Sammanfattning av betänkandet Skatt på väg (SOU

Prop. 2005/06:65

Bilaga 1

2004:63) vad gäller fordonsskatten och

 

saluvagnsskatten

 

Utredningens direktiv vad gäller fordonsskatten och saluvagnsskatten m.m.

Utredaren skall enligt de givna direktiven se över vägtrafikbeskattning- ens utformning och därvid framförallt beakta miljö-, trafiksäkerhets- och konkurrensaspekter med utgångspunkt i ett fiskalt perspektiv och med hänsynstagande till trafikskatternas påverkan på transportsystemets effektivitet.

Uttaget av fordonsskatt skall ses över. Möjligheten att införa ekono- miska incitament för fordon med låga utsläpp skall övervägas. Beskatt- ningen av dieselolja för privatbilism, yrkesmässig trafik och arbetsma- skiner skall utredas. De författningar som reglerar uttaget av fordonsskatt skall ses över i syfte att förenkla regelverken och anpassa dem till EG- rättens terminologi.

De delar av uppdraget som särskilt påverkar åkerinäringens kon- kurrenssituation skulle med förtur redovisas i ett delbetänkande. Det- samma gällde frågan om skattelättnader för tunga fordon som uppfyller vissa högre krav på utsläpp samt slutsatser avseende införandet av en trafik- och miljöskattekomponent i drivmedelsbeskattningen. Även över- synen av arbetsmaskinerna skulle behandlas med förtur.

En miljöinriktad fordonsskatteomläggning för lätta motorfordon – koldioxidrelaterad fordonsskatt

Den reformerade fordonsskattemodellen

Utredningen föreslår i syfte att öka miljöstyrningen för lätta motorfordon (personbilar samt lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton) en varsam omläggning av fordonsskatten till att vara baserad på koldi- oxidutsläpp i stället för vikt. Detta skall gälla för bensin- respektive die- seldrivna fordon samt även för de fordon som kan drivas med alternativa drivmedel.

Fordonsskatten föreslås differentieras efter respektive fordons speci- fika utsläpp av koldioxid per körd kilometer. Utredningen föreslår att följande tre komponenter skall ingå i den nya fordonsskattemodellen.

En fiskal komponent,

en koldioxidskattekomponent, och

en miljö- och bränslefaktor för fordon som kan drivas med diesel-

olja.

Den fiskala komponenten tas ut med 360 kronor per fordon. Koldioxid- skattekomponenten tas ut med 12 kronor per gram utsläpp av koldioxid per kilometer, överstigande 100 gram. Miljö- och bränslefaktorn skall

tillämpas för fordon som kan drivas med dieselolja. Härmed avses att

152

kompensera dels för att dieselfordon generellt sett har högre utsläpp av kväveoxider och partiklar, dels har lindrigare avgaskrav än bensindrivna fordon, dels också att dieseloljan är lägre beskattad än bensinen. Faktorn tillämpas genom att summan av den fiskala komponenten och koldioxid- skattekomponenten multipliceras med 3,5.

Syftet bakom utredningens förslag, att basera fordonsskatten på fordo- nens koldioxidutsläpp i stället för vikt, är således att öka miljöstyrningen i fordonsskatten, samtidigt som de intäkter skatten ger bibehålls. Genom sin utformning anser utredningen att förslaget väl svarar mot kravet på att vara långsiktigt stabilt, på samma gång som det genom sin funktion pre- mierar bränsleeffektivare fordon. Detta senare bedöms vara av ökande betydelse i takt med att de klimatpolitiska målen skall uppfyllas. Försla- gets utformning medför även att basen för fortsatt skatteväxling breddas, vilket, mot bakgrund av den av riksdagen tidigare beslutade skatteväx- lingen, får anses vara värdefullt.

Vilka fordon skall omfattas? – hanteringen av äldre fordon

Den nya fordonsskatten skall gälla för fordon av modellår 2006 eller senare. Den skall dessutom gälla för de äldre fordon som uppfyller minst miljöklass 2005, miljöklass El eller miljöklass Hybrid. De äldre fordon som inte uppfyller något av de ovan nämnda kriterierna skall i huvudsak beskattas efter nuvarande regler.

Utredningen föreslår dock att en viss ytterligare miljöstyrning införs i beskattningen för bensindrivna fordon av modellår 1988 eller äldre genom att dessa ges en 30 procent högre beskattning än i dag. För de dieseldrivna fordonen skall gälla att fordon av modellår 1989 – 2005 skall ha en fordonsskatt som uppgår till 90 procent av dagens skatt. Syf- tet bakom denna sänkning är att i någon mån kompensera dessa fordons- ägare för den höjda dieselskatten. Fordon äldre än modellår 1989 skall ha kvar dagens skatt. Det kommer därför, genom dieselskattehöjningen, att bli dyrare att köra äldre dieselfordon och det kommer dessutom, genom den uteblivna fordonsskattesänkningen för dessa fordon, att vara dyrare att äga ett äldre än ett nyare dieselfordon.

Utredningen har valt 1989 som skiljeår för de äldsta fordonen, efter- som det då kom avgaskrav för nya bensindrivna personbilar som innebar att de var tvungna att förses med katalysator och utrustning som mins- kade avdunstningen av bränsle. År 1989 kom också avgaskrav för diesel- drivna personbilar.

Särskilt om lätta bussar och lätta lastbilar

Bussar och lastbilar med totalvikten högst 3,5 ton har lägre fordonsskatt än personbilar. Detta förhållande är otillfredsställande. Alla dessa fordon bör beskattas enhetligt i den nya koldioxidrelaterade fordonsskattemo- dellen såsom föreslås ovan. Skatten på lätta bussar och lätta lastbilar skall därför på sikt höjas till personbilsnivå. Eftersom vägtrafikregistret ännu inte innehåller uppgifter om dessa fordons utsläpp av koldioxid måste de dock under en övergångstid (t.o.m. den 31 december 2007) beskattas enligt den viktrelaterade fordonsskatteskalan. Intill dess före-

Prop. 2005/06:65

Bilaga 1

153

slås att fordonsskatten för lätta bussar och lätta lastbilar i en första etapp höjs genom ett procentuellt påslag om 40 procent.

Höjningen av skatteuttaget för lätta bussar och lätta lastbilar motiveras såväl av administrativa skäl som av rättviseskäl. Härtill kommer att det även finns miljöskäl för att anpassa skattenivån så att skatteuttaget för lätta bussar och lätta lastbilar åtminstone inte är lägre än för personbilar. En likställd beskattning kan förmodas minska omregistreringarna från personbil till lätt lastbil av rent skattemässiga skäl.

En miljöinriktad fordonsskatteomläggning för tunga motorfordon

Utredningen föreslår i syfte dels att förbättra åkerinäringens konkurrens- situation, dels att öka miljöstyrningen för tunga motorfordon en särskild fordonsskatteskala, som är differentierad efter de miljöklasser som finns.

De flesta tunga fordon som uppfyller högre miljökrav får en sänkt skatt till i princip EG:s minimiskattenivåer. Differentieringen genomförs på så sätt att tunga fordon (över 3,5 ton), som åtminstone uppfyller de senaste obligatoriska avgaskrav som gäller för nya fordon, får en lägre skatt än tunga fordon som uppfyller en äldre miljöklass. I den första etappen mot- svaras de högre miljökraven av miljöklass 2000 (eller senare). För att få lägre fordonsskatt i den andra etappen krävs miljöklass 2005 (eller senare) och under den tredje etappen miljöklass 2008 (eller senare). Genom denna konstruktion byggs det in en långsiktig styrning som upp- muntrar användningen av renare fordon.

Förslaget bedöms öka användningen av miljövänliga fordon genom att incitamenten att bruka redan existerande rena fordon och att tidigare- lägga köp av nya fordon med bättre miljöklass förstärks. Förslaget gör det också mer lönsamt att välja ett fordon med en högre miljöklass än vad som är obligatoriskt, eftersom skatterabatten då åtnjuts under flera år. Fordonsskattens betydelse för åkerinäringens internationella konkur- renskraft är visserligen inte så stor. Förslaget bedöms ändå underlätta konkurrensen genom att det harmoniserar den svenska fordonsskatten för tunga fordon som uppfyller högre miljökrav till i princip EG:s minimi- nivåer.

Den föreslagna miljöstyrningen lindrar också, för de renare fordonen, effekterna av höjningen av dieselskatten med 50 öre per liter.

Förslaget innebär dessutom en förenkling av skatteskalorna genom att bredare viktintervall, i linje med EG:s minimiskattesatser, föreslås. Även detta betyder att en del fordon får en sänkt skatt jämfört med i dag.

Den sänkta fordonsskatten för tunga fordon finansieras inom ramen för utredningens övriga förslag om bl.a. höjd dieselskatt och höjd fordonsskatt för lätta bussar och lätta lastbilar.

Tunga fordon med luftfjädring

De beslutade minimiskattesatserna för uttag av fordonsskatt för tunga godsfordon (direktivet 1999/62/EG) är differentierade genom betydligt lägre skatt för fordon som har drivaxlar med luftfjädring eller annan lik- värdig fjädring än för andra fordon. I några europeiska länder tas i for- donsbeskattningen hänsyn till förekomsten av luftfjädring, i andra inte.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 1

154

Generellt sett kan det konstateras att luftfjädring är positiv från slitage- synpunkt. Viss osäkerhet råder dock om sambandet mellan luftfjädringen och vägslitaget. För att differentiera fordonsskatteskalan för tunga gods- fordon efter förekomsten av luftfjädring skulle krävas mera detaljerad kunskap om luftfjädringens betydelse för minskat vägslitage. Mot denna bakgrund föreslås inte någon skattedifferentiering med hänsyn till sådan fjädring.

Lagteknisk översyn

Ny vägtrafikskattelag m.m.

Utredningen föreslår att reglerna för fordonsskatt och saluvagnsskatt samlas i en för dessa skatteslag gemensam vägtrafikskattelag. Lagen är uppbyggd enligt en modern struktur i syfte att göra författningen mer lättillgänglig både för den enskilde och för de myndigheter som har att tillämpa den.

Utöver den rent tekniska författningsöversynen föreslår utredningen även förbättringar och moderniseringar av förfarandet för vägtrafik- skatteuttaget. Som ett led häri har utredningen försökt att anpassa förfar- andereglerna i huvudsak efter vad som gäller för övriga skatteslag.

Utredningen tar vidare upp frågan om ett infogande av vägtrafikskat- terna i skattekontosystemet samt frågan om ett särskilt vägtrafikskatte- konto bör införas. Utredningens sammanfattande bedömning av dessa kontoformer är att det ännu inte föreligger förutsättningar för att föreslå något sådant system. När ett kilometerskattesystem införs kommer dock behovet av och fördelarna med ett vägtrafikskattekonto att vara större än med dagens vägtrafikskatter.

Särskilt om saluvagnsskatten

Med stöd av en saluvagnslicens är det tillåtet att bruka fordon som är avställda eller som inte finns med i vägtrafikregistret. Detta är av stor betydelse för exempelvis bilförsäljare. Innehav av saluvagnslicens är skattepliktigt (saluvagnsskatt).

Utredningen har övervägt att slopa saluvagnsskatten men funnit att det finns skäl som gör att den bör finnas kvar. Den är t.ex. i dag den enda fungerande rutin som ligger till grund för att återkalla saluvagnslicenser som inte används. Vissa förändringar av skatten föreslås emellertid. Skatteplikten för lätta släpvagnar, motorredskap och traktorer slopas. Skattesatserna för övriga saluvagnsskattepliktiga fordon fördubblas i princip. Reglerna för saluvagnsskatten placeras i den nya vägtrafikskat- telagen.

Övriga frågor relaterade till den lagtekniska översynen

Utredningen framhåller att det finns anledning att göra en mer genom- gripande översyn av beskattningen av traktorer och av s.k. veteranfordon än vad utredningen har haft möjlighet till inom ramen för det nu avslu- tade uppdraget.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 1

155

Utredningens lagförslag

1 Förslag till vägtrafikskattelag

Härigenom föreskrivs följande.

1 kap. Inledande bestämmelser

Lagens tillämpningsområde

1 § Vägtrafikskatt i form av fordonsskatt och saluvagnsskatt skall betalas till staten enligt denna lag.

Lagen gäller inte fordon som omfattas av lagen (0000:000) med sär- skilda bestämmelser om fordonsskatt.

Beslutande myndigheter

2 § Grundläggande beslut om vägtrafikskatt fattas av Vägverket enligt 4 kap. 1 §. Verket beslutar också om dröjsmålsavgift. Övriga beslut enligt denna lag fattas av Skatteverket.

Vägverket skall även sköta uppbörden av skatt, avgifter och ränta enligt denna lag.

Definitioner och hänvisningar till andra lagar

3 § I denna lag har nedan angivna begrepp följande betydelse.

1. Bussar delas in i lätta bussar och tunga bussar. Därvid avses med

a)lätta bussar sådana bussar som har en totalvikt av högst 3,5 ton, och

med

b)tunga bussar sådana bussar som har en totalvikt över 3,5 ton. Övriga fordonsbegrepp samt viktbegreppen har samma betydelse som i

lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner.

2.Med bärighetsklass avses indelning av vägar efter tillåtet axel-, boggi- och trippelaxeltryck samt tillåten bruttovikt.

3.Med dieselolja avses de produkter för vilka skatt skall betalas enligt 2 kap. 1 § första stycket 3 lagen (1994:1776) om skatt på energi.

4.Med räddningstjänst avses detsamma som i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor samt motsvarande verksamhet som bedrivs av annan än staten eller kommunerna.

4 § Med skatteår avses

1.i fråga om fordonsskatt, tolv på varandra följande kalendermånader,

och

2.i fråga om saluvagnsskatt, kalenderåret.

Med skatteperiod avses fyra på varandra följande kalendermånader.

5 § Med modellår avses den uppgift i vägtrafikregistret som anger ett fordons årsmodell eller, om sådan uppgift saknas, tillverkningsår. Om båda uppgifterna saknas i registret avses med modellår det år under vilket fordonet första gången togs i bruk.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

156

6 § Med ett fordons specifika koldioxidutsläpp avses den uppgift om ett fordons utsläpp av koldioxid som framgår av vägtrafikregistret.

7 § Med skattevikt avses den vikt efter vilken fordonsskatten för vissa fordon skall beräknas. Skattevikten är för

1. traktorer och motorredskap,

tjänstevikten

2. tunga bussar, tunga lastbilar,

totalvikten, dock högst den

tunga terrängvagnar eller andra

bruttovikt som fordonet får föras

släpvagnar än påhängsvagnar,

med på vägar som tillhör bärig-

3. påhängsvagnar

hetsklass 1

 

den del av fordonets totalvikt

 

som vilar på dess fasta axel eller

 

fasta axlar, dock högst den brutto-

 

vikt som fordonet får föras med på

 

vägar som tillhör bärighetsklass 1.

Om en tung buss, tung lastbil, tung terrängvagn eller släpvagn förses med två eller flera olika karosserier, beräknas skattevikten efter det karosseri som ger den högsta totalvikten för fordonet. I fråga om lastbilar som kan förses med en anordning för påhängsvagn beräknas dock skatte- vikten efter fordonets totalvikt med en sådan anordning.

8 § Vad som sägs i 4–8 kap. om vägtrafikskatt, med undantag för 6 kap. 1 §, gäller även särskild avgift, ränta och dröjsmålsavgift.

9 § Bestämmelserna i 10 kap. 27 §, 14 kap. samt 23 kap. 2 § skattebetal- ningslagen (1997:483) om föreläggande, utredning i skatteärenden och vite skall tillämpas vid kontroll av skatt enligt denna lag.

10 § Traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar delas in i skatte- klasser på det sätt som framgår av 2 kap. 12–14 §§.

2 kap. Fordonsskatt

Skatteplikt

1 § Följande fordon är, om annat inte följer av 2 §, skattepliktiga om de är eller bör vara registrerade i vägtrafikregistret och inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade, nämligen

1.motorcyklar,

2.personbilar,

3.bussar,

4.lastbilar,

5.traktorer,

6.motorredskap,

7.tunga terrängvagnar, och

8.släpvagnar.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

157

Undantag från skatteplikt

2 § Följande fordon, vars ålder, beräknad som skillnaden mellan modellåret enligt uppgift i vägtrafikregistret och innevarande kalenderår, är trettio år eller äldre, är inte skattepliktiga, nämligen

1.motorcyklar,

2.personbilar och bussar som inte används i yrkesmässig trafik som avses i yrkestrafiklagen (1998:490), eller

3.lastbilar som inte är vägavgiftspliktiga enligt lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon.

