den 18 november

Interpellation 2005/06:117 av Ulf Sjösten (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Besked om ansökningar om universitetsstatus

Flera högskolor har skickat in ansökningar till regeringen med en förfrågan om att få utveckla sin verksamhet och bli universitet med allt vad det innebär av examinationsrätt, forskning etcetera. Som ett exempel på en sådan högskola kan man nämna Borås högskola som i våras uppvaktade utbildningsministern och lämnade över en formell ansökan om universitetsstatus.

Men det finns redan flera högskolor som ansökt tidigare. I dag väntar högskolorna i Södertörn, Blekinge, Mälardalen och Malmö på besked om sina ansökningar. Eftersom det inte är aktuellt att starta något nytt universitet har ingen ansökan behandlats. I stället för att underlätta för högskolorna att profilera sig och förbättra utbildningen har ansökningarna fastnat i myndigheternas papperskvarnar och risken finns att de personer som var drivande när ansökan lämnades inte längre är kvar.

En högskolas arbete med att få universitetsstatus är långsiktigt och planeringen inför en ansökan har gjorts under lång tid. Många eldsjälar som brinner för sin ort och sin högskola är inblandade. För att den positiva utvecklingen av hela verksamheten som det innebär att förbereda sig för att en ansökan inte ska stanna av när statsrådet fått handlingarna på sitt bord är det viktigt med ett snabbt besked medan engagemanget och skaparglädjen fortfarande lever.

Regeringens hantering av dessa ansökningar måste ske inom rimliga tidsramar för att bevara den kraft och idérikedom som finns bakom en ansökan. Utbildningsdepartementet borde ha en skyldighet att utreda de ansökningar som kommer in och ge ett utlåtande över de koncept och profiler som högskolorna föreslår inom ett år även om de av budgettekniska skäl inte kan förorda starten av nya universitet inom de närmaste åren. Resultaten och besked från dessa utvärderingar kan sedan leda till fortsatta kvalitetsförbättringar av högskolorna även om det slutliga beskedet om universitetsstatus dröjer.

Ett tidigt besked kan hålla liv i glöden samtidigt som det ger möjlighet att utveckla och förbättra konceptet och verksamheten vid högskolan.

Mina frågor är följande:

Vad avser utbildningsministern att göra för att berörda högskolor ska få besked om sina ansökningar angående universitetsstatus?

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att högskolorna ska få en tydlig utvärdering av sina ansökningar och de koncept de presenterar i dessa även om nya universitet inte är aktuella den närmaste tiden?