den 21 november

Interpellation 2005/06:126 av Kerstin Lundgren (c) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Aktivt arbete för att följa upp tecken på förtryck och diskriminering i turkiska skolor

Det är positivt att förhandlingarna med Turkiet nu inletts. Nu följer år av utvecklingsarbete i syfte att säkra demokrati och mänskliga rättigheter. I detta arbete måste Sverige och dess regering agera aktivt. Det är genom att aktivt följa utvecklingen på strategiska områden som vi kan förändra verkligheten för dem som i dag, dagligen, upplever förtryck eller att mänskliga rättigheter åsidosätts. Turkiets hållning till fri forskning och en offentlig fri diskussion kring händelser i landets historia är ett av de områden som förtjänar särskild svensk uppmärksamhet. Förnekelse av folkmord och den hållning som finns i denna del påverkar självfallet också den verklighet som barn och ungdomar upplever i skolorna. Skolan och utbildningen är ett strategiskt område. När rapporter kommer om att assyrisk/syrianska, kaldeiska och armeniska barn kränks och diskrimineras i skolan genom till exempel historieundervisningen måste detta uppmärksammas och lyftas fram till debatt. Här har skolministern ett uppenbart ansvar @ såväl för egen del i direkta kontakter med sina ministerkolleger i Turkiet som i samverkan inom EU @ för att uppmärksamma dessa frågor.

Om assyrier/syrianer, kaldéer, armenier och greker målas ut i läroböcker som grupper vilka i dag smutskastar Turkiet visar det en vardag där många barns mänskliga rättigheter kränks. De far oerhört illa till följd av att Turkiet ännu inte valt att göra upp med sin historia.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

1.   Vilka åtgärder har statsrådet tagit för att följa hur Turkiets utveckling i fråga om Köpenhamnskriterierna implementeras i undervisningen?

2.   Avser statsrådet att agera för att tillsammans med övriga statsråd inom EU verka för att avveckla detta faktiska förtryck och diskriminering?