Skattepliktiga är inte heller

1.traktorer, motorredskap eller tunga terrängvagnar som hör till skat- teklass 2 enligt 14 §,

2.släpvagnar som dras endast av tunga terrängvagnar som hör till skatteklass 2 eller av motorredskap som inte hör till skatteklass 1,

3.påhängsvagnar med en skattevikt över 3 ton om de dras uteslutande av bilar som kan drivas med dieselolja eller av sådana traktorer som avses i 13 § 5,

4.släpvagnar med en skattevikt av högst 750 kilogram, eller

5.fordon som enligt 3 § har medgivits befrielse från skatteplikt.

3 § Skatteverket skall efter ansökan medge befrielse från skatteplikten för fordon som används uteslutande eller så gott som uteslutande vid räddningstjänst. Befrielse får dock inte medges för personbilar och inte heller för sådana bussar eller för sådana lastbilar med skåpkarosseri som har en skattevikt av högst 3 ton.

Skattskyldighet

4 § Skattskyldig för ett visst fordon är ägaren av fordonet. Som ägare av ett fordon anses

1.den som är antecknad i vägtrafikregistret som ägare, eller

2.den som bör vara antecknad som ägare, om denne är någon annan än den som avses i 1.

Närmare bestämmelser om vem som skall betala skatten finns i 5 kap. 2 §.

Skattens storlek

5 § Fordonsskatten skall betalas för varje fordon för ett skatteår eller, om skatten för ett fordon överstiger 7 200 kronor för ett helt år, för en skatte- period.

För en skatteperiod uppgår skatten till en tredjedel av skatten för ett helt år.

Motorcyklar

6 § För motorcyklar tas fordonsskatten ut med 360 kronor för ett skatteår.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

158

Personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar

7 § Fordonsskatten tas ut med ett grundbelopp och i förekommande fall ett koldioxidbelopp för personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar, som

1.enligt uppgift i vägtrafikregistret är av modellår 2006 eller senare,

eller

2.är av tidigare modellår än av modellår 2006 men uppfyller kraven för miljöklass 2005, El eller Hybrid enligt bilaga 1 till lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen.

Grundbeloppet uppgår för ett skatteår till 360 kronor. Koldioxidbelop- pet beror av fordonets specifika koldioxidutsläpp och uppgår för ett skatteår till 12 kronor per gram koldioxid som fordonet släpper ut per kilometer utöver 100 gram.

För fordon som kan drivas med dieselolja skall det enligt andra stycket beräknade skattebeloppet multipliceras med en miljö- och bränslefaktor om 3,5.

8 § För andra personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar än de som avses i 7 § framgår fordonsskattens storlek för ett skatteår av bilagan till lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt.

Övriga skattepliktiga fordon

9 § För följande fordon framgår fordonsskattens storlek för ett skatteår av bilaga 1 till denna lag.

1.Sådana tunga bussar och tunga lastbilar som inte uppfyller kraven för miljöklass 2005 eller högre ställda krav enligt bilaga 1 till lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motorbränslen.

2.Traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar.

3.Släpvagnar.

För sådana tunga bussar och tunga lastbilar som uppfyller kraven för miljöklass 2005 eller högre ställda krav enligt bilaga 1 till lagen om motorfordons avgasrening och motorbränslen framgår fordonsskattens storlek för ett skatteår av bilaga 2 till denna lag.

I fråga om traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar finns kompletterande bestämmelser i 15–17 §§.

Skattens storlek för en del av ett skatteår eller en skatteperiod

10 § Om ett fordon är skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, tas fordonsskatt ut för den tid då fordonet är skatte- pliktigt. Om skatteplikt föreligger under en del av en kalendermånad, tas dock skatt ut för hela månaden, om inte något annat följer av andra stycket.

I fråga om fordon för vilka fordonsskatten uppgår till minst 10 000 kronor för ett helt skatteår tas skatt ut för dag beträffande den månad under vilken skatteplikten första gången inträder för fordonet eller skat- teplikten upphör av annan anledning än avställning. Om ett sådant fordon har varit avställt och avställningstiden har omfattat minst 15 dagar eller om fordonet har gått över till en ny ägare under avställningstiden, tas

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

159

skatt ut för dag under den månad då avställningen började eller upp- hörde.

För en kalendermånad utgör fordonsskatten en tolftedel och för en dag 1/360 av skatten för ett helt år.

Skattens storlek när ett fordons beskaffenhet eller användning ändras

11 § Om ett fordons beskaffenhet ändras så att fordonsskatt skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, tas den högre skatten ut från och med den kalendermånad under vilken registreringsbesiktning i anledning av ändringen skedde eller senast skulle ha skett. Om ändringen medför att fordonsskatt skall tas ut med ett lägre belopp än tidigare, tas den lägre skatten ut från och med kalendermånaden efter den under vilken registre- ringsbesiktning i anledning av ändringen skedde.

Om ett fordons användning ändras så att fordonsskatt skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, tas den högre skatten ut från och med den kalendermånad då ändringen skedde. Om ändringen medför att fordons- skatt skall tas ut med ett lägre belopp än tidigare, tas den lägre skatten ut från och med kalendermånaden efter den då ändringen skedde.

Särskilt om beskattningen av traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar

Indelning i skatteklasser

12 § Traktorer, vissa motorredskap samt tunga terrängvagnar delas i skattehänseende in i två klasser, skatteklass 1 och skatteklass 2.

13 § Till skatteklass 1 hör

1.en traktor som har en tjänstevikt över 2 ton och som används för transport på andra vägar än enskilda, om inte något annat följer av bestämmelserna i 14 §,

2.ett motorredskap som har en tjänstevikt över 2 ton och som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transporterna inte är begränsade till sådana som anges i 14 §,

3.en tung terrängvagn som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transporterna inte är begränsade till sådana som anges i 14 § första stycket 1, 2 a, b eller 2 d,

4.en till traktor eller till motorredskap klass II ombyggd bil, och

5.en traktor som är särskilt konstruerad för att användas för på- och avlastning av påhängsvagnar inom hamn- och terminalområden eller andra liknande områden.

14 § Till skatteklass 2 hör en sådan traktor som avses i 13 § 1, om trak- torn

1.uteslutande eller så gott som uteslutande används för transport av produkter från eller förnödenheter för lantbruk, skogsbruk, yrkesmässig växtodling eller yrkesmässigt fiske, under förutsättning, när det gäller skogsbruk, att lasten sammanlagt inte överstiger 15 ton, eller

2.används endast för transporter som är begränsade till

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

160

a)transport av endast traktorn med förare,

b)godstransport vid passage över en väg,

c)transport av gods som är lastat på traktorn,

d)transport vid färd till eller från en arbetsplats, ett försäljningsställe eller dylikt av redskap som skall drivas med traktorn eller av sådant gods som behövs för driften av traktorn eller redskapet eller som behövs för dess förare.

Till skatteklass 2 hör också

1. en traktor eller en tung terrängvagn som inte hör till skatteklass 1, och

2. ett motorredskap som, utan att höra till skatteklass 1 enligt 13 § 4, har en tjänstevikt som inte överstiger 2 ton.

Skattens storlek i vissa fall

15 § Om en traktor som hör till skatteklass 2 tillfälligt skall användas på sådant sätt att den hör till skatteklass 1, skall fordonsskatten tas ut på det sätt som framgår av C 1 i bilaga 1 till denna lag. Motsvarande gäller i fråga om en tung terrängvagn som hör till skatteklass 2, varvid skatten skall tas ut på det sätt som framgår av C 3 i bilaga 1 till denna lag.

Fordonsskatten enligt första stycket skall vid varje tillfälle betalas för en tidsperiod om 15 dagar. För den tid fordonsskatt har betalats får trak- torn eller den tunga terrängvagnen användas som om den hör till skatte- klass 1.

16 § Ett motorredskap som inte hör till skatteklass 1 eller skatteklass 2 beskattas på det sätt som framgår av C 2 i bilaga 1 till denna lag.

Nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt i vissa fall

17 § Skatteverket får efter ansökan medge nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt i fråga om fordon som

1.uteslutande skall användas på sådana öar som saknar bro- eller färje- förbindelser samt helt eller nästan helt saknar vägar som bekostas av all- männa medel, eller

2.varaktigt har förts ut ur Sverige.

Ett medgivande enligt första stycket 2 får avse skatt för tid efter det att fordonet har registrerats i ett annat land eller för tid under vilken skatt eller avgift för trafik med eller innehav av fordonet har tagits ut även i ett annat land än Sverige.

18 § Skatteverket får självmant eller efter ansökan även i övrigt, om det finns synnerliga skäl, medge nedsättning av eller befrielse från fordons- skatt.

19 § Ett medgivande enligt 17 eller 18 § får förenas med särskilda villkor och får avse även särskild avgift, ränta och dröjsmålsavgift som belöper på sådan skatt som omfattas av befrielse eller nedsättning.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

161

3 kap. Saluvagnsskatt

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

Skatteplikt

1 § Motorcyklar och bilar samt släpvagnar med skattevikt över 750 kilo- gram är skattepliktiga för saluvagnsskatt om de får användas med stöd av en saluvagnslicens som har meddelats enligt lagen (2001:558) om vägtra- fikregister.

Skattskyldighet

2 § Skattskyldig är den för vilken saluvagnslicensen gäller.

Skattens storlek

3 § Saluvagnsskatt skall för ett helt skatteår betalas för det antal fordon av varje slag som den skattskyldige samtidigt önskar använda med stöd av licensen. Skatten per fordon uppgår för ett helt skatteår till

1.360 kronor för motorcyklar,

2.1 500 kronor för bilar, och

3.420 kronor för släpvagnar.

4 § Om skatteplikt föreligger under endast en del av ett skatteår tas salu- vagnsskatt ut för den del av året som återstår när skatteplikten inträder. Om skatteplikt föreligger under en del av en kalendermånad, tas dock skatt ut för hela månaden.

4 kap. Beskattningsbeslut

Grundläggande beslut om vägtrafikskatt

1 § Vägtrafikskatt skall beslutas av Vägverket genom automatiserad behandling med stöd av uppgifter i vägtrafikregistret.

Om skatt som har beslutats enligt första stycket har blivit uppenbart oriktig på grund av misstag vid den automatiserade behandlingen, skall den myndighet som har utfört behandlingen rätta beslutet.

Beslut som kan omprövas

2 § Skatteverket skall ompröva ett beslut i en fråga som kan ha betydelse för betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt, om den skattskyldige begär det eller om det finns andra skäl för det.

Att omprövning skall ske även när den skattskyldige överklagar ett beslut följer av 7 kap. 5 §.

Om något beslut i en fråga enligt denna lag inte har fattats, får Skatte- verket besluta i frågan på det sätt och inom den tid som gäller för omprövning.

3 § Om en fråga som avses i 2 § har avgjorts av en allmän förvaltnings-

domstol, får Skatteverket inte ompröva frågan.

162

Trots bestämmelsen i första stycket får en fråga som har avgjorts av en länsrätt eller kammarrätt genom beslut som har fått laga kraft omprövas, om beslutet avviker från rättstillämpningen i ett regeringsrättsavgörande som har meddelats efter beslutet.

Omprövning på initiativ av den skattskyldige

4 § En begäran om omprövning skall, om inte något annat följer av tredje stycket, ha kommit in till Skatteverket senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut.

Även efter den tid som anges i första stycket får omprövning begäras av ett beslut som är till den skattskyldiges nackdel, om den skattskyldige gör sannolikt att han eller hon inte inom två månader före utgången av denna tid har fått kännedom om beslutet eller om ett skattebesked eller en annan handling som innehåller uppgift om vad som skall betalas. Begäran skall ha kommit in inom två månader från den dag då den skatt- skyldige fick sådan kännedom.

Om den skattskyldige vill begära omprövning av ett beslut enligt 1 § på den grunden att fordonet före den tidpunkt som är avgörande för skattskyldigheten har gått över till en ny ägare, skall framställningen göras hos Skatteverket senast två månader efter den dag då skatten senast skulle ha betalats. Om den skattskyldige har fått ett krav på skatten först sedan den skulle ha betalats, räknas dock tiden från mottagningsdagen.

Omprövning på initiativ av Skatteverket

5 § Om Skatteverket självmant omprövar ett beslut, får ett omprövnings- beslut som är till fördel för den skattskyldige meddelas senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperio- den har gått ut.

Ett sådant omprövningsbeslut får meddelas även efter denna tid, om det av material som är tillgängligt för Skatteverket framgår att ett beskattningsbeslut är felaktigt.

Ett omprövningsbeslut som är till nackdel för den skattskyldige får inte meddelas senare än under andra året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret har gått ut, utom i de fall som avses i 7 §.

Efterbeskattning

Förutsättningar för efterbeskattning

6 § Skatteverket får meddela ett omprövningsbeslut som är till nackdel för den skattskyldige efter utgången av den tid som anges i 5 § under de förutsättningar och på det sätt som anges i 7–9 §§ (efterbeskattning).

7 § Efterbeskattning får ske, om ett beskattningsbeslut har blivit felaktigt eller inte har fattats på grund av att den skattskyldige

1.har använt ett fordon i strid mot vad som är föreskrivet om registre- ring och avställning av fordon,

2.inte har lämnat föreskriven anmälan till registreringsmyndigheten,

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

163

3. har lämnat någon oriktig uppgift i en anmälan eller en ansökan till registreringsmyndigheten eller Skatteverket eller annars under förfaran- det till ledning för beskattningen,

4.inte har registreringsbesiktigat fordonet i föreskriven ordning efter en sådan ändring som avses i 2 kap. 11 §, eller

5.har lämnat någon oriktig uppgift i ett mål vid domstol om betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt.

En uppgift skall anses vara oriktig, om det klart framgår att den är fel- aktig eller att den skattskyldige har utelämnat en uppgift till ledning för beskattningen som han eller hon har varit skyldig att lämna. En uppgift skall dock inte anses vara oriktig, om uppgiften tillsammans med övriga lämnade uppgifter utgör tillräckligt underlag för ett riktigt beslut. En uppgift skall inte heller anses vara oriktig, om uppgiften är så orimlig att den uppenbart inte kan läggas till grund för ett beslut.

8 § Efterbeskattning får inte ske, om det skattebelopp som den avser är att anse som ringa eller om det med hänsyn till omständigheterna skulle framstå som uppenbart oskäligt. Om prövningen beträffande fordonsskatt avser flera skatteperioder för samma skatteår, skall frågan om skattebe- loppet är att anse som ringa bedömas med hänsyn till det sammanlagda beloppet för perioderna.

Tidsfrister för efterbeskattning

9 § Skatteverkets beslut om efterbeskattning skall, om inte något annat följer av andra eller tredje stycket, meddelas senast under sjätte året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut.

Beslut om efterbeskattning på grund av en oriktig uppgift i ett omprövningsärende eller i ett mål om betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt får meddelas efter den tid som anges i första stycket men senast ett år från utgången av den månad då Skatteverkets eller domsto- lens beslut i ärendet eller målet har fått laga kraft.

Vid efterbeskattning gäller i övrigt bestämmelserna i 21 kap. 17–20 §§ skattebetalningslagen (1997:483). Om den skattskyldige har avlidit, skall efterbeskattningen påföras dödsboet.

Gemensam bestämmelse om beskattningsbeslut

10 § Om vägtrafikskatten inte kan bestämmas tillförlitligt med ledning av uppgifter i vägtrafikregistret eller med stöd av en verkställd utredning, skall den beräknas efter skälig grund.

5 kap. Särskild avgift

1 § En särskild avgift skall tas ut av den skattskyldige om det i samband med ett omprövningsbeslut av fordonsskatt föreligger någon sådan grund för efterbeskattning som avses i 4 kap. 7 §.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

164

Avgiften skall tas ut för varje fordon och för varje tillfälle som någon sådan grund föreligger.

