den 21 november

Interpellation 2005/06:124 av Per Landgren (kd) till finansminister Pär Nuder (s)

Fastighetsskatt och värdeår

I svaret på min skriftliga fråga 2005/06:206, Fastighetsskatt och värdeår, låter finansminister Pär Nuder mig veta att han inte avser att föreslå förändringar av reglerna om hel och halv fastighetsskattebefrielse för småhus respektive bostadshyreshus. I svaret skriver finansministern följande: ”Precis som Per Landgren påpekar innebär gällande rätt att den som river ett småhus och bygger ett nytt kan komma i ett annat läge än den som bygger till eller bygger om ett befintligt småhus.” Men enligt finansministern ”är denna skillnad välmotiverad”. Något förslag till lagändring sägs därför inte vara aktuellt.

I sitt svar skriver finansministern även att ”om ett äldre småhus byggs om eller byggs till innebär reglerna att huset återigen kan komma att betraktas som nybyggt eller nästan nybyggt och därigenom komma att omfattas av reglerna om hel och halv fastighetsskattebefrielse”. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att finansministern tror att om ett småhus byggs om eller byggs till, kan dess ägare slippa fastighetsskatt i fem år och få halv fastighetsskatt i ytterligare fem. Rättsläget förhåller sig emellertid inte som finansministern tror. Detta framgår bl.a. av 3 § i lagen (1984:1052) om statlig fastighetsskatt och i Skatteverkets broschyr Fastighetsskatt, SKV 396, s. 5. För att ett småhus ska räknas som nybyggt och befrielse från fastighetsskatten bli aktuell, får ingen del av en tidigare byggnadsstomme på platsen användas. Om ett småhus byggs ut och efter tillbyggnation får ett från 1993 till 1999 eller från 1939 till 1986 justerat värdeår, spelar ingen roll. I och med att mer än bottenplattan behållits av på platsen befintligt småhus, räknas inte det nya småhuset som nybyggt, oavsett hur mycket pengar som kan ha lagts ned på om- och tillbyggnation. Någon befrielse från fastighetsskatten kan därför aldrig erhållas när någon del av befintlig byggnadsstomme tillvaratas.

Dagens lagstiftning om hel och halv fastighetsskattebefrielse utgör ett incitament för att riva hela eller fullt tjänliga delar av äldre småhus. När kultur- och miljöintresserade villaägare vill totalrenovera småhus, även till högre kostnad än nyproduktion, ställs de inför det faktum att de inte får reduktion av fastighetsskatten. Rivning av småhus är därför ofta skattemotiverad. Det kan inte anses vara god hushållning med våra resurser eller ett klokt tillvaratagande av vårt kulturarv att ha detta slag av regler, och min ursprungliga fråga till finansministern var om inte detta borde ändras.

I fråga om bostadshyreshus gäller helt andra regler. När byggkostnaden uppgår till mer än 70 % av nybyggnadskostnaden, betraktas hyreshuset som nybyggt. Hel fastighetsskattebefrielse utgår då under fem år och halv fastighetsskattebefrielse under ytterligare fem år. Det är emellertid inte nog med detta. Sedan 1995 finns möjlighet att få reduktion av fastighetsskatten för hyreshus vid byggnationer som inte är så omfattande att de kan jämställas med nybyggnation. I dessa fall bestäms ett reduceringsbelopp som minskar underlaget för fastighetsskatt under en tioårsperiod.

Svaret jag fått från finansministern kanske borde tydas som en åsiktsförklaring om hur finansministern skulle vilja att reglerna var utformade. Det vore i så fall gott och ett steg mot en mer rättvis lagstiftning. Men i slutet av svaret skriver han att han inte är beredd att föreslå några förändringar i regelverket och att nuvarande regler dessutom är välmotiverade. Jag har svårt att se någon annan orsak till denna inkongruens i finansministerns svar än att han är felinformerad om rättsläget. I och med att finansministern tar fel om rättsläget och saknar kunskap om rättsverkningarna av föreliggande lagstiftning hyser jag goda förhoppningar om förslag till en omedelbar lagändring.

Ett rimligt sätt att under nuvarande rättsliga förhållanden åtgärda denna illa motiverade lagstiftning är att skapa symmetri mellan småhus och hyreshus vad gäller befrielse från fastighetsskatten vid byggnation som inte är fullt så omfattande som nybyggnation. Vid om- eller tillbyggnation av hyreshus kan som omnämnts en tioårig skattelindring erhållas för befintliga hyreshus, när kostnaden överstiger 70 % av nybyggnadskostnaden. Detta innebär att redan existerande hyreshus, efter renovering till nyskick, kan betraktas som nybyggda.

Mina frågor till finansministern är därför:

Avser finansministern att föreslå sådana regelförändringar som innebär att ombyggnation och tillbyggnation av gamla småhus kan leda till nedsättning av fastighetsskatten, vilket ministern själv skriver i sitt tidigare svar?

Avser finansministern att föreslå sådana regelförändringar som leder till symmetri mellan småhus och hyreshus vad gäller hel och halv fastighetsskattebefrielse efter omfattande ombyggnation och tillbyggnation?