den 23 november

Interpellation 2005/06:134 av Stefan Attefall (kd) till statsrådet Jens Orback (s)

Försöket med trängselskatt i Stockholm

Den 3 januari nästa år införs trängselskatt i Stockholm. Trots att frågan är, eller i alla fall borde vara, en kommunal och regional fråga, har regeringen ett stort ansvar för frågans hantering. Detta eftersom initiativet till försöket med trängselskatt inte är kommunalt utan just statligt. Socialdemokraterna har på nationell nivå utnyttjat frågan som lockbete i regerings- och budgetförhandlingar och därefter uppdragit åt kommunpolitikerna att presentera ett förslag som går stick i stäv med partiets vallöften i kommunalvalet.

Kristdemokraterna har tidigare kritiserat regeringens hantering av frågan ur en demokratiaspekt. Den rimliga ordningen borde vara att en lokal eller regional majoritet bildas och begär av regering och riksdag att fatta de nödvändiga besluten. Men mot bakgrund av hur trängselskatten i Stockholm uppstått måste man fråga sig vad som händer utifall att den rådande majoriteten genom kommunala val eller andra omständigheter förbyts till en minoritet? Den nya majoriteten kanske beslutar att avskaffa trängselskatten som riksdagen infört? Kommer riksdagen då automatiskt att besluta om ett avskaffande eller kommer man att motsätta sig den nya kommunala majoriteten?

I fråga om trängselskatt har den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholms stad bedrivit ett mycket påskyndat och forcerat arbete. Arbetet har inte haft som målsättning att skapa så bred samstämmighet som möjligt. I stället har Socialdemokraterna medvetet drivit en linje som står i bjärt kontrast till intresset hos länets övriga kommuner.

I enlighet med det beslut som fattats av kommunfullmäktige i Stockholms stad ska frågan om försöket med trängselskatt avgöras av en folkomröstning som hålls samma dag som det allmänna valet nästa år. Den beslutade ordningen är högst märklig ur ett demokratiperspektiv. Det borde vara en självklarhet att alla som på ett påtagligt sätt berörs av frågan, det vill säga regionens invånare, får en chans att påverka frågan om trängselskattens införande. Detta eftersom arbetspendlingen över kommungränserna är omfattande i Stockholmsregionen. Folkomröstningen borde också hållas innan det kostsamma projektet med trängselskatt genomförs.

Jag kan tyvärr konstatera att Socialdemokraternas konfrontatoriska linje vad gäller införandet av trängselskatten fortsätter. Den bristande respekten för grundläggande demokratiska spelregler har varit uppenbar när den politiska majoriteten drivit fram utformningen av valsedlarna utan att respektera meningsmotståndarnas önskemål.

Frågan som ställs i folkomröstningen och valsedlarnas utformning kan ifrågasättas. Frågor i folkomröstningar bör vara neutralt formulerade ur ett värderingsperspektiv. Formuleringen av frågan bör också begränsas till en frågeställning och då till den som det råder politisk oenighet om och som utgör skälet till att frågan hänskjuts till en folkomröstning. Den fråga som stadshusmajoriteten formulerat strider mot båda dessa principer då den både kallar trängselskatten för miljöavgift och kopplar ihop frågan om utbyggd kollektivtrafik med trängselskattens införande.

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten har förvägrat oppositionen möjligheten att klargöra sina ståndpunkter och argument i frågan på valsedelns baksida.

Eftersom trängselskatteförsöket tillkommit genom ett regeringsinitiativ och det är riksdagen som fattar det slutliga beslutet om trängselskattens vara eller icke vara vill jag med anledning av vad som anförs ovan fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att alla invånare i Stockholmsregionen får en möjlighet att genom en folkomröstning påverka införandet av trängselskatt i Stockholm?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att valsedlarna i Stockholms stads planerade folkomröstning om permanentandet av trängselskatt ska utformas på ett sätt som gör att den fråga som ställs i folkomröstningen inte är ledande?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tillförsäkra att båda sidorna i folkomröstningskampanjen om permanentandet av trängselskatt i Stockholm ges samma förutsättningar att genomföra kampanj och utforma sitt eget informationsmaterial, inklusive baksidan på valsedeln?