2 § Avgiften uppgår för motorcyklar, personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar till 1 000 kronor.

För annat skattepliktigt fordon beräknas avgiften på följande sätt.

Skattevikt, kilogram

Avgift, kronor

 

0–

3

500

1 000

3

501–10 000

2 000

10

001–15 000

3 000

15

001–20 000

4 000

20

001–

 

 

5 000

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

Om avgift skall tas ut av den som tidigare under de senaste 12 måna- derna har påförts avgift enligt 1 §, skall beloppet bestämmas till en och en halv gånger det som följer av första eller andra stycket.

3 § Om det finns särskilda skäl, skall Skatteverket medge nedsättning av eller befrielse från avgiften.

6 kap. Betalning av vägtrafikskatt

Hur vägtrafikskatten skall betalas

1 § Skatten skall betalas genom att sättas in på ett särskilt konto. Betalningen anses ha skett den dag då den har bokförts på kontot.

Vem som skall betala, betalningstider

Fordonsskatt

2 § Om inte något annat följer av andra eller tredje stycket, skall fordons- skatten betalas av den som är skattskyldig för fordonet vid ingången av den månad under vilken skatten enligt 3 § skall betalas eller skulle ha betalats.

När ett fordon blir skattepliktigt skall fordonsskatten betalas av den som var skattskyldig när skatteplikten inträdde. Om en sådan ändring som avses i 2 kap. 11 § sker, skall fordonsskatten betalas av den som var skattskyldig när registreringsbesiktning i anledning av ändringen skedde eller senast skulle ha skett eller, i fråga om ändrad användning av fordo- net, när användningen ändrades.

Fordonsskatt som fastställs genom ett beslut om efterbeskattning skall betalas av den som var skattskyldig under den tid skatten avser.

3 § Fordonsskatten för ett skatteår eller en skatteperiod skall betalas under månaden före ingången av skatteåret eller skatteperioden (upp- bördsmånaden).

165

Om fordonet har blivit skattepliktigt efter ingången av uppbördsmåna- den, skall fordonsskatten betalas senast tre veckor efter det att skatte- plikten inträdde.

Om fordonsskatt i de fall som avses i andra stycket skall betalas för högst en kalendermånad under skatteåret eller skatteperioden, skall for- donsskatt för närmast följande skatteår eller skatteperiod betalas samti- digt.

4 § Om skatten enligt 2 kap. 11 § skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, skall skatten betalas

1.vid ändring av fordonets beskaffenhet, senast tre veckor efter utgången av den kalendermånad under vilken registreringsbesiktningen skedde eller senast skulle ha skett,

2.vid ändring av fordonets användning, senast tre veckor efter den dag då ändringen skedde.

5 § Tillkommande fordonsskatt enligt 13 § skall betalas senast en månad efter det att skatteändringen har trätt i kraft.

Saluvagnsskatt

6 § Saluvagnsskatt skall betalas senast tre veckor efter det att salu- vagnslicens har meddelats.

Om skattskyldighet föreligger vid ingången av december månad skall skatten betalas före ingången av det skatteår som skatten avser.

Gemensam bestämmelse om betalningstider

7 § Vägtrafikskatt som har fastställts enligt 4 kap. 2 eller 6 § skall betalas inom den tid som Skatteverket bestämmer.

Anstånd

Anstånd vid omprövning eller överklagande

8 § Skatteverket får bevilja anstånd med att betala vägtrafikskatt om

1.den skattskyldige har begärt omprövning av eller har överklagat ett beskattningsbeslut och det är tveksamt om betalningsskyldighet kommer att föreligga, eller

2.det i andra fall kan antas att den skattskyldige kommer att helt eller delvis bli befriad från skatten.

Bestämmelserna i 19 kap. 6 § första och tredje styckena skattebetal- ningslagen (1997:483) om kostnadsränta skall då tillämpas.

Anståndstiden får bestämmas till längst tre månader efter den dag då beslut fattades med anledning av begäran om befrielse eller omprövning eller med anledning av överklagandet.

9 § Även om förutsättningarna i 8 § inte är uppfyllda skall Skatteverket efter ansökan av den skattskyldige bevilja anstånd med betalning av den särskilda avgiften, om den skattskyldige har begärt omprövning av eller

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

166

till länsrätten överklagat beslutet om särskild avgift eller beslutet i den fråga som har föranlett den särskilda avgiften. Detta gäller dock inte vid begäran om omprövning, om den skattskyldige tidigare har beviljats anstånd med betalningen av den särskilda avgiften enligt denna paragraf i avvaktan på Skatteverkets omprövning avseende samma fråga.

Anståndstiden skall bestämmas till dess att Skatteverket har meddelat beslut i omprövningsärendet eller längst tre månader efter dagen för detta beslut eller, vid överklagande till länsrätten, till dess att länsrätten har meddelat beslut med anledning av överklagandet eller längst tre månader efter dagen för detta beslut.

Anstånd i övriga fall

10 § Om det finns synnerliga skäl, får Skatteverket bevilja anstånd med inbetalning av vägtrafikskatt även i andra fall eller på annat sätt än som avses i 8 och 9 §§.

Gemensamma bestämmelser om anstånd

11 § En ansökan om anstånd med inbetalning av skatt skall ges in till Skatteverket.

12 § Om den skattskyldiges ekonomiska förhållanden har förändrats väsentligt sedan anstånd beviljats eller om det finns andra särskilda skäl, får beslutet om anstånd omprövas.

Återbetalning samt betalning av tillkommande skatt i vissa fall

13 § Om skatteplikten för fordonsskatt för ett fordon upphör under tid för vilken skatt har betalats, återbetalas den överskjutande skatten till den som var skattskyldig när skatteplikten upphörde.

Om skatten i fall som avses i 2 kap. 11 § sänks, återbetalas den över- skjutande skatten till den som var skattskyldig när registreringsbesiktning i anledning av ändringen skedde eller, om sänkningen beror av ändrad användning, när användningen ändrades.

Om skatteplikt för saluvagnsskatt upphör under tid för vilken skatt har betalats, återbetalas efter ansökan överskjutande belopp till den skatt- skyldige sedan utlämnad saluvagnsskylt har återställts.

14 § Om fordonsskatten för ett fordon på grund av ändring i denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslu- tats för tiden efter ikraftträdandet enligt äldre bestämmelser, skall till- kommande skattebelopp betalas för tiden från och med dagen för änd- ringen till utgången av skatteåret eller, om fordonsskatt har beslutats för en skatteperiod, till utgången av skatteperioden. För samma tid skall överskjutande skattebelopp som har betalats återbetalas.

Den som är skattskyldig vid ikraftträdandet av lagändringen skall betala tillkommande skattebelopp och är berättigad till återbetalning av överskjutande skattebelopp.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

167

15 § Skattebelopp enligt 14 § som understiger 100 kronor behöver inte betalas och återbetalas inte heller.

16 § Om en lastbil eller en släpvagn har transporterats på järnväg inom Sverige får Skatteverket, efter ansökan, medge att hela eller halva den fordonsskatt som har betalats för fordonet för det skatteår då transporten har ägt rum återbetalas.

Skatten återbetalas

1.helt, om fordonet har transporterats på järnväg sammanlagt minst 120 dygn under skatteåret,

2.med hälften, om fordonet har transporterats på järnväg under minst 60 dygn men mindre än 120 dygn.

17 § Berättigad till återbetalning enligt 16 § är den som är skattskyldig för fordonet vid utgången av skatteåret eller, om skatteplikten för fordo- net har upphört dessförinnan av annan anledning än avställning, den som då var skattskyldig för fordonet.

Ansökan om återbetalning prövas endast om den har kommit in till Skatteverket inom fyra månader efter skatteårets utgång. För Skattever- kets beslut tillämpas 4 kap. 2 §.

18 § Om vägtrafikskatt har återbetalats med ett för högt belopp till följd av att en oriktig uppgift har lämnats av den skattskyldige, skall denne betala tillbaka det för mycket erhållna.

I fråga om åtgärder för att ta ut vad som skall återbetalas gäller bestämmelserna om beskattningsbeslut i tillämpliga delar.

Dröjsmålsavgift

19 § En avgift (dröjsmålsavgift) skall tas ut om vägtrafikskatt inte betalas inom den tid och i den ordning som har bestämts enligt denna lag.

Om anstånd med betalning av skatten har medgetts enligt 8, 9 eller 10 §, skall dröjsmålsavgift tas ut endast på det skattebelopp som inte har betalats senast vid anståndstidens slut.

I övrigt gäller bestämmelserna i lagen (1997:484) om dröjsmålsavgift.

6 kap. Effekter av att skatt inte har betalats

Förbud att använda fordon på grund av att skatt inte har betalats

1 § Ett skattepliktigt fordon får inte användas, om fordonsskatten inte har betalats inom den tid som har bestämts enligt denna lag. Användnings- förbudet gäller till dess skatten har betalats.

Fordonet får dock användas, om det är fråga om

1.skatt som avser tid före det närmast föregående skatteåret,

2.skatt som en tidigare ägare av fordonet är skyldig att betala och som har fastställts genom beslut om efterbeskattning enligt 4 kap. 6 § eller avser ytterligare skatt som har beslutats efter ägarbytet, eller

3.skatt för vilken anstånd med betalningen föreligger.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

168

Om det finns särskilda skäl, får Skatteverket medge att ett visst fordon får användas trots vad som sägs i första stycket.

2 § Om ett fordon har sålts vid en exekutiv försäljning eller av ett kon- kursbo, får det användas av den nye ägaren även om fordonsskatt, som en tidigare ägare är skattskyldig för, inte har betalats. Detsamma gäller för fordon som tillhör ett konkursbo i fråga om skatt som konkursgälde- nären eller en tidigare ägare är skattskyldig för.

Användning av fordon trots att skatt inte har betalats

Omhändertagande av registreringsskyltar

3 § Om ett fordon används i strid mot 1 § och två månader har förflutit från den dag, då den skatt som har föranlett användningsförbudet senast skulle ha betalats, skall en polisman ta hand om fordonets registrerings- skyltar.

Polismannen skall ta hand om registreringsskyltarna även på ett avställt fordon, om förutsättningarna för en sådan åtgärd skulle ha förele- gat enligt första stycket, om fordonet hade varit skattepliktigt.

Den polisman som har tagit hand om fordonets registreringsskyltar får medge att fordonet förs till närmaste lämpliga avlastningsplats eller upp- ställningsplats.

Ansvarsbestämmelser

4 § En ägare av ett fordon, som uppsåtligen eller av oaktsamhet använder fordonet eller låter det användas i strid mot 1 § sedan fordonets registre- ringsskyltar har tagits om hand enligt 3 §, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Första stycket gäller även när ett avställt fordon används, om fordonets registreringsskyltar har tagits om hand enligt 3 §, och användningsförbud skulle ha gällt för fordonet enligt 1 §, om fordonet hade varit skatteplik- tigt.

En ägare av ett fordon som uppsåtligen eller av oaktsamhet använder fordonet eller låter det användas på något annat sätt i strid mot 1 § döms till penningböter.

5 § Den som använder någon annans fordon utan lov döms i ägarens ställe enligt 4 §. Detsamma gäller den som innehar fordonet med nyttjan- derätt för obestämd tid eller för en bestämd tid som understiger ett år och har befogenhet att bestämma om förare av fordonet eller anlitar någon annan förare än den som ägaren har utsett.

6 § Bestämmelserna i 4 § gäller även föraren, om han eller hon kände till att fordonet inte fick användas. Detta gäller dock inte när fordonet prov- körs vid kontroll, prövning, tillsyn eller haveriundersökning enligt 3 kap. 4 § fordonslagen (2002:574).

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

169

7 § Ansvarsbestämmelserna för ägare eller användare av fordon skall i fråga om fordon som tillhör eller används av staten eller en kommun tillämpas på förarens närmaste förman. Om denne har gjort vad som skäligen har kunnat krävas av honom eller henne för att förebygga en förseelse och sker ändå en sådan på grund av en överordnads åtgärd eller vållande, tillämpas bestämmelserna om ansvar för ägare eller användare på den överordnade.

I fråga om ett fordon som ägs eller används av ett oskiftat dödsbo eller ett konkursbo tillämpas de bestämmelser om ansvar som avses i första stycket på den eller dem som har rätt att företräda boet.

I fråga om ett fordon som ägs eller används av ett bolag, en förening, en stiftelse eller någon annan juridisk person tillämpas de bestämmelser om ansvar som avses i första stycket på den eller dem som har rätt att företräda den juridiska personen eller på den som Vägverket på begäran har godtagit som ansvarig företrädare för denne.

7 kap. Överklagande

Överklagbara beslut

1 § Beslut enligt denna lag får, utom i de fall som avses i andra stycket, överklagas hos allmän förvaltningsdomstol av den skattskyldige och av det allmänna ombudet hos Skatteverket. Ett beslut som har fattats med stöd av 4 kap. 1 § får dock inte överklagas av den skattskyldige innan beslutet har omprövats enligt 4 kap. 2 §. En skattskyldigs överklagande av ett sådant beslut innan beslutet har omprövats skall anses som en begäran om omprövning enligt nämnda paragraf.

Beslut i fråga om skatterevision och föreläggande vid vite får inte överklagas.

2 § Om det är den skattskyldige som överklagar ett beslut, skall Skatte- verket vara den skattskyldiges motpart sedan handlingarna i målet har överlämnats till länsrätten. Om även det allmänna ombudet hos Skatte- verket överklagar, tillämpas dock bestämmelserna i 2 § lagen (2003:643) om allmänt ombud hos Skatteverket.

Det allmänna ombudet får föra talan till den skattskyldiges förmån. Ombudet har då samma behörighet som den skattskyldige.

Den skattskyldiges överklagande

3 § Den skattskyldiges överklagande skall, om inte något annat följer av andra stycket, ha kommit in till Skatteverket senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut. Om beslutet har meddelats efter den 30 september tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperio- den har gått ut och den skattskyldige har fått del av beslutet efter utgången av november samma år, eller om beslutet avser efterbeskatt- ning, får överklagandet dock komma in inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

170

Om en part har överklagat ett beslut om fastställande av skatt eller om efterbeskattning får också motparten överklaga beslutet, även om den för motparten gällande tiden för överklagande har gått ut. Ett sådant över- klagande skall ges in inom två veckor från utgången av den tid inom vil- ken det första överklagandet skulle ha skett. Om det första överklagandet förfaller av någon anledning, förfaller också det senare.

4 § Även om tiden för överklagande har gått ut, får ett beslut om särskild avgift överklagas så länge beslutet i den skattefråga som föranlett den särskilda avgiften inte har fått laga kraft.

5 § I övrigt gäller bestämmelserna i 6 kap. 5–7 taxeringslagen (1990:324) när en skattskyldig har överklagat Skatteverkets beslut.

Det allmänna ombudets överklagande

6 § Det allmänna ombudets överklagande skall ha kommit in till Skatte- verket inom den tidsfrist som enligt 4 kap. gäller för beslut om ompröv- ning på initiativ av Skatteverket eller efter sådan tid men inom tre veckor från den dag då det överklagade beslutet meddelades.

Om ett omprövningsbeslut som avser efterbeskattning överklagas och det begärs ändring till den skattskyldiges nackdel, skall överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.

Överklagande av länsrättens och kammarrättens beslut

7 § Om den skattskyldige överklagar länsrättens eller kammarrättens beslut, skall överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag då han eller hon fick del av beslutet.

Om länsrättens beslut överklagas av Skatteverket eller det allmänna ombudet, skall överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades. Detsamma gäller om verket eller ombudet över- klagar kammarrättens beslut.

Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

8 § I övrigt gäller bestämmelserna i 6 kap. 10, 14 och 17 §§ taxeringsla- gen (1990:324) vid överklagande av länsrättens och kammarrättens beslut.

Handläggning vid domstol

9 § Vid handläggningen i en länsrätt av ett mål om särskild avgift skall muntlig förhandling hållas, om den skattskyldige begär det. Muntlig för- handling behövs dock inte, om det finns anledning att anta att avgiften inte kommer att tas ut.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

171

8 kap. Övriga bestämmelser

Avrundning

1 § Belopp som avser skatt eller underlag för beräkning av skatt enligt denna lag skall avrundas till närmast lägre hela krontal.

