den 16 november

Interpellation 2005/06:112 av Axel Darvik (fp) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Unga akademikers arbetslöshet

Arbetslösheten är i dag Sveriges största problem. Vi måste bli betydligt bättre på att hävda oss i konkurrensen med andra länder. Vi måste visa att Sverige är ett bra land för de företag som vill investera och anställa personal. Regeringen har varit alltför defensiv. Enligt den offentliga statistiken är 6,3 % av landets unga akademiker utan jobb. Detta är dock långt ifrån den totala siffran. Många studenter fortsätter att läsa efter examen för att slippa vara arbetslösa. Det finns även många akademiker som inte får ett jobb som motsvarar deras kompetens efter examen.

I dag är det en myt att det är enkelt att få jobb bara man skaffar sig en utbildning. Vad som behövs nu är en offensiv politik för att skapa fler jobb. Ska vi kunna vända globaliseringens utmaningar till fördelar måste arbetsmarknaden bli smidigare.

Samtidigt som många studenter går direkt ut i arbetslöshet efter examen säger 60 % av alla företag som letar efter kompetent personal att de har vissa eller stora problem med att rekrytera personal. I Företagarnas småföretagsbarometer 2005 står att brist på lämplig arbetskraft är det största tillväxthindret för 15 % av företagen, vilket alltså innebär att ungefär 30 000 företag inte hittar rätt folk trots att de försöker. För de företag som antas ha goda möjligheter till expansion är andelen 20 %. Det finns helt klart ett kontaktproblem mellan arbetstagare och arbetsgivare. Detta problem beror delvis på att studenterna inte har de nätverk som krävs för att kunna hitta ett jobb.

Arbetsförmedlingarna har visat sig göra ett dåligt jobb när det gäller att förmedla arbeten till arbetslösa akademiker. Det är ett misstag att alla arbetsförmedlingar ska ha lika arbetsområden. För att kunna erbjuda den service som krävs för att på ett effektivt sätt kunna hjälpa arbetslösa akademiker till ett arbete bör vissa kontor få speciella uppdrag att ta hand om arbetslösa med en akademisk utbildning. Då kan arbetsförmedlingarna specialisera sig på att hjälpa unga akademiker att bygga kontaktnät för att nå ut på arbetsmarknaden. Det ska även vara möjligt att driva en arbetsförmedling på entreprenad för att öka den positiva konkurrensen som gör att de arbetssökande får bättre hjälp och service.

I de flestas medvetande är jobb lika med anställning. Få reflekterar över möjligheten att starta eget som en möjlig väg för att få ett arbete. Därför har Sverige få företag i jämförelse med andra västländer och nyföretagandet har dessutom sjunkit, särskilt bland unga, på senare år. Det är självklart att det behövs en del kunskap för att våga ta steget att starta eget. Skolan har här en uppgift. Men än viktigare är att det på universiteten och högskolorna finns personer som är beredda att förmedla den kunskap och de kontakter som behövs för att kunna starta ett eget företag.

Det finns många kreativa studenter på våra lärosäten som med lite hjälp skulle våga ta steget och bli företagare. För att få kontinuitet behöver verksamheten formaliseras genom att inrätta en starta-eget-byrå som drivs av studenterna själva men med stöd av staten genom exempelvis Teknikbrostiftelsen eller Almi företagspartner. Alla företag som startas vid lärosätena behöver inte bygga på framtagna forskningsresultat, goda affärsidéer är egentligen viktigare. Med ett litet stöd i början genom att exempelvis få chansen att sommarjobba i sitt eget företag kan entreprenören få den ekonomiska hjälp som kan behövas för att ta sig över det kritiska startskedet. Erfarenheterna från projektet Ung företagsamhet som pågått i över tio år är att man där lyckats fyrdubbla sannolikheten för att deltagarna ska bli entreprenörer. Dessa entreprenörer har sedan i snitt sex anställda per företag.

Det går att få fart på Sverige. Genom flit, nytänkande och hög utbildning kan den unga generationen bli vinnare i den globala konkurrensen. Globaliseringen kan då vändas från ett hot till en möjlighet.

Mina frågor till statsrådet är om han kan tänka sig att lämna förslag till riksdagen om att inrätta särskilda arbetsförmedlingar som får i specialuppdrag att hjälpa just arbetslösa akademiker, och om han kan jobba för att det startas ett arbete för att uppmuntra nyföretagande genom att ge råd, kunskap och finansiering för att studenter ska komma över det kritiska skedet i uppstartandet.