den 22 november

Interpellation 2005/06:131 av Tobias Billström (m) till statsrådet Barbro Holmberg (s)

Barnens ställning i asylprocessen

Frågan om apatiska barn och deras ställning i asylprocessen har varit uppe till diskussion under lång tid.

En sida av ämnet som näst intill varit tabu har varit hur deras tillstånd uppkommit, eftersom andelen apatiska barn sägs vara långt högre i Sverige än i motsvarande länder. När debattörer försökt påvisa att det kan finnas en koppling mellan detta och att barnen försätts i apatiskt tillstånd för att få ett mer gynnsamt besked om uppehållstillstånd har detta avfärdats som cyniskt.

Nu visar det sig att Migrationsverket bara i Stockholm har polisanmält ett tjugotal vuxna som misstänks ha försatt de barn de förment vårdar i apatiskt tillstånd. Migrationsverket har även sänt kontrollfrågor till andra delar av landet för att se hur många fall som polisanmälts där. Än så länge finns alltså inte ens någon sammanställning om hur många barn som utsatts för denna vidriga behandling.

Det visar sig alltså att barn, på grund av den särbehandling som utlovats för just apatiska barn, har använts som redskap för att få uppehållstillstånd.

I bland annat Malmö har det förekommit fall i tingsrätten där barn påvisat att de de facto inte är släkt med sina så kallade föräldrar, utan har använts som redskap för att få uppehållstillstånd. Den processen var lång och komplicerad, eftersom lagstiftningen inte hunnit med att anpassas till utvecklingen. Migrationsverket misstänker nu att fler vuxna dragit nytta av barns fördelaktiga ställning i den svenska asylprocessen och helt enkelt kidnappat ett antal gatubarn för att använda dem i sin egen strävan efter asyl.

Ett sätt att komma till rätta med påstådda blodsband är att i större utsträckning använda DNA-prov för att klarlägga familjeförhållanden. DNA-prov bör kunna utgöra grund för familjeåterförening i de fall där skriftlig dokumentation saknas eller bedöms ha brister.

Huvudregeln bör vara att utförande av DNA-prov medges för att fastställa grund för återförening när detta begärs av endera parten, eller om det från myndigheternas sida anses nödvändigt för att säkerställa släktskap.

Detta föranleder en rad frågor:

1.   Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att ändra lagen så att alla släktband i familjer som kommer till Sverige testas med DNA för att säkerställa att blodsband verkligen föreligger?

2.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att de barn som far illa på grund av sina föräldrars vilja att få asyl blir omhändertagna?

3.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att barn ska kunna föra talan om upphävande av föräldraskap?