Nedsättning av skatt och avräkning

2 § Vägtrafikskatt som skulle ha betalats men inte har betalats får sättas ned genom automatiserad behandling med stöd av uppgifter i vägtrafik- registret.

3 § Vid återbetalning av vägtrafikskatt skall räknas av

1.sådan vägtrafikskatt som är förfallen till betalning och som inte har betalats,

2.dröjsmålsavgift och särskild avgift som belöper på sådan skatt som avses i 1, och

3.sådana avgifter för registrering enligt lagen (2001:558) om vägtra- fikregister som uppbärs i samband med uppbörd av vägtrafikskatt.

I fråga om avräkningen skall bestämmelserna i 4 kap. 1–5 §§ och 10 § samt i 8 kap. tillämpas på motsvarande sätt.

Verkställighet

4 § En begäran om omprövning eller ett överklagande av ett beslut enligt denna lag inverkar inte på skyldigheten att betala den vägtrafikskatt som omprövningen eller överklagandet avser.

5 § Om vägtrafikskatten inte betalas i rätt tid skall den lämnas för indriv- ning. Sådan får dock inte begäras för ett belopp som omfattas av anstånd. Indrivning behöver inte heller begäras för en fordran som understiger 100 kronor om indrivning inte krävs från allmän synpunkt. Bestämmelser om indrivning finns i lagen (1993:891) om indrivning av statliga ford- ringar m.m. Vid indrivning får verkställighet ske enligt utsökningsbal- ken.

1.Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005. Genom lagen upphävs a) fordonsskattelagen (1988:327), och

b) lagen (1976:339) om saluvagnsskatt.

2.De äldre bestämmelserna i 14 a och c §§ fordonsskattelagen gäller fortfarande beträffande sådana fordon som vid ikraftträdandet omfattas av bestämmelserna.

3.Bilaga 2 till lagen skall för tiden till utgången av september 2006 tillämpas på sådana tunga bussar och tunga lastbilar som uppfyller kra- ven för miljöklass 2000 eller högre ställda krav enligt bilaga 1 till lagen om motorfordons avgasrening och motorbränslen.

4.Om det i en lag eller någon annan författning hänvisas till en bestämmelse som har ersatts med en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

172

Bilaga 1 till vägtrafikskattelagen

Fordonsskatt

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

 

kilogram

kronor

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

A

Bussar

 

 

 

1

Bussar som inte kan drivas

 

 

 

 

med dieselolja

3 501 –

1 378

2Bussar som kan drivas med dieselolja

2.1 med två hjulaxlar

3 501 –

3 999

2 761

 

4 000

4 999

2 877

 

5 000

5 999

3 108

 

6 000

6 999

3 398

 

7 000

7 999

3 662

 

8 000

8 999

3 926

 

9 000

9 999

4 190

 

10 000

10 999

4 441

 

11 000

11 999

5 277

 

12 000

12 999

6 113

 

13 000

13 999

6 933

 

14 000

14 999

9 193

 

15 000

15 999

13 833

 

16 000

16 999

14 893

 

17 000

17 999

19 493

 

18 000

18 999

24 093

 

19 000

 

28 693

2.2 med tre hjulaxlar

3 501 –

3 999

2 547

 

4 000

4 999

2 657

 

5 000

5 999

2 877

 

6 000

6 999

3 101

 

7 000

7 999

3 310

 

8 000

8 999

3 519

 

9 000

9 999

3 728

 

10 000

10 999

3 937

 

11 000

11 999

4 146

 

12 000

12 999

4 355

 

13 000

13 999

4 586

 

14 000

14 999

6 401

 

15 000

15 999

8 216

 

16 000

16 999

10 031

 

17 000

17 999

10 769

 

18 000

18 999

12 397

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

173

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

 

19 000

19 999

13 492

 

20 000

20 999

15 583

 

21 000

21 999

18 483

 

22 000

22 999

21 382

 

23 000

23 999

22 675

 

24 000

24 999

25 701

 

25 000

25 999

28 101

 

26 000

26 999

30 501

 

27 000

27 999

32 901

 

28 000

28 999

35 301

 

29 000

 

37 701

2.3 med fyra eller flera hjul-

 

 

 

 

 

axlar

3 501 –

3 999

2 547

 

4 000

4 999

2 657

 

5 000

5 999

2 877

 

6 000

6 999

3 101

 

7 000

7 999

3 310

 

8 000

8 999

3 519

 

9 000

9 999

3 728

 

10 000

10 999

3 937

 

11 000

11 999

4 146

 

12 000

12 999

4 355

 

13 000

13 999

4 586

 

14 000

14 999

5 686

 

15 000

15 999

6 786

 

16 000

16 999

7 886

 

17 000

17 999

8 986

 

18 000

18 999

10 086

 

19 000

19 999

10 169

 

20 000

20 999

11 169

 

21 000

21 999

12 169

 

22 000

22 999

13 169

 

23 000

23 999

14 169

 

24 000

24 999

15 185

 

25 000

25 999

16 655

 

26 000

26 999

18 125

 

27 000

27 999

19 595

 

28 000

28 999

21 065

 

29 000

29 999

22 535

 

30 000

30 999

24 005

 

31 000

31 999

25 475

 

32 000

 

26 945

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

174

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

 

kilogram

kronor

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

B Lastbilar

 

 

 

 

 

 

 

1 Lastbilar som inte kan dri-

 

 

 

 

vas med dieselolja

3 501 –

 

1 378

2 Lastbilar som kan drivas

 

 

 

 

med dieselolja

 

 

 

 

 

 

2.1 med anordning för på-

 

 

 

 

hängsvagn med två hjulaxlar

 

 

 

 

2.1.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501 –

5 999

3 403

 

 

 

6 000

6 999

3 769

 

 

 

7 000

7 999

5 954

 

 

 

8 000

8 999

7 073

 

 

 

9 000

9 999

9 271

 

 

 

10 000

10 999

9 742

 

 

 

11 000

11 999

12 952

 

 

 

12 000

12 999

14 701

 

 

 

13 000

13 999

18 562

 

 

 

14 000

 

19 511

2.1.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

7 000 –

7 999

1 891

 

 

 

8 000

8 999

2 283

 

 

 

9 000

10 999

3 748

 

 

 

11 000

12 999

5 203

 

 

 

13 000

15 999

7 900

 

 

 

16 000

16 999

8 278

 

 

 

17 000

17 999

11 258

 

 

 

18 000

 

14 238

2.2 med anordning för på- hängsvagn med tre eller flera hjulaxlar

2.2.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för vissa tunga

 

 

 

 

fordon

3 501

4 999

2 936

 

5 000

5 999

3 109

 

6 000

6 999

3 878

 

7 000

7 999

9 299

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

175

Fordonsslag

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

8 000

8 999

12 123

 

 

9 000

9 999

12 992

 

 

10 000

10 999

17 244

 

 

11 000

11 999

18 124

 

 

12 000

12 999

19 235

 

 

13 000

13 999

20 346

 

 

14 000

14 999

21 457

 

 

15 000

21 999

22 017

 

 

22 000

22 999

23 777

 

 

23 000

23 999

25 932

 

 

24 000

24 999

27 782

 

 

25 000

25 999

29 632

 

 

26 000

26 999

31 482

 

 

27 000

27 999

33 332

 

 

28 000

28 999

35 182

 

 

29 000

29 999

37 032

 

 

30 000

30 999

38 882

 

 

31 000

 

40 732

2.2.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

 

vägavgift för tunga fordon

7 000 –

17 999

5 080

 

 

18 000

19 999

7 027

 

 

20 000

20 999

10 395

 

 

21 000

21 999

11 083

 

 

22 000

22 999

13 253

 

 

23 000

23 999

15 408

 

 

24 000

24 999

17 258

 

 

25 000

25 999

19 108

 

 

26 000

26 999

20 958

 

 

27 000

27 999

22 808

 

 

28 000

28 999

24 658

 

 

29 000

29 999

26 508

 

 

30 000

30 999

28 358

 

 

31 000

31 999

30 208

 

 

32 000

 

32 058

2.3 med annan draganord- ning än anordning för på- hängsvagn, med två hjul- axlar

2.3.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

vägavgift

för vissa tunga

 

fordon

3 501 – 8 999 2 662

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

176

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

 

9 000

9 999

2 802

 

10 000

10 999

3 103

 

11 000

11 999

4 181

 

12 000

12 999

5 259

 

13 000

13 999

5 761

 

14 000

14 999

6 737

 

15 000

15 999

8 487

 

16 000

16 999

10 237

 

17 000

 

11 984

2.3.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för vissa tunga

 

 

 

 

fordon

7 000 –

12 999

345

 

13 000

13 999

800

 

14 000

14 999

1 100

 

15 000

15 999

2 307

 

16 000

16 999

2 327

 

17 000

17 999

2 376

 

18 000

 

3 750

2.4 med annan draganord- ning än anordning för på- hängsvagn, med tre eller flera hjulaxlar

2.4.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för vissa tunga

 

 

 

 

fordon

3 501 –

11 999

2 455

 

12 000

12 999

3 345

 

13 000

13 999

4 192

 

14 000

14 999

5 039

 

15 000

15 999

5 886

 

16 000

16 999

7 382

 

17 000

17 999

8 071

 

18 000

18 999

9 443

 

19 000

19 999

11 163

 

20 000

20 999

12 883

 

21 000

21 999

14 603

 

22 000

22 999

16 323

 

23 000

23 999

18 043

 

24 000

24 999

19 763

 

25 000

25 999

21 483

 

26 000

26 999

23 203

 

27 000

27 999

24 923

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

177

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

31 000

 

31 803

2.4.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

7 000

16 999

575

 

 

 

17 000

18 999

1 000

 

 

 

19 000

19 999

1 212

 

 

 

20 000

20 999

2 359

 

 

 

21 000

21 999

4 079

 

 

 

22 000

22 999

5 799

 

 

 

23 000

23 999

7 519

 

 

 

24 000

24 999

9 239

 

 

 

25 000

25 999

10 959

 

 

 

26 000

26 999

12 679

 

 

 

27 000

27 999

14 399

 

 

 

28 000

28 999

16 119

 

 

 

29 000

29 999

17 839

 

 

 

30 000

30 999

19 559

 

 

 

31 000

31 999

21 279

 

 

 

32 000

 

22 999

2.5 utan draganordning med

 

 

 

 

två hjulaxlar

 

 

 

 

 

 

2.5.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

8 999

2 662

 

 

 

9 000

9 999

2 802

 

 

 

10 000

10 999

3 103

 

 

 

11 000

11 999

4 181

 

 

 

12 000

12 999

5 259

 

 

 

13 000

13 999

5 761

 

 

 

14 000

14 999

6 737

 

 

 

15 000

15 999

8 487

 

 

 

16 000

16 999

10 237

 

 

 

17 000

 

11 984

2.5.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

12 999

347

 

 

 

13 000

13 999

962

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

178

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

14 000

14 999

1 480

 

 

 

15 000

15 999

3 066

 

 

 

16 000

16 999

3 923

 

 

 

17 000

17 999

5 670

 

 

 

18 000

 

7 960

2.6 utan draganordning

 

 

 

 

med tre hjulaxlar

 

 

 

 

 

2.6.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

11 999

2 455

 

 

 

12 000

12 999

3 345

 

 

 

13 000

13 999

4 192

 

 

 

14 000

14 999

5 039

 

 

 

15 000

15 999

5 886

 

 

 

16 000

16 999

7 382

 

 

 

17 000

17 999

8 071

 

 

 

18 000

18 999

9 443

 

 

 

19 000

19 999

11 163

 

 

 

20 000

20 999

12 883

 

 

 

21 000

21 999

14 603

 

 

 

22 000

22 999

16 323

 

 

 

23 000

23 999

18 043

 

 

 

24 000

24 999

19 763

 

 

 

25 000

25 999

21 483

 

 

 

26 000

26 999

23 203

 

 

 

27 000

27 999

24 923

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

31 000

 

31 803

2.6.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

16 999

604

 

 

 

17 000

17 999

1 757

 

 

 

18 000

18 999

3 129

 

 

 

19 000

19 999

4 849

 

 

 

20 000

20 999

6 569

 

 

 

21 000

21 999

8 289

 

 

 

22 000

22 999

10 009

 

 

 

23 000

23 999

11 729

 

 

 

24 000

24 999

13 449

 

 

 

25 000

25 999

15 169

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

179

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

26 000

 

16 889

2.7 utan draganordning med

 

 

 

 

fyra eller flera hjulaxlar

 

 

 

 

2.7.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

11 999

2 455

 

 

 

12 000

12 999

3 345

 

 

 

13 000

13 999

4 192

 

 

 

14 000

14 999

5 039

 

 

 

15 000

15 999

5 886

 

 

 

16 000

16 999

7 382

 

 

 

17 000

17 999

8 071

 

 

 

18 000

18 999

9 443

 

 

 

19 000

19 999

11 163

 

 

 

20 000

20 999

12 883

 

 

 

21 000

21 999

14 603

 

 

 

22 000

22 999

16 323

 

 

 

23 000

23 999

18 043

 

 

 

24 000

24 999

19 763

 

 

 

25 000

25 999

21 483

 

 

 

26 000

26 999

23 203

 

 

 

27 000

27 999

24 923

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

31 000

 

31 803

2.7.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

16 999

1 229

 

 

 

17 000

18 999

1 242

 

 

 

19 000

19 999

1 611

 

 

 

20 000

20 999

2 359

 

 

 

21 000

21 999

4 079

 

 

 

22 000

22 999

5 799

 

 

 

23 000

23 999

7 519

 

 

 

24 000

24 999

9 239

 

 

 

25 000

25 999

10 959

 

 

 

26 000

26 999

12 679

 

 

 

27 000

27 999

14 399

 

 

 

28 000

28 999

16 119

 

 

 

29 000

29 999

17 839

 

 

 

30 000

30 999

19 559

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

180

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

klassen

 

31 000 –

31 999 21 279

 

32 000 –

22 999

CTraktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar

1

Traktorer

och

motorred-

 

 

 

 

 

 

skap som hör till skatte-

 

 

 

 

 

 

klass I

 

 

 

0 –

1 300

370

0

 

 

 

 

 

1 301

3 000

425

55

 

 

 

 

 

3 001

7 000

1 360

95

 

 

 

 

 

7 001

 

5 160

168

2

Motorredskap

som

inte

 

 

 

 

 

 

beskattas enligt punkt 1

 

2 001 –

 

1 000

0

3

Tunga terrängvagnar

som

 

 

 

 

 

 

hör till skatteklass 1

 

 

 

 

 

 

 

med två hjulaxlar

 

 

2 001 –

6 000

300

35

 

 

 

 

 

6 001

14 000

1 700

70

 

 

 

 

 

14 001

 

7 300

200

 

med tre eller flera hjulaxlar

2 001 –

6 000

300

30

 

 

 

 

 

6 001

14 000

1 500

50

 

 

 

 

 

14 001

18 000

5 500

130

 

 

 

 

 

18 001

 

10 700

170

D

Släpvagnar

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Släpvagnar

med

skattevikt

 

 

 

 

 

 

över 750 men högst 3 000

 

 

 

 

 

 

kilogram

 

 

 

751 –

2 000

360

0

 

 

 

 

 

2 001

3 000

380

21

2

Släpvagnar

med

skattevikt

 

 

 

 

 

 

över 3 000

kilogram,

som

 

 

 

 

 

 

dras av en bil1 som inte kan

 

 

 

 

 

 

drivas med dieselolja

 

 

 

 

 

 

 

med en hjulaxel

 

 

3 001 –

 

580

11

 

med två hjulaxlar

 

 

3 001 –

13 000

580

9

 

 

 

 

 

13 001

 

1 480

0

 

med tre eller flera hjulaxlar

3 001 –

13 000

580

6

 

 

 

 

 

13 001 –

 

1 180

0

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en bil som kan drivas med dieselolja, tas

 

skatt ut enligt 3. Dras släpvagn även av en traktor, ett motorredskap eller en tung

 

terrängvagn skatteklass 1 tas skatt ut enligt 4.

