den 22 september

Interpellation 2005/06:14 av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Ekobrottsbekämpningen

Den ”svarta”, oredovisade sektorn av den svenska ekonomin har återigen kommit i fokus. Bedömningarna om hur stor sektorn är varierar, men de flesta indikerar en omfattning som är betydligt större än 100 miljarder kronor per år.

Utredning av ekonomiska brott är en komplicerad och svår process, som kräver stor kompetens och kunskap hos ett antal rättsvårdande aktörer i samverkan.

Denna insikt ledde fram till att Ekobrottsmyndigheten bildades den 1 juli 1998. Åklagare och poliser samlokaliserades på försök i de tre storstadslänen.

Till detta kommer inrättandet av särskilda skattebrottsenheter med Riksskatteverket som huvudman. Förundersökningsledningen vid dessa enheter sker via Ekobrottsmyndigheten.

I övriga delar av landet bedrivs verksamheten traditionellt via polisdistriktens ekorotlar och särskilda ekoåklagare hos åklagardistrikten.

Framtiden för Ekobrottsmyndigheten har belysts i olika utredningar. Vissa utredningar pågår fortfarande och kommer förmodligen att resultera i ett antal förslag till förändringar. Att det nu är dags att ta ställning till den organisationsform som bedrivits som ett försök under sju år borde dock vara självklart.

Den del av ekobrottsbekämpningen som växer för närvarande är Skatteverkets skattebrottsenheter. Personalen utbildas vid polishögskolan och utredningarna leds av Ekobrottsmyndighetens förundersökningsledare. Organisatoriskt är dock skattebrottsenheterna helt skilda från Ekobrottsmyndigheten och de lokala åklagar- och polisorganisationerna. Detta förhållande underlättar inte flexibilitet och effektivitet i ekobrottsbekämpningen.

Omfattande utredningar kräver resurser både personellt och kunskapsmässigt. Nu signalerar bland annat Ekobrottsmyndigheten i Göteborg besparingar bland annat i kölvattnet av den nyss avslutade Prosolviarättegången.

Ledande företrädare för myndigheten säger nu att man måste fundera över hur stora mål man kan ägna sig åt i framtiden.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att Ekobrottsmyndigheten även i fortsättningen ska kunna utreda omfattande och komplicerade ekobrottsärenden?

Avser justitieministern att verka för att ekobrottsbekämpningen samlas i en organisatorisk form?