 30 miljoner kronor årligen fr.o.m. år 2001.”

Riksdagen fattade det citerade beslutet 1998 när den nationella handlingsplanen för äldrepolitiken antogs. Det konkreta resultatet blev att SFR (Socialvetenskapliga forskningsrådet) på regeringens uppdrag tog fram ett förslag om att inrätta tre nationella forskningsinstitut för äldreforskning, vilka i framtiden skulle kunna utvecklas till vad som inom EU kallas Centres of Excellence. Det statliga stödet var alltså tänkt att vara långsiktigt. Två institut var i gång 2001, ARC (Aging Research Centre) i Stockholm och Tema Äldre och åldrande i Linköping. SFR anslog hälften av de 30 miljonerna till dessa institut, resten av medlen har gått till programstöd och forskarassistenter.

År 2001 avvecklades SFR men uppdraget om äldreforskning övertogs av Fas (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap). I maj 2005 fattade dock Fas beslut om att successivt lägga ned forskningsinstituten @ de ska enligt besluten vara nedlagda 2010. Forskarassistenternas tjänster var tidsbegränsade till sex år och även programstöden är tidsbegränsade. Detta trots den uttalade ambitionen om långsiktighet. I praktiken försvinner alltså den beslutade satsningen på äldreforskning helt, eftersom kommande års magra tillskott till Fas ska satsas på andra forskningsområden. Det är endast om Fas får ytterligare begärda medel som äldreforskningen kommer att få sitt, trots riksdagens beslut om öronmärkta pengar.

Alla, inklusive statsrådet, brukar i ord vara överens om att det är centralt att öka äldreforskningen. Trots att den största riskfaktorn att bli sjuk är stigande ålder är ju som bekant forskning om åldrandets sjukdomar en bristvara. De hot om nedläggning av de välfungerande forskningsinstituten som nu föreligger rimmar illa med de löften som statsrådet ställt ut om att öka anslagen till äldreforskning.

Mot bakgrund av det anförda vill jag fråga statsrådet Ylva Johansson följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att riksdagens beslut att förstärka äldreforskningen med 30 miljoner kronor årligen från år 2001 ska gälla @ nu såväl som i framtiden?