181

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

 

kilogram

kronor

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

3 Släpvagnar med skattevikt över 3 000 kilogram, som dras av en bil som kan drivas med dieselolja, om det är fråga om

3.1 styraxel för påhängsvagn

 

 

 

 

 

med en hjulaxel

3 001 –

5 000

630

78

 

5 001

8 000

2 190

107

 

8 001

 

5 400

198

med två eller flera hjulaxlar

3 001 –

8 000

610

42

 

8 001

11 000

2 710

76

 

11 001

14 000

4 990

114

 

14 001

 

8 410

160

3.2 andra släpvagnar

 

 

 

 

 

med en hjulaxel

3 001 –

8 000

320

36

 

8 001

 

2 120

64

med två hjulaxlar

3 001 –

8 000

310

23

 

8 001

11 000

1 460

38

 

11 001

14 000

2 600

58

 

14 001

17 000

4 340

76

 

17 001

 

6 620

84

med tre eller flera hjulaxlar

3 001 –

11 000

300

14

 

11 001

17 000

1 420

30

 

17 001

25 000

3 220

50

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

4 Släpvagnar

med skattevikt

 

 

 

 

över 3 000

kilogram,

som

 

 

 

 

dras av en traktor, ett

 

 

 

 

motorredskap eller en tung

 

 

 

 

terrängvagn skatteklass 12

 

 

 

 

med en hjulaxel

3 001

8 000

550

45

 

 

8 001

 

2 800

120

med två hjulaxlar

3 001

8 000

550

20

 

 

8 001

11 000

1 550

50

 

 

11 001

17 000

3 050

170

 

 

17 001

 

13 250

250

2 Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en bil som kan drivas med dieselolja, tas

skatt ut enligt 3.

 

 

 

 

 

182

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

med tre eller flera hjulaxlar

3 001 –

11 000

550

20

 

11 001

14 000

2 150

40

 

14 001

20 000

3 350

75

 

20 001

25 000

7 850

105

 

25 001

30 000

13 100

120

 

30 001

 

19 100

45

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

183

Bilaga 2 till vägtrafikskattelagen

Fordonsskatt (Indelningen i skattekategorier för dessa fordon ansluter till den som finns i bilaga 1).

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

A Bussar

 

 

 

 

2 Bussar som kan drivas med dieselolja

 

 

 

 

2.1 med två hjulaxlar

3 501

3 999

2 510

 

4 000

4 999

2 615

 

5 000

5 999

2 825

 

6 000

6 999

3 089

 

7 000

7 999

3 329

 

8 000

8 999

3 569

 

9 000

9 999

3 809

 

10 000

– 10 999

4 037

 

11 000

– 11 999

4 797

 

12 000

– 12 999

5 574

 

13 000

– 13 999

6 292

 

14 000

– 14 999

8 949

 

15 000

– 15 999

12 575

 

16 000

– 16 999

13 769

 

17 000

– 17 999

16 622

 

18 000

– 18 999

18 932

 

19 000

 

23 532

2.2 med tre hjulaxlar

3 501

3 999

2 315

 

4 000

4 999

2 415

 

5 000

5 999

2 615

 

6 000

6 999

2 819

 

7 000

7 999

3 009

 

8 000

8 999

3 199

 

9 000

9 999

3 389

 

10 000

– 10 999

3 579

 

11 000

– 11 999

3 769

 

12 000

– 12 999

4 011

 

13 000

– 13 999

4 221

 

14 000

– 14 999

5 871

 

15 000

– 15 999

7 521

 

16 000

– 16 999

9 171

 

17 000

– 17 999

10 146

 

18 000

– 18 999

10 402

 

19 000

– 19 999

10 444

 

20 000

– 20 999

10 485

 

21 000

– 21 999

12 462

 

22 000

– 22 999

13 641

 

23 000

– 23 999

14 471

 

24 000

– 24 999

15 777

 

25 000

– 25 999

16 457

 

26 000

– 26 999

17 137

 

27 000

– 27 999

19 537

 

28 000

– 28 999

21 937

 

29 000

 

24 337

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

184

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

2.3 med fyra eller flera hjulaxlar

3 501

3 999

2 315

 

 

4 000

4 999

2 415

 

 

5 000

5 999

2 615

 

 

6 000

6 999

2 819

 

 

7 000

7 999

3 009

 

 

8 000

8 999

3 199

 

 

9 000

9 999

3 389

 

 

10 000

– 10 999

3 579

 

 

11 000

– 11 999

3 769

 

 

12 000

– 12 999

4 010

 

 

13 000

– 13 999

4 251

 

 

14 000

– 14 999

4 492

 

 

15 000

– 15 999

5 492

 

 

16 000

– 16 999

6 492

 

 

17 000

– 17 999

8 074

 

 

18 000

– 18 999

9 074

 

 

19 000

– 19 999

9 152

 

 

20 000

– 20 999

10 052

 

 

21 000

– 21 999

10 952

 

 

22 000

– 22 999

11 852

 

 

23 000

– 23 999

12 752

 

 

24 000

– 24 999

13 667

 

 

25 000

– 25 999

14 990

 

 

26 000

– 26 999

16 313

 

 

27 000

– 27 999

17 636

 

 

28 000

– 28 999

18 959

 

 

29 000

– 29 999

20 282

 

 

30 000

– 30 999

21 605

 

 

31 000

– 31 999

22 928

 

 

32 000

 

24 251

B

Lastbilar

 

 

 

 

2

Lastbilar som kan drivas med diesel-

 

 

 

 

 

olja

 

 

 

 

 

2.1 med anordning för påhängsvagn

 

 

 

 

 

med två hjulaxlar

 

 

 

 

 

2.1.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501

5 999

3 094

 

 

6 000

6 999

3 426

 

 

7 000

7 999

5 413

 

 

8 000

8 999

6 430

 

 

9 000

9 999

8 429

 

 

10 000

– 10 999

8 857

 

 

11 000

– 11 999

11 775

 

 

12 000

– 12 999

13 365

 

 

13 000

– 13 999

16 875

 

 

14 000

 

17 737

 

2.1.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

 

 

tunga fordon

7 000

7 999

1 727

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

185

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

 

8 000

– 8 999

2 084

 

9 000

– 10 999

3 423

 

11 000

– 12 999

4 751

 

13 000

7 213

2.2 med anordning för påhängsvagn med tre eller flera hjulaxlar

2.2.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501

4 999

2 669

 

5 000

5 999

2 826

 

6 000

6 999

3 525

 

7 000

7 999

8 453

 

8 000

8 999

11 021

 

9 000

9 999

11 811

 

10 000

– 10 999

15 676

 

11 000

– 11 999

16 476

 

12 000

– 12 999

17 486

 

13 000

– 13 999

18 496

 

14 000

– 14 999

19 506

 

15 000

 

20 015

2.2.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

 

tunga fordon

7 000

– 17 999

4 638

 

18 000

– 19 999

6 416

 

20 000

 

9 491

2.3 med annan draganordning än anordning för påhängs- vagn, med två hjulaxlar

2.3.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501 –

8 999

2 420

 

9 000

9 999

2 547

 

10 000

– 10 999

2 821

 

11 000

– 11 999

3 801

 

12 000

– 12 999

4 781

 

13 000

– 13 999

5 261

 

14 000

– 14 999

5 937

 

15 000

– 15 999

6 480

 

16 000

– 16 999

8 210

 

17 000

 

9 908

2.3.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

 

tunga fordon

7 000 –

 

300

2.4 med annan draganordning än anordning för på påhängsvagn, med tre eller flera hjulaxlar

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

186

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

2.4.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501

– 11 999

2 232

 

12 000

– 12 999

3 041

 

13 000

– 13 999

3 811

 

14 000

– 14 999

4 581

 

15 000

– 15 999

5 351

 

16 000

– 16 999

6 711

 

17 000

– 17 999

7 571

 

18 000

– 18 999

8 943

 

19 000

– 19 999

10 451

 

20 000

 

11 024

2.4.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

 

tunga fordon

7 000

 

500

2.5 utan draganordning med två hjul-

 

 

 

 

axlar

 

 

 

 

2.5.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501

8 999

2 420

 

9 000

9 999

2 547

 

10 000

– 10 999

2 821

 

11 000

– 11 999

3 801

 

12 000

– 12 999

4 781

 

13 000

– 13 999

5 261

 

14 000

– 14 999

5 937

 

15 000

– 15 999

6 480

 

16 000

– 16 999

8 210

 

17 000

 

9 908

2.5.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

 

tunga fordon

12 000

– 12 999

317

 

13 000

– 13 999

879

 

14 000

– 14 999

1 236

 

15 000

 

2 799

2.6 utan draganordning med tre hjul-

 

 

 

 

axlar

 

 

 

 

2.6.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501

– 11 999

2 232

 

12 000

– 12 999

3 041

 

13 000

– 13 999

3 811

 

14 000

– 14 999

4 581

 

15 000

– 15 999

5 351

 

16 000

– 16 999

6 711

 

17 000

– 17 999

7 571

 

18 000

– 18 999

8 943

 

19 000

– 19 999

10 451

 

20 000

 

11 024

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

187

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

2.6.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

tunga fordon

12 000 – 16 999

552

 

17 000

– 18 999

1 134

 

19 000

– 20 999

1 471

 

21 000

– 22 999

2 268

 

23 000

3 525

2.7 utan draganordning med fyra eller flera hjulaxlar

2.7.1 inte vägavgiftspliktiga enligt

 

 

 

lagen (1997:1137) om vägavgift för

 

 

 

vissa tunga fordon

3 501 – 11 999

2 232

 

12 000

– 12 999

3 041

 

13 000

– 13 999

3 811

 

14 000

– 14 999

4 581

 

15 000

– 15 999

5 351

 

16 000

– 16 999

6 711

 

17 000

– 17 999

7 571

 

18 000

– 18 999

8 943

 

19 000

– 19 999

10 451

 

20 000

11 024

2.7.2 vägavgiftspliktiga enligt lagen

 

 

 

(1997:1137) om vägavgift för vissa

 

 

 

tunga fordon

12 000 – 16 999

552

 

17 000

– 18 999

1 134

 

19 000

– 22 999

1 471

 

23 000

– 24 999

1 492

 

25 000

– 26 999

2 329

 

27 000

– 28 999

3 698

 

29 000

– 29 999

5 486

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

188

2 Förslag till lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt

Härigenom föreskrivs följande.

Inledande bestämmelser

1 § Fordonsskatt skall betalas till staten enligt denna lag för vissa per- sonbilar, lätta bussar och lätta lastbilar.

2 § Vid tillämpningen av denna lag gäller 1 kap. 2–5 och 8–9 §§ vägtra- fikskattelagen (0000:000).

Med skattevikt avses för personbilar tjänstevikten samt för lätta bussar och lätta lastbilar totalvikten.

Skatteplikt

3 § Följande fordon är, om annat inte följer av 4 §, skattepliktiga om de är eller bör vara registrerade i vägtrafikregistret och inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade, nämligen

1. personbilar som

a)enligt uppgift i vägtrafikregistret är av modellår 2005 eller tidigare,

och

b)inte uppfyller kraven för miljöklass 2005, El eller Hybrid enligt bilaga 1 till lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motor- bränslen, samt

2. lätta bussar och lätta lastbilar.

Undantag från skatteplikt

4 § Fordon som avses i 2 kap. 2 § första stycket 2 eller 3 eller 2 kap. 2 § andra stycket 5 vägtrafikskattelagen (0000:000) är inte skattepliktiga.

Skattskyldighet

5 § Skattskyldig för ett visst fordon är den som anses som ägare av for- donet enligt 2 kap. 4 § andra stycket vägtrafikskattelagen (0000:000).

Skattens storlek

6 § Fordonsskatten skall betalas för varje fordon för ett skatteår eller, om skatten för ett fordon överstiger 3 600 kronor för ett helt år, för en skatte- period.

Fordonsskattens storlek för ett skatteår framgår av bilagan till denna lag. För en skatteperiod uppgår skatten till en tredjedel av skatten för ett helt år.

Beträffande skattens storlek för en del av ett skatteår eller en skattepe- riod samt för de fall när ett fordons beskaffenhet eller användning ändras gäller bestämmelserna i 2 kap. 10–11 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000).

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

189

Nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt

7 § I fråga om nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt gäller bestämmelserna i 2 kap. 18–20 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000).

Övriga bestämmelser

8 § I övrigt gäller i fråga om fordonsskatt enligt denna lag följande bestämmelser i vägtrafikskattelagen (0000:000), nämligen om

beskattningsbeslut i 4 kap.,

betalning av vägtrafikskatt i 5 kap.,

effekter av att skatt inte betalas eller betalas för sent i 6 kap.,

överklagande i 7 kap., samt om

avrundning, nedsättning av skatt och avräkning samt verkställighet i 8 kap.

1.Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

2.De äldre bestämmelserna i 14 a och c §§ fordonsskattelagen (1988:327) gäller fortfarande beträffande sådana fordon som vid ikraft- trädandet omfattas av bestämmelserna. Beträffande fordon som vid ikraftträdandet omfattas av 14 b § fordonsskattelagen i enlighet med övergångsbestämmelserna till lagen (2001:1129) om ändring i fordons- skattelagen gäller de äldre bestämmelserna i 14 b §.

3.Om det i en lag eller någon annan författning hänvisas till en bestämmelse som har ersatts med en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

190

Bilaga till lagen med särskilda bestämmelser om fordonsskatt

Fordonsskatt

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

kilogram

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

A Personbilar

1.

Personbilar som inte kan drivas med dieselolja

 

 

 

 

1.1

modellår 1989–2005

0

900

585

0

 

 

 

901

 

734

149

 

1.2 modellår 1988 eller tidigare

0

900

761

0

 

 

 

901

 

954

194

2.

Personbilar som kan drivas med dieselolja

 

 

 

 

 

2.1

modellår 1989–2005

0

900

2 021

0

 

 

 

901

 

2 533

512

 

2.2

modellår 1988 eller tidigare

0

900

2 245

0

 

 

 

901

 

2 814

569

B

Lätta bussar

 

 

 

 

 

1.Lätta bussar som inte kan drivas med dieselolja

2.Lätta bussar som kan drivas med dieselolja

C Lätta lastbilar

0

1 600

546

0

1 601

3 000

602

56

3 001

3 500

1 377

0

0

1 600

1 008

0

1 601

3 000

1 085

77

3 001

3 500

2 163

0

1. Lätta lastbilar som inte kan

0

 

1 600

546

0

drivas med dieselolja

 

1 601

3 000

602

56

 

3 001

3 500

1 377

0

2Lätta lastbilar som kan drivas med dieselolja

2.1 med anordning för påhängs-

 

 

 

 

 

vagn

 

 

 

 

 

a) med två hjulaxlar

0

1 600

1 217

0

 

1 601

3 000

1 301

84

 

3 001

3 500

2 487

77

b) med tre eller flera hjulaxlar

0

1 600

1 217

0

 

1 601

3 000

1 270

53

 

3 001

3 500

2 024

97

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

191

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

2.2 med annan draganordning

 

 

 

 

än anordning för påhängsvagn

 

 

 

 

 

a) med två hjulaxlar

0

1 600

1 008

0

 

1 601

3 000

1 085

77

 

3 001

3 500

2 168

0

b) med tre eller flera hjulaxlar

0

1 600

955

0

 

1 601

3 000

1 023

69

 

3 001

3 500

2 032

0

2.3 utan draganordning

 

 

 

 

 

a) med två hjulaxlar

0

1 600

1 008

0

 

1 601

3 000

1 085

77

 

3 001

3 500

2 168

0

b) med tre eller flera hjulaxlar

0

1 600

955

0

 

1 601

3 000

1 023

69

 

3 001

3 500

2 032

0

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

192

Använder någon annans fordon utan lov, påförs användaren över- lastavgiften.
Föreslagen lydelse

3 Förslag till lag om ändring i lagen (1972:435) om överlastavgift

Härigenom föreskrivs att 7 och 9 §§ lagen (1972:435) om överlastav- gift skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

7 §1

Överlastavgift påförs för motordrivet fordon, ägaren, och för släpvagn, ägaren av det fordon som släpvagnen dras av.

I fråga om motordrivet fordon som innehas på grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt eller som innehas med nyttjanderätt för bestämd tid om minst ett år anses innehavaren som ägare. Innehas fordon i annat fall med nyttjanderätt, anses innehavaren som ägare, om han har befogenhet att bestämma om förare eller anlitar annan förare än ägaren har utsett.

