den 17 november

Interpellation 2005/06:116 av Camilla Sköld Jansson (v) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Meddelarfrihet för alla anställda

Fallet med företaget Connex avsked av den facklige förtroendemannen Per Johansson har med rätta upprört många. Avskedet betraktas av många som en politisk handling från Connex sida, riktad mot den fackliga organisationen som sådan. Situationen väcker viktiga principiella frågor, som också lyfts fram av ett stort antal fackliga organisationer.

Lagstiftningen bör klargöras i detta sammanhang. Särskilda problem uppstår när verksamhet som tidigare bedrivits i offentlig regi privatiseras. Den generella grundlagsfästa meddelarfriheten ersätts då med en långtgående tystnadsplikt. Detta innebär bland annat att privat verksamhet får konkurrensfördelar på bekostnad av arbetstagarens möjlighet att meddela sig när det gäller exempelvis missförhållanden på arbetsplatsen. Vänsterpartiets Ingrid Burman ställde den 10 november en fråga med anledning av det nuvarande läget, vid statsministerns frågestund. Statsministern yttrade då: ”För min del, efter vad som har hänt den senaste tiden i samband med Connex, tycker jag att det nu är dags att se över hela lagstiftningen för att se om vi ska utvidga meddelarfriheten till att också omfatta sådant som bedrivs i entreprenadregi. Det har aktualiserat den frågan på ett mycket tydligt sätt.”

Svaret är förstås glädjande. Samtidigt har dessa frågor berörts tidigare, till exempel i en utredning (Ds 2001:19). De lagförslag som presenteras i denna utredning var inte tillräckligt långtgående och framför allt ledde de inte till något steg framåt i Justitiedepartementet. Departementet hävdade sin i grunden positiva intention, men menade att frågan är svår och komplicerad. Det är viktigt att frågan inte ännu en gång ”försvinner” på Justitiedepartementet.

Men det gäller också situationen mer brett för privatanställda, där möjligheten att meddela sig om missförhållanden är starkt begränsad eller obefintlig. Vänsterpartiet har lyft frågan tidigare om metoder för att förbättra förutsättningarna för anställda i helt privat regi att få utöva sina grundlagsskyddade rättigheter. Det är intressant att veta om regeringen har insett aktualiteten och vikten i frågan.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitieministern:

1.   Vilka initiativ avser justitieministern ta för att komma tillrätta med skillnaderna i meddelarfrihet för anställda i offentlig verksamhet och entreprenaddrift?

2.   Avser justitieministern ta initiativ för att alla privatanställda bättre skall kunna utöva sina grundlagsskyddade rättigheter?