den 19 september

Interpellation 2005/06:12 av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Fängslade utan rättegång i Eritrea

Våren 2001 firade Eritrea sitt tioårsjubileum av sin självständighet som stat. Eritreas självständighet var resultatet av ett 30 år långt krig för nationell självbestämmanderätt. Den eritreanska befrielserörelsen EPLF förde till ett högt pris i människoliv självständighetskampen gentemot Etiopien till seger. Stora offer gjordes i kampen för den nationella självständigheten.

När väl självständigheten var vunnen blev frågan om hur Eritreas framtid skulle utformas och gestaltas alltmer aktuell. EPLF utsåg sin ledare Isaias Afewerke till landets president. EPLF (Eritrean People´s Liberation Front) bytte namn till PFDJ (People´s Front of Democracy and Justice). Några demokratiska val har dock aldrig genomförts i Eritrea. Någon opposition har aldrig tillåtits existera. 14 år efter befrielsen är Eritrea en diktatur. Det var uppenbart att det vid tioårsjubileet 2001 fanns krafter inom PFDJ och dess ledning som förespråkade en demokratisk utveckling.

Några månader senare lät dock presidenten arrestera och fängsla en rad ministrar och höga tjänstemän såsom Petros Solomon, Ogbe Abraha, Haile Woldetensae, Mahmud Ahmed Sheriffo, Berhane Ghebre Eghzabiher, Saleh Kekiya, Aster Fishatsion, Hamid Hamid, German Nati, Estifanos Seyoum och Beraki Ghebre Selassie.

När denna interpellation skrivs har det förflutit fyra år sedan dessa elva personer fängslades. De har anklagats för förräderi, men några bevis som kan belägga deras skuld har aldrig företetts. Någon rättegång har aldrig ägt rum. Eritrea har en sorts specialdomstolar, men de är inte offentliga. Några vittnen är inte inkallade och de anklagade har inte heller rätt till någon advokat. Dessa domstolar saknar alla de element som definierar en anständig rättskipning. De anklagelser som riktas mot de fängslade saknar uppenbarligen substans, eftersom man under fyra år inte kunnat precisera vari deras brott bestått.

Yttrande- och pressfriheten är även den undertryckt. Oppositionella och kritiska journalister fängslas, bland annat den svenske medborgaren Dawitt Isaac. Den nye svenske ambassadören har sökt kontakt med de eritreanska myndigheterna under våren 2005 så att han skulle kunna komma hem. Dessa kontakter har dock ännu inte givit något resultat.

Demonstrationsrätten är även den undertryckt. Studentdemonstrationer har genomförts i Asmara, vilka endast resulterat i att studenter fängslats och deporterats och utsatts för brutal behandling. De har bland annat förts till trakter med ett varmt och ohälsosamt klimat. Många oppositionella har tvingats att fly och leva i exil.

Jag vill fråga utrikesministern:

1.   Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom EU och för Sveriges del som enskild stat för att de ministrar och ämbetsmän som på ett rättsvidrigt sätt arresterats och fängslats i Eritrea försätts på fri fot?

2.   Vilka ytterligare initiativ avser utrikesministern att ta för att förmå den eritreanska regimen att frige den svenske journalisten Dawitt Isaac?