Brukar någon annans fordon utan lov, påförs brukaren överlast- avgiften.

Lydelse enligt prop. 2003/04:160

9 §

Bestämmelserna i 9 § första stycket, 10 § andra stycket, 45 § första stycket, 56, 61–63, 66 och 85 §§ fordonsskattelagen (1988:327) skall också gälla över- lastavgift. Det som sägs där om beskattningsmyndighet gäller då länsstyrelsen.

Denna lag gäller ej i fråga om fordon som är registrerat i militära fordonsregistret, brukas hos För- svarsmakten enligt skriftligt avtal med denna eller är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt förfogan- delagen (1978:262).

Bestämmelserna i 2 kap. 2 § första stycket, 5 kap. 19 § och 8 kap. 2–5 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000) skall också gälla över- lastavgift. Det som sägs där om Skatteverket gäller då länsstyrel- sen.

Denna lag gäller inte i fråga om fordon som är registrerat i militära fordonsregistret, används hos För- svarsmakten enligt skriftligt avtal med denna eller är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt förfogan- delagen (1978:262).

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

1 Senaste lydelse 1990:1197.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

193

b) skatt enligt vägtrafikskattela- gen (0000:000) eller lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt,

4 Förslag till lag om ändring i konkurslagen (1987:672)

Härigenom föreskrivs att 4 kap. 1 § konkurslagen (1987:672) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

4 kap.

1 §1

Återvinning till konkursbo får på begäran av boet ske i enlighet med vad som anges i detta kapitel.

Återvinning får dock inte ske av 1. betalning av

a) skatt eller avgift som avses i 1 kap. 1 eller 1 b § skattebetalningsla- gen (1997:483),

b) skatt enligt fordonsskattela- gen (1988:327),

c)tull och

d)ränta på belopp som avses i a–c, om beloppet var förfallet till betal-

ning,

2. betalning av eller förmånsrätt för underhållsbidrag enligt äkten- skaps- eller föräldrabalken, om bidragsbeloppet var förfallet till betalning och den underhållsberättigade inte har gynnats på ett otillbörligt sätt.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Senaste lydelse 2003:538.

194

5Förslag till lag om ändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m.

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (1993:891) om indrivning av stat- liga fordringar m.m. skall ha följande lydelse.

Lydelse enligt prop. 2003/04:145

Föreslagen lydelse

2 §

Under indrivningen gäller bestämmelserna i 7 kap. 14 § utsöknings- balken om företrädesrätt vid utmätning av lön för böter och viten samt för fordringar som påförts enligt bestämmelserna i

1.lagen (1972:435) om överlastavgift,

2.bilskrotningslagen (1975:343),

3.lagen (1976:206) om felparkeringsavgift,

4. lagen

(1976:339) om salu-

4.

vägtrafikskattelagen

vagnsskatt,

 

(0000:000),

 

5.fordonsskattelagen 5. lagen (0000:000) med sär-

(1988:327),

skilda bestämmelser om fordons-

 

skatt,

6.lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl.,

7.lagen (1994:419) om brottsofferfond,

8.skattebetalningslagen (1997:483),

9.lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon, eller.

10.lagen (2004:000) om trängselskatt.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

195

6Förslag till lag om ändring i lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1994:466) om särskilda tvångsåt- gärder i beskattningsförfarandet skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

1 §1

Denna lag tillämpas vid revision eller annan kontroll av att skatt eller avgift tas ut enligt bestämmelserna i

1. kupongskattelagen (1970:624),

 

 

2.

fordonsskattelagen

2.

vägtrafikskattelagen

(1988:327),

 

(0000:000), eller lagen (0000:000)

 

 

med

särskilda bestämmelser om

 

 

fordonsskatt,

3.taxeringslagen (1990:324),

4.lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlandsbosatta artister m.fl., och

5.skattebetalningslagen (1997:483).

Lagen tillämpas även vid revision enligt tullagen (2000:1281) och lagen (1998:514) om särskild skattekontroll av torg- och marknadshandel m.m. samt för kontroll av att föreläggande enligt lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter, 6 kap. 25 § tullagen eller 2 § lagen om särskild skattekontroll av torg- och marknadshandel m.m. full- gjorts riktigt och fullständigt.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Senaste lydelse 2002:418.

196

7Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1994:1776) om skatt på energi dels att 1 kap. 5 §, 2 kap. 1 § och 10 kap. 5 § skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 1 kap. 2 a §, av följande

lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

1 kap.

2 a §

Vad som i denna lag sägs om energiskatt skall i förekommande fall avse energiskatt med tillägg av, eller avdrag för, en miljöklass- komponent med det belopp som framgår av 2 kap. 1 § första stycket.

5 §1

Fordonsbegreppen i denna lag har samma betydelse som i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitio- ner.

Nuvarande lydelse

Fordonsbegreppen i denna lag har samma betydelse som i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitio- ner och vägtrafikskattelagen (0000:000).

2 kap.

1 §2

Energiskatt och koldioxidskatt skall, om inte annat följer av andra stycket, betalas för följande bränslen med angivna belopp:

 

KN–nr

 

Slag av bränsle

Skattebelopp

 

 

 

 

 

 

Energiskatt

Koldioxidskatt

Summa skatt

1.

2710 00

26,

Bensin som uppfyller

 

 

 

 

2710 00

27,

krav för

 

 

 

 

2710 00

29

 

 

 

 

 

eller

 

 

 

 

 

 

2710 00

32

 

 

 

 

 

 

 

a) miljöklass 1

 

 

 

 

 

 

– motorbensin

2 kr 68 öre

2 kr 11 öre

4 kr 79 öre

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

 

 

 

– alkylatbensin

1 kr 12 öre

2 kr 11 öre

3 kr 23 öre

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

 

 

 

b) miljöklass 2

2 kr 71 öre

2 kr 11 öre

4 kr 82 öre

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

2.

2710 00

26,

Annan bensin än som

3 kr 38 öre

2 kr 11 öre

5 kr 49 öre

 

2710 00

34

avses under 1

per liter

per liter

per liter

1Senaste lydelse 2001:569.

2Senaste lydelse 2003:810.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

197

 

KN–nr

Slag av bränsle

Skattebelopp

 

 

 

 

 

Energiskatt

Koldioxidskatt

Summa skatt

 

eller

 

 

 

 

 

2710 00 36

 

 

 

 

3.

2710 00 51,

Eldningsolja,

 

 

 

 

2710 00 55,

dieselbrännolja,

 

 

 

 

2710 00 69

fotogen, m.m. som

 

 

 

 

eller

 

 

 

 

 

2710 00 74–

 

 

 

 

 

2710 00 78

 

 

 

 

 

 

a) har försetts med

732 kr per m3

2 598 kr per m3

3 330 kr per m3

 

 

märkämnen eller ger

 

 

 

 

 

mindre än 85 volym-

 

 

 

 

 

procent destillat vid

 

 

 

 

 

350oC,

 

 

 

 

 

b) inte har försetts med

 

 

 

 

 

märkämnen och ger

 

 

 

 

 

minst 85 volymprocent

 

 

 

 

 

destillat vid 350oC,

 

 

 

 

 

tillhörig

 

 

 

 

 

miljöklass 1

733 kr per m3

2 598 kr per m3

3 331 kr per m3

 

 

miljöklass 2

975 kr per m3

2 598 kr per m3

3 573 kr per m3

 

 

miljöklass 3 eller inte

1 294 kr per m3

2 598 kr per m3

3 892 kr per m3

 

 

tillhör någon miljö-

 

 

 

 

 

klass

 

 

 

4.

ur

Gasol som används för

 

 

 

 

2711 12 11–

 

 

 

 

 

2711 19 00

 

 

 

 

 

 

a) drift av motordrivet

0 kr per

1 344 kr per

1 344 kr per

 

 

fordon, fartyg eller

1 000 kg

1 000 kg

1 000 kg

 

 

luftfartyg

 

 

 

 

 

b) annat ändamål än

143 kr per

2 732 kr per

2 875 kr per

 

 

som avses under a

1 000 kg

1 000 kg

1 000 kg

5.

ur

Metan som används

 

 

 

 

2711 29 00

för

 

 

 

 

 

a) drift av motordrivet

0 kr per

1 105 kr per

1 105 kr per

 

 

fordon, fartyg eller

1 000 m3

1 000 m3

1 000 m3

 

 

luftfartyg

 

 

 

 

 

b) annat ändamål än

237 kr per

1 946 kr per

2 183 kr per

 

 

som avses under a

1 000 m3

1 000 m3

1 000 m3

6.

2711 11 00,

Naturgas som används

 

 

 

 

2711 21 00

för

 

 

 

 

 

a) drift av motordrivet

0 kr per

1 105 kr per

1 105 kr per

 

 

fordon, fartyg eller

1 000 m3

1 000 m3

1 000 m3

 

 

luftfartyg

 

 

 

 

 

b) annat ändamål än

237 kr per

1 946 kr per

2 183 kr per

 

 

som avses under a

1 000 m3

1 000 m3

1 000 m3

7.

2701, 2702

Kolbränslen

312 kr per

2 260 kr per

2 572 kr per

 

eller 2704

 

1 000 kg

1 000 kg

1 000 kg

8.

2713 11 00–

Petroleumkoks

312 kr per

2 260 kr per

2 572 kr per

 

2713 12 00

 

1 000 kg

1 000 kg

1 000 kg

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

198

1. 2710 00 26, Bensin som upp-
2710 00 27, fyller krav för
2710 00 29 eller
2710 00 32
Slag av bränsle
KN–nr

I fall som avses i 4 kap. 1 § 7 och 8 och 12 § första stycket 4 tas skatt ut med ett belopp som motsvarar skillnaden mellan de skattebelopp som gäller för bränslets olika användningssätt.

För kalenderåret 2005 och efterföljande kalenderår skall de i första stycket angivna skattebeloppen räknas om enligt 10 §.

Föreslagen lydelse

Energiskatt, med justering av en miljöklasskomponent, och koldioxid- skatt skall, om inte annat följer av andra stycket, betalas för följande bränslen med angivna belopp:

Skattebelopp

Energi-

Miljöklass-

Koldioxid-

Summa

skatt

komponent

skatt

skatt

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

 

 

a) miljöklass 1

 

 

 

 

 

 

 

– motorbensin

 

2 kr 68 öre

0 kr

2 kr 11 öre

4 kr 79 öre

 

 

 

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

per liter

 

 

– alkylatbensin

 

2 kr 68 öre

-1 kr 56 öre

2 kr 11 öre

3 kr 23 öre

 

 

 

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

per liter

 

 

b) miljöklass 2

 

2 kr 68 öre

0 kr 3 öre

2 kr 11 öre

4 kr 82 öre

 

 

 

 

 

 

 

per liter

per liter

per liter

per liter

2.

2710 00 26,

Annan

bensin

än

2 kr 68 öre

0 kr 70 öre

2 kr 11 öre

5 kr 49 öre

 

2710 00 34

som avses under 1

per liter

per liter

per liter

per liter

 

eller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2710 00 36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

2710 00 51,

Eldningsolja,

 

 

 

 

 

 

2710 00 55,

dieselbrännolja,

 

 

 

 

 

 

2710 00 69

fotogen, m.m. som

 

 

 

 

 

eller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2710 00 74–

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2710 00 78

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) har försetts med

732 kr

2 598 kr

3 330 kr

 

 

märkämnen

eller

per m3

 

per m3

per m3

 

 

ger

mindre

än

85

 

 

 

 

 

 

volymprocent

 

 

 

 

 

 

 

destillat vid 350oC,

 

 

 

 

 

 

b) inte

har

försetts

 

 

 

 

 

 

med

 

märkämnen

 

 

 

 

 

 

och

ger minst

85

 

 

 

 

 

 

volymprocent

 

 

 

 

 

 

 

destillat vid 350oC,

 

 

 

 

 

 

tillhörig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

miljöklass 1

 

 

1 233 kr

0 kr

2 598 kr

3 831 kr

 

 

 

 

 

 

 

per m3

per m3

per m3

per m3

 

 

miljöklass 2

 

 

1 233 kr

242 kr

2 598 kr

4 073 kr

 

 

 

 

 

 

 

per m3

per m3

per m3

per m3

 

 

miljöklass

3 eller

1 252 kr

542 kr

2 598 kr

4 392 kr

 

 

inte

tillhör

någon

per m3

per m3

per m3

per m3

 

 

miljöklass

 

 

 

 

 

199

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KN–nr

Slag av bränsle

 

Skattebelopp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energi-

Miljöklass-

Koldioxid-

Summa

 

 

 

 

 

 

 

skatt

komponent

skatt

skatt

4.

ur

Gasol som används

 

 

 

 

 

2711 12 11–

för

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2711 19 00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) drift av motor-

0 kr

1 344 kr

1 344 kr

 

 

drivet

 

fordon,

per

 

per

per

 

 

fartyg

eller

luft-

1 000 kg

 

1 000 kg

1 000 kg

 

 

fartyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

annat

ändamål

143 kr

2 732 kr

2 875 kr

 

 

än som avses under

per

 

per

per

 

 

a

 

 

 

 

1 000 kg

 

1 000 kg

1 000 kg

5.

ur

Metan som används

 

 

 

 

2711 29 00

för

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) drift av motor-

0 kr

1 105 kr per

1 105 kr

 

 

drivet

 

fordon,

per

 

1 000 m3

per

 

 

fartyg

eller

luft-

1 000 m3

 

 

1 000 m3

 

 

fartyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

annat

ändamål

237 kr

1 946 kr

2 183 kr

 

 

än som avses under

per

 

per

per

 

 

a

 

 

 

 

1 000 m3

 

1 000 m3

1 000 m3

6.

2711 11 00,

Naturgas

 

som

 

 

 

 

2711 21 00

används för

 

 

 

 

 

 

 

a) drift av motor-

0 kr

1 105 kr

1 105 kr

 

 

drivet

 

fordon,

per

 

per

per

 

 

fartyg

eller

luft-

1 000 m3

 

1 000 m3

1 000 m3

 

 

fartyg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

annat

ändamål

237 kr

1 946 kr

2 183 kr

 

 

än som avses under

per

 

per

per

 

 

a

 

 

 

 

1 000 m3

 

1 000 m3

1 000 m3

7.

2701, 2702

Kolbränslen

 

312 kr

2 260 kr

2 572 kr

 

eller 2704

 

 

 

 

 

per

 

per

per

 

 

 

 

 

 

 

1 000 kg

 

1 000 kg

1 000 kg

8.

2713 11 00–

Petroleumkoks

 

312 kr

2 260 kr

2 572 kr

 

2713 12 00

 

 

 

 

 

per

 

per

per

 

 

 

 

 

 

 

1 000 kg

 

1 000 kg

1 000 kg

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

I fall som avses i 4 kap. 1 § 7 och 8 och 12 § första stycket 4 tas skatt ut med ett belopp som motsvarar skillnaden mellan de skattebelopp som gäller för bränslets olika användningssätt.

För kalenderåret 2005 och efterföljande kalenderår skall de i första stycket angivna skattebeloppen räknas om enligt 10 §.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

10 kap.

5 §3

En särskild avgift skall betalas för motordrivet fordon och båt, vars bränsletank innehåller oljeprodukter i strid mot 2 kap. 9 § eller 9 a §.

Avgiften uppgår för personbil

Avgiften uppgår för personbil,

och båt till 1 000 kronor. Avgiften

lätt lastbil och lätt buss samt båt

3 Senaste lydelse 2003:810.

200

beräknas för lastbilar, bussar, traktorer och tunga terrängvagnar som är registrerade i vägtrafikre- gistret på följande sätt.

Skattevikt, kilogram 0– 3 500

3 501–10 000

10 001–15 000

15 001–20 000

20 001–

till 1 000 kronor. Avgiften beräk- nas för tunga lastbilar, tunga bussar, traktorer och tunga ter- rängvagnar som är registrerade i vägtrafikregistret på följande sätt.

Avgift, kronor

1000

2000

3000

4000

5000

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

Med skattevikt avses den vikt

Med skattevikt avses den vikt

efter vilken fordonsskatt beräknas

efter vilken fordonsskatt beräknas

enligt

fordonsskattelagen

enligt

vägtrafikskattelagen

(1988:327). Avgiften för annat

(0000:000). Avgiften för annat

motordrivet fordon än som avses i

motordrivet fordon än som avses i

andra stycket uppgår till 1 000

andra stycket uppgår till 1 000

kronor. Avgiften tas ut för varje

kronor. Avgiften tas ut för varje

tillfälle som

bränsletank påträffas

tillfälle

som bränsletank påträffas

med oljeprodukter i strid mot 2

med oljeprodukter i strid mot 2

kap. 9 § eller 9 a §.

kap. 9 § eller 9 a §.

Har avgift påförts någon och skall sådan avgift påföras honom för ytterligare tillfälle inom ett år från det tidigare tillfället, tas avgiften ut med en och en halv gånger det belopp som följer av andra eller tredje stycket.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

201

8Förslag till lag om ändring i lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt

Härigenom föreskrivs att i 3 § första stycket 13 d) lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt1 orden ”9 § första stycket fordonsskatte- lagen (1988:327)” skall bytas ut mot ”2 kap. 2 § första stycket vägtrafik- skattelagen (0000:000) eller 4 § lagen (0000:000) med särskilda bestäm- melser om fordonsskatt”.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Senaste lydelse av 3 § 2000:1345.

202

9Förslag till lag om ändring i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon

Härigenom föreskrivs att 12, 15, 17 a, 23, 25 och 35 §§ samt rubriken närmast före 25 § lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

12 §1

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 36–39, 41–47 och 55 §§ fordonsskattelagen (1988:327) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med

beskattningsmyndighet:

Skatteverket,

skattskyldig:

avgiftsskyldig,

skatteperiod:

avgiftsperiod,

skattskyldighet:

avgiftsskyldighet,

skattebelopp:

avgiftsbelopp.

Vid tillämpningen av denna lag görs efterprövning i stället för efterbe- skattning. Vidare tas avgiftstillägg ut i stället för skattetillägg.

Föreslagen lydelse

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 4 och 5 kap. 7 § vägtrafik- skattelagen (0000:000) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med

beskattningsmyndighet:

Skatteverket,

skattskyldig:

avgiftsskyldig,

skatteperiod:

avgiftsperiod,

skattskyldighet:

avgiftsskyldighet,

skattebelopp:

avgiftsbelopp.

Vid tillämpningen av denna lag görs efterprövning i stället för efterbe- skattning.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

Nuvarande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

 

 

15 §

Vägavgiften

betalas

genom

Vägavgiften skall betalas genom

insättning på särskilt konto.

 

att sättas in på ett särskilt konto.

Inbetalningen anses ha skett den

Betalningen anses ha skett den

dag inbetalningskort eller gire-

dag då den har bokförts på kontot.

ringshandlingar

kommit

in till

 

Posten Aktiebolag eller, om staten har ingått avtal om förmedling av inbetalning av vägavgift med en bank, till banken.

1 Senaste lydelse 2003:721.

203

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

17 a §2

Har avgiftsplikten upphört innan avgiften är betald eller har ett fordons beskaffenhet ändrats så att vägavgift skall tas ut med annat belopp får

avgiften sättas ned.

 

Beslut enligt första stycket fattas

Beslut enligt första stycket fattas

genom automatisk databehandling

genom automatiserad behandling

på grundval av uppgifter i vägtra-

med stöd av uppgifter i vägtrafik-

fikregistret, i enlighet med vad

registret, i enlighet med vad som

som anges i 17 § tredje och fjärde

anges i 17 § tredje och fjärde

styckena.

styckena.

Om avgiften sätts ned på grund av att avgiftsplikten har upphört skall samma avgift tas ut som enligt 17 § tredje stycket.

23 §3

Vägavgiften skall erläggas i svenska kronor. De belopp i euro som anges i 11, 17 och 22 §§ omräknas till svenska kronor för varje kalen- derår.

Omräkning sker enligt den kurs

Omräkning sker enligt den kurs

i svenska kronor av euro som

i svenska kronor av euro som

gällde den första vardagen i okto-

gällde den första vardagen i okto-

ber året innan och som offentlig-

ber året innan och som offentlig-

görs i Europeiska gemenskapernas

görs i Europeiska unionens offici-

officiella tidning. Om ett belopp

ella tidning. Om ett belopp som

som beräknas för ett visst år före

beräknas för ett visst år före

avrundning avviker från föregå-

avrundning avviker från föregå-

ende års belopp med mindre än 5

ende års belopp med mindre än 5

procent eller 5 euro, skall föregå-

procent eller 5 euro, skall föregå-

ende års belopp fortsätta att gälla.

ende års belopp fortsätta att gälla.

Regeringen fastställer före november månads utgång de omräknade belopp som enligt denna lag skall tas ut under påföljande kalenderår. Beloppen avrundas nedåt.

Brukandeförbud

Användningsförbud

 

25 §

Avgiftspliktigt fordon får inte användas, om föreskriven vägav- gift inte har betalats.

2Senaste lydelse 2001:570.

3Senaste lydelse 2001:89.

Ett avgiftspliktigt fordon får inte användas, om föreskriven vägav- gift inte har betalats.

Första stycket skall inte tilläm- pas om ett betalningsuppdrag avseende vägavgiften har lämnats till en bank eller liknande betal- ningsförmedlare, oavsett om väg- avgiften har hunnit bokföras eller inte på det sätt som föreskrivs i 15 § andra stycket.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

204

Nuvarande lydelse
35 §
I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 84–87 §§ fordonsskattela- gen (1988:327) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med skatteperiod: avgiftsperiod,
efterbeskattning: efterprövning, skattskyldig: avgiftsskyldig, skattebelopp: avgiftsbelopp.
Beslut enligt 22 § får ej överklagas.
Föreslagen lydelse
I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 7 kap. och 8 kap. 4 § väg- trafikskattelagen (0000:000) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med skatteperiod: avgiftsperiod,
efterbeskattning: efterprövning, skattskyldig: avgiftsskyldig, skattebelopp: avgiftsbelopp.
Beslut enligt 22 § får inte överklagas. Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

205

10 Förslag till lag om ändring i yrkestrafiklagen (1998:490)

Härigenom föreskrivs att 6 kap. 7 § yrkestrafiklagen (1998:490) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

6 kap.

7 §1

En särskild registreringsskylt för ett fordon som anmälts för använd- ning i taxitrafik enligt denna lag och som inte undantagits från skyldig- heten att ha taxameter får tas om hand av polisman

1.om fordonet utan tillstånd används i taxitrafik eller om det av annan anledning inte längre finns förutsättningar för att fordonet skall ha en sådan skylt,

2.om fordonet är belagt med sådant körförbud som avses i 3 kap. 6 § fordonslagen (2002:574),

3. om det för fordonet gäller

3. om det för fordonet gäller

brukandeförbud enligt en före-

brukandeförbud enligt en före-

skrift som meddelats med stöd av

skrift som meddelats med stöd av

lagen (2001:558) om vägtrafikre-

lagen (2001:558) om vägtrafikre-

gister eller enligt fordonsskatte-

gister

eller motsvarande förbud

lagen (1988:327), eller

enligt

vägtrafikskattelagen

 

(0000:000) eller lagen (0000:000)

 

med

särskilda bestämmelser om

fordonsskatt, eller 4. om fordonet saknar föreskriven trafikförsäkring.

Vid ett omhändertagande av registreringsskyltar tillämpas 6 § andra meningen på motsvarande sätt.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Senaste lydelse 2003:638.

206

11 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

Härigenom föreskrivs att i 9 kap. 8 § inkomstskattelagen (1999:1229)1 orden ”60 § fordonsskattelagen (1988:327)” skall bytas ut mot ”5 kap. 8 § vägtrafikskattelagen (0000:000) eller 8 § lagen (0000:000) med sär- skilda bestämmelser om fordonsskatt”.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

1 Senaste lydelse av 9 kap. 8 § 2002:429.

207

12Förslag till lag om ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister

Härigenom föreskrivs att 12, 13 och 17 §§ lagen (2001:558) om väg- trafikregister skall ha följande lydelse.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

12 §

Följande fordon skall med de undantag som anges i 13–16 och 18 §§ vara registrerade i vägtrafikregistret för att få brukas.

1.Bilar, motorcyklar, mopeder klass I, traktorer, motorredskap klass I och terrängmotorfordon.

2.Motorredskap klass II när de används

a) för persontransport på en väg som inte är enskild, om det sker i annat fall än vid passage över vägen, vid färd kortaste sträcka till eller från ett arbetsställe för fordonet eller liknande, eller undantagsvis vid färd kortare sträcka i andra fall än som nu har nämnts,

b) för transport av gods på en

b) för transport av gods på en

väg som inte är enskild i andra fall

väg som inte är enskild i andra fall

än som avses i 22 § fordonsskat-

än som avses i 2 kap. 14 § vägtra-

telagen (1988:327).

fikskattelagen (0000:000).

3.

Släpfordon som dras av bilar.

 

4.

Släpvagnar som dras av tra-

4. Släpvagnar som dras av

fiktraktorer, motorredskap klass I

traktorer klass I, motorredskap

eller tunga terrängvagnar.

klass I eller tunga terrängvagnar.

5.

Släpvagnar som dras av ett sådant motorredskap klass II som

används på det sätt som anges i 2, om motorredskapets tjänstevikt är över två ton eller om motorredskapet är en till motorredskap ombyggd bil.

13 §1 Bestämmelserna i 12 § gäller inte i fråga om

1. fordon som används uteslutande inom inhägnade järnvägs- eller industriområden eller inom inhägnade tävlingsområden eller andra lik-

nande inhägnade områden,

 

2. släpvagnar som dras av trak-

2. släpvagnar som dras av trak-

torer, motorredskap klass II eller

torer, motorredskap klass II eller

sådana tunga terrängvagnar som är

sådana tunga terrängvagnar som är

konstruerade för en hastighet av

konstruerade för en hastighet av

högst 30 kilometer i timmen, om

högst 30 kilometer i timmen, om

fordonen i det enskilda fallet

fordonen i det enskilda fallet

används endast på motsvarande

används endast på motsvarande

sätt som en jordbrukstraktor enligt

sätt som en traktor klass II,

fordonsskattelagen (1988:327),

3. fordon som brukas kortaste lämpliga väg till eller från ett besikt- ningsorgan enligt 4 kap. 2 § fordonslagen (2002:574) för registreringsbe- siktning eller, i fråga om fordon som har förts in i Sverige för testkörning enligt 23 § första stycket 4, för kontrollbesiktning,

1 Senaste lydelse 2002:806.

208

5. fordon som provkörs av den som Vägverket särskilt förordnat att utföra haveriundersökning, att utöva tillsyn enligt produktsäker- hetslagen (2004:000)2 eller att handlägga ett ärende,

4. fordon som provkörs vid besiktning eller inspektion av polisman eller sådan besiktningstekniker, bilinspektör eller tekniker som avses i fordonslagen i den utsträckning som behövs för att förrättningen skall kunna genomföras,

5. fordon som provkörs av den som Vägverket särskilt förordnat att utföra haveriundersökning, att utöva tillsyn enligt produktsäker- hetslagen (1988:1604) eller att handlägga ett ärende,

6.ombyggda eller amatörbyggda fordon som provkörs inför en regi- streringsbesiktning av den som Vägverket särskilt förordnat att utföra sådan provkörning, eller

7.fordon som brukas med stöd av saluvagnslicens enligt 18 §.

I fall som avses i första stycket 3 skall handlingar som visar avtalad tid hos besiktningsorganet medföras och på tillsägelse visas upp för en polisman eller en bilinspektör.

Finner polisman anledning att anta att fordon som han anträffar i trafik inte är i föreskrivet skick tillämpas första stycket 4 på motsvarande sätt.

17 §3 Ett avställt fordon får inte brukas annat än

1.i den omfattning som enligt 12 § 2 och 5 och 13 § första och tredje styckena får ske i fråga om ett fordon som inte är registrerat,

2.under tid då fordonet är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt för- fogandelagen (1978:262) eller då fordonet brukas för att avlämnas enligt den lagen eller föras hem efter förfogande eller då det brukas i samband med besiktning enligt förordningen (1992:391) om uttagning av egen- dom för totalförsvarets behov,

3.under tid då fordonet innehas av Försvarsmakten enligt ett skriftligt avtal eller brukas för att avlämnas eller föras hem enligt ett sådant avtal, under förutsättning att fordonet har godkänts vid en registreringsbesikt- ning eller tagits upp i ett typintyg eller i ett intyg om överensstämmelse,

4. om det ställts av på ägarens begäran, för färd kortaste lämpliga väg till eller från närmaste besikt- ningsorgan enligt 4 kap. 2 § for- donslagen (2002:574) för besikt- ning, dock inte om brukandeför- bud enligt 64 § fordonsskattelagen (1988:327), enligt 18 § bilskrot- ningslagen (1975:343) eller enligt 25 § lagen (1997:1137) om vägav- gift för vissa tunga fordon skulle ha gällt för fordonet om det hade varit skatte- eller avgiftspliktigt enligt nämnda lagar, samt

2Se prop. 2003/04:121.

3Senaste lydelse 2002:582.

4. om det ställts av på ägarens begäran, för färd kortaste lämpliga väg till eller från närmaste besikt- ningsorgan enligt 4 kap. 2 § for- donslagen (2002:574) för besikt- ning, dock inte om användnings- förbud enligt 6 kap. 1 § vägtrafik- skattelagen (0000:000), enligt 8 § lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt, enligt 18 § bilskrotningslagen (1975:343) eller enligt 25 § lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon skulle ha gällt för fordonet om det hade varit

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

209

skatte- eller avgiftspliktigt enligt nämnda lagar, samt

5. med stöd av saluvagnslicens enligt 18 §.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

210

13Förslag till lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitio- ner skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

 

2 §1

Beteckning

Betydelse

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hästfordon

Ett fordon som är förspänt med

 

dragare.

Jordbrukstraktor

En traktor som enligt fordons-

 

skattelagen (1988:327) hör till

 

klass II.

Lastbil

1. En bil som är inrättad huvud-

 

sakligen för godsbefordran.

 

2. En annan bil som inte är att anse

 

som en personbil eller en buss.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Totalvikt för en motorcykel, ett

Summan av

fordonets

tjänstevikt

terrängfordon utom en tung ter-

och den beräknade vikten av det

rängvagn, ett släpfordon eller en

största antalet personer och den

sidvagn.

största mängd gods som fordonet

 

är inrättat för. I totalvikten för en

 

motorcykel

ingår inte sidvagnens

 

totalvikt.

 

 

Trafiktraktor

En traktor som enligt fordons-

 

skattelagen

(1988:327)

hör till

 

klass I.

 

 

Traktor

Ett motordrivet fordon med minst

 

två hjulaxlar som är inrättat

 

huvudsakligen för att dra ett annat

 

fordon eller ett arbetsredskap och

 

som är konstruerat för en hastighet

 

av högst 40 kilometer i timmen

 

och endast med svårighet kan änd-

 

ras till högre hastighet. En traktor

 

får vara utrustad för transport av

 

gods och för befordran av passage-

 

rare.

 

 

Traktortåg

En traktor med ett eller flera till-

 

kopplade släpfordon.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1 Senaste lydelse 2003:219.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

211

Föreslagen lydelse

Beteckning Betydelse

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hästfordon

Ett fordon som är förspänt med

 

dragare.

Lastbil

1. En bil som är inrättad huvud-

 

sakligen för godsbefordran.

 

2. En annan bil som inte är att anse

 

som en personbil eller en buss.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Totalvikt för en motorcykel, ett

Summan av

fordonets

tjänstevikt

terrängfordon utom en tung ter-

och den beräknade vikten av det

rängvagn, ett släpfordon eller en

största antalet personer och den

sidvagn.

största mängd gods som fordonet

 

är inrättat för. I totalvikten för en

 

motorcykel

ingår inte sidvagnens

 

totalvikt.

 

 

 

Traktor

Ett motordrivet fordon med minst

 

två hjulaxlar som är inrättat

 

huvudsakligen för att dra ett annat

 

fordon eller ett arbetsredskap och

 

som är konstruerat för en hastighet

 

av högst 40 kilometer i timmen

 

och endast med svårighet kan änd-

 

ras till högre hastighet. En traktor

 

får vara utrustad för transport av

 

gods och för befordran av passage-

 

rare.

 

 

 

Traktor klass I

En traktor som enligt vägtrafik-

 

skattelagen

(0000:000)

hör

till

 

skatteklass 1.

 

 

Traktor klass II

En traktor som enligt vägtrafik-

 

skattelagen

(0000:000)

hör

till

 

skatteklass 2.

 

 

Traktortåg

En traktor med ett eller flera till-

 

kopplade släpfordon.

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

212

14 Förslag till lag om ändring i lagen (2004:000) om trängselskatt

Härigenom föreskrivs att 17 § lagen (2004:000) om trängselskatt skall ha följande lydelse.

Lydelse enligt prop. 2003/04:145

Föreslagen lydelse

17 §

Bestämmelserna i 60 och 60 a §§ fordonsskattelagen (1988:327) skall tillämpas i fråga om anstånd med betalning av skatt och avgift enligt denna lag. Med skatt avses även expeditionsavgift och med skattetillägg skall då i stället avses tilläggsavgift.

Bestämmelserna i 6 kap. 8–9 § vägtrafikskattelagen (0000:000) skall tillämpas i fråga om anstånd med betalning av skatt och avgift enligt denna lag. Med skatt avses även expeditionsavgift och med särskild avgift skall då i stället avses tilläggsavgift.

Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2005.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 2

213

Förteckning över remissinstanserna beträffande betänkandet Skatt på väg (SOU 2004:63)

Prop. 2005/06:65

Bilaga 3

Efter remiss har följande remissinstanser lämnat yttrande över utredning- ens förslag: AB Svensk Bilprovning, Banverket, BIL Sweden, Buss & Samhälle, Ekonomistyrningsverket, Föreningen för gruvor, mineraler och metallproducenter i Sverige (SveMin), Föreningen Gröna Bilister, Före- ningen Sveriges Skogsindustrier, Företagarna, Glesbygdsverket, Green Cargo, Kammarrätten i Göteborg, Kammarrätten i Jönköping, Kommers- kollegium, Konkurrensverket, Konsumentverket, Länsstyrelsen i Norr- bottens län, Landsorganisationen i Sverige (LO), Landstingsförbundet, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Länsrätten i Stockholms län, Läns- rätten i Örebro län, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Länsstyrelsen i Skåne län, Länsstyrelsen i Stockholms län, Länsstyrelsen i Västernorr- lands län, Miljöfordon i Göteborg, Motorbranschens Riksförbund, Motorhistoriska Riksförbundet, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, Motormännens Riksförbund, Nature Associates, Naturvårdsverket, Riks- polisstyrelsen, Riksåklagaren, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Umeå Universitet, Skatteverket, Statens Energimyndighet (STEM), Sta- tens Institut för Kommunikationsanalys (SIKA), Statens Jordbruksverk, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), Statskontoret, Svensk Energi, Svenska Biogasföreningen, Svenska Bussbranschens Riksför- bund, Svenska Handelskammarförbundet, Svenska Kommunförbundet, Svenska Lokaltrafikföreningen, Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Petroleum Institutet (SPI), Svenska Transportarbetareförbundet, Svenskt Näringsliv, Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation, Sveri- ges Transportindustriförbund, Sveriges Åkeriföretag, Verket för Innova- tionssystem (VINNOVA), Volvo Personvagnar AB, Vägverket

Yttranden har också inkommit från: Mikael Larsson, Zinkgruvan Mining, Bilfront, Boliden Mineral AB, Svenska Kalkföreningen, LKAB, Svenska Gasföreningen, Kungliga Automobilklubben, Toyota Sweden AB, Gröna Näringens Riksorganisation, Handelskammaren i Västerbot- tens län, Landsföreningen Sveriges Maskinstationer, Länsbygderådet i Jämtlands län, Folkrörelserådet hela Sverige ska leva, Mellansvenska Handelskammaren, Skånetrafiken

Följande remissinstanser avstår från att yttra sig eller har inte svarat: Biltrafikens Arbetsgivarförbund, Bioalcohol Fuel Foundation, Blekinge Tekniska Högskola, Chalmers Tekniska högskola, FöretagarFörbundet, Handelshögskolan i Göteborg, Husvagnsbranschens Riksförbund, Indu- strins Utredningsinstitut, Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITS Swe- den AB, Konjunkturinstitutet, Kungliga Ingenjörs- och vetenskapsaka- demin, LRF Skogsägarna, Maskinentreprenörerna, Moped- och motorcy- kelbranschens Riksförbund, Näringslivets Nämnd för Regelgranskning, Scania AB, Svensk Handel, Svenska Taxiförbundet, Sweco AB, Volvo AB.

214

Promemorians lagförslag

Prop. 2005/06:65

Bilaga 4

Förslag till lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitio- ner skall ha följande lydelse.

 

Nuvarande lydelse

 

 

2 §1

 

Beteckning

Betydelse

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dolly

En släpkärra som är avsedd att vara

 

styraxel för en påhängsvagn och

 

som är utrustad med en kopplings-

 

anordning (vändskiva) för en på-

 

hängsvagn.

Efterfordon

Ett fordon som är kopplat till en

 

bil, en traktor, ett motorredskap

 

eller ett

terrängmotorfordon och

 

som inte är ett släpfordon eller ett

 

terrängsläp.

Fordon

En anordning på hjul, band, medar

 

eller liknande som är inrättad

 

huvudsakligen för färd på marken

 

och inte löper på skenor. Fordon

 

delas in i motordrivna fordon, släp-

 

fordon,

efterfordon, sidvagnar,

 

cyklar, hästfordon och övriga for-

 

don.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Motorredskap klass II

Ett motorredskap som är konstrue-

 

rat för en hastighet av högst

 

30 kilometer i timmen.

Personbil

En bil som är inrättad huvudsakli-

 

gen för personbefordran och är

 

försedd med högst åtta sittplatser

 

utöver förarplatsen.

Påhängsvagn

En släpvagn som är inrättad för att

 

genom tapp med vändskiva eller

 

liknande anordning förenas med en

 

bil, en traktor eller ett motorred-

 

skap och som är så utförd att chas-

 

siet eller karosseriet vilar direkt på

1 Senaste lydelse 2003:219.

215

det dragande fordonet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Föreslagen lydelse

 

2 §2

Beteckning

Betydelse

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dolly

En släpkärra som är avsedd att vara

 

styraxel för en påhängsvagn och

 

som är utrustad med en kopplings-

 

anordning (vändskiva) för en på-

 

hängsvagn.

Efterfordon

Ett fordon som är kopplat till en

 

bil, en traktor, ett motorredskap

 

eller ett

terrängmotorfordon och

 

som inte är ett släpfordon.

Fordon

En anordning på hjul, band, medar

 

eller liknande som är inrättad

 

huvudsakligen för färd på marken

 

och inte löper på skenor. Fordon

 

delas in i motordrivna fordon, släp-

 

fordon,

efterfordon, sidvagnar,

 

cyklar, hästfordon och övriga for-

 

don.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Motorredskap klass II

Ett motorredskap som är konstrue-

 

rat för en hastighet av högst 30

 

kilometer i timmen.

 

 

Personbil

En bil som är försedd med högst

 

åtta sittplatser

utöver förarplatsen

 

och

 

 

 

 

 

1. är

inrättad

huvudsakligen

för

 

personbefordran, eller

 

 

2. är permanent försedd med ett

 

karosseri som är inrättat som

 

bostadsutrymme och utrustat

med

 

åtminstone

 

 

 

 

a. fast

monterade

sittplatser

som

 

kan göras om till sovplatser,

 

 

b. fast

monterad

utrustning

för

 

matlagning och lagring, och

 

 

c. bord.

 

 

 

Personbilar delas in i klass I och klass II.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 4

2 Senaste lydelse 2003:219.

216

Personbil klass I

En personbil som inte tillhör

 

klass II.

 

 

Personbil klass II

En personbil som är permanent

 

försedd med ett karosseri som är

 

inrättat

som bostadsutrymme

och

 

utrustat med åtminstone

 

 

a. fast

monterade

sittplatser

som

 

kan göras om till sovplatser,

 

 

b. fast

monterad

utrustning

för

 

matlagning och lagring, och

 

 

c. bord.

 

 

 

Påhängsvagn

En släpvagn som är inrättad för att

 

genom tapp med vändskiva eller

 

liknande anordning förenas med en

bil, en traktor eller ett motorred- skap och som är så utförd att chas- siet eller karosseriet vilar direkt på det dragande fordonet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1.Denna lag träder i kraft den xx.

2.En klassificering enligt äldre bestämmelser av ett fordon som per- sonbil eller lastbil gäller fortfarande.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 4

217

Förteckning över remissinstanserna beträffande promemorian Husbilar och efterfordon

Prop. 2005/06:65

Bilaga 5

Efter remiss av promemorians förslag har yttranden inkommit från Kammarrätten i Jönköping, Länsrätten i Örebro län, Rikspolisstyrelsen, Vägverket, Skatteverket, Aktiebolaget Svensk Bilprovning, Bil Sweden, Motorbranschens riksförbund, Husvagnsbranschens riksförbund och Caravan Club of Sweden.

Släpvagnsbranschens riksförbund och Motorhome Club of Sweden har inte inkommit med remissyttranden.

218

Minimiskattesatser för tunga fordon

Prop. 2005/06:65

Bilaga 6

Motorfordon

Antal axlar och maximalt Minimiskattesatser per år1 tillåten bruttovikt i ton

Inte

Mindre än

Drivaxel/axlar med luftfjädring

Andra system för fjädring av

mindre

 

 

eller likvärdig fjädring 2

drivaxel/axlar

 

än

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EURO

SEK3

EURO

SEK3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12–

 

13

0

0

31

289

 

 

 

 

 

 

 

13–

 

14

31

289

86

801

 

 

 

 

 

 

 

14–

 

15

86

801

121

1 126

 

 

 

 

 

 

 

15–

 

18

121

1 126

274

2 551

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

15–

 

17

31

289

54

503

 

 

 

 

 

 

 

17–

 

19

54

503

111

1 033

 

 

 

 

 

 

 

19–

 

21

111

1 033

144

1 340

 

 

 

 

 

 

 

21–

 

23

144

1 340

222

2 067

 

 

 

 

 

 

 

23–

 

26

222

2 067

345

3 211

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

23–

 

25

144

1 340

146

1 359

 

 

 

 

 

 

 

25–

 

27

146

1 359

228

2 122

 

 

 

 

 

 

 

27–

 

29

228

2 122

362

3 370

 

 

 

 

 

 

 

29–

 

32

362

3 370

537

4 999

 

 

 

 

 

 

 

1Minimiskattesatser enligt bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/62/EG om avgifter på tunga godsfordon för användningen av vissa infrastrukturer (EGT L 187, 20.7.1999, s. 42).

2Fjädring som anses vara likvärdig i enlighet med definitionen i bilaga II till rådets direktiv 96/53/EG av den 25 juli 1996 om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 235, 17.9.1996, s. 59).

3Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 euro = 9,3086 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1).

219

Fordonskombinationer (ledade fordon och fordonståg)

Antal axlar och maximalt Minimiskattesatser per år1 tillåten bruttovikt i ton

Inte mindre

Mindre än

Drivaxel/axlar med luftfjädring

Andra system för fjädring av

än

 

eller likvärdig fjädring 2

drivaxel/axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EURO

SEK3

EURO

SEK3

 

 

 

 

 

 

 

 

2+1 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

12–

16

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

16–

18

0

0

14

130

 

 

 

 

 

 

18–

20

14

130

32

298

 

 

 

 

 

 

20–

22

32

298

75

698

 

 

 

 

 

 

22–

23

75

698

97

903

 

 

 

 

 

 

23–

25

97

903

175

1 629

 

 

 

 

 

 

25–

28

175

1 629

307

2 858

 

 

 

 

 

 

 

 

2+2 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

23–

25

30

279

70

652

 

 

 

 

 

 

25–

26

70

652

115

1 070

 

 

 

 

 

 

26–

28

115

1 070

169

1 573

 

 

 

 

 

 

28–

29

169

1 573

204

1 899

 

 

 

 

 

 

29–

31

204

1 899

335

3 118

 

 

 

 

 

 

31–

33

335

3 118

465

4 328

 

 

 

 

 

 

33–

38

465

4 328

706

6 572

 

 

 

 

 

 

 

 

2+3 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

36–

38

370

3 444

515

4 794

 

 

 

 

 

 

38–

40

515

4 794

700

6 516

 

 

 

 

 

 

 

 

3+2 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

36–

38

327

3 044

454

4 226

 

 

 

 

 

 

38–

40

454

4 226

628

5 846

 

 

 

 

 

 

40–

44

628

5 846

929

8 648

 

 

 

 

 

 

 

 

3+3 axlar

 

 

 

 

 

 

 

 

36–

38

186

1 731

225

2 094

 

 

 

 

 

 

38–

40

225

2 094

336

3 128

 

 

 

 

 

 

40–

44

336

3 128

535

4 980

 

 

 

 

 

 

Prop. 2005/06:65

Bilaga 6

1Minimiskattesatser enligt bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/62/EG om avgifter på tunga godsfordon för användningen av vissa infrastrukturer (EGT L 187, 20.7.1999, s. 42).

2Fjädring som anses vara likvärdig i enlighet med definitionen i bilaga II till rådets direktiv 96/53/EG av den 25 juli 1996 om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 235, 17.9.1996, s. 59).

3Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 euro = 9,3086 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1).

220

Prop. 2005/06:65

Fordonsskatt för personbilar i några europeiska länder Bilaga 7

Mot bakgrund av förslaget om en svensk koldioxidbaserad fordonsskatt för lätta fordon redovisas här fordonsbeskattningen av personbilar i Danmark, Storbritannien och Tyskland. Gemensamt för systemen för personbilsbeskattning i dessa länder är att de utformats för att i varie- rande omfattning ta hänsyn till personbilarnas utsläpp.

Danmark

Den 1 juli 1997 infördes i Danmark en ny årlig personbilsskatt som beräknas utifrån bilens bränsleförbrukning, en s.k. grön ägaravgift1. Ägaravgiften regleras i lagen om avgift efter bränsleförbrukning för vissa bilar (Lov nr. 360 af 2 juni 1997). Syftet med den gröna ägaravgiften är att ägaren till en personbil med låg bränsleförbrukning skall gynnas skattemässigt. Den gröna ägaravgiften innebär att ju mindre bränsle som förbrukas i bilens motor, desto lägre blir skatten på ägandet av bilen.

Den gröna ägaravgiften har ersatt den tidigare gällande årliga skatten på ägandet av en personbil (vikt- och utjämningsavgiften baserat på att skatten för bensin är högre än för dieselolja). Det är dock endast person- bilar som är registrerade i det danska bilregistret fr.o.m. den 1 juli 1997 som omfattas av den gröna ägaravgiften. Personbilar som är registrerade före den 1 juli 1997 berörs således inte av den gröna ägaravgiften och skall även i fortsättningen betala vikt- och utjämningsavgift. Skälet till att personbilar som är registrerade före den 1 juli 1997 inte omfattas av den gröna ägaravgiften är att det inte är möjligt att redovisa dessa bilars bränsleekonomi utan stora merkostnader.

De personbilar som omfattas av den gröna ägaravgiften har placerats i cirka 25 olika avgiftsklasser beroende på hur många kilometer de kör per liter bränsle. Avgiftsklasserna har fastställts med stöd av EG:s regler om typgodkännande av personbilar.

Den grundbeloppsmässiga skillnaden mellan de olika avgiftsklasserna uppgår till cirka 400–1 000 danska kronor. I Danmark utgår man från principen om att den samlade beskattningen av bensin- respektive diesel- bilar skall vara lika hög. Personbilar som drivs med diesel har emellertid typiskt sett en bättre bränsleekonomi än personbilar som drivs med ben- sin. Avgiftsskalan för den gröna ägaravgiften innebär dock att man för dieselbilar skall betala samma avgift som för bensinbilar. För att åstad- komma en lika hög beskattning av dieselbilar och bensinbilar påförs där- för även ett tilläggsbelopp på dieselbilar som svarar mot skillnaden mel- lan bensinskatten och dieselskatten. Även tilläggsbeloppet varierar med bränsleförbrukningen. Ju mindre mängd dieselolja som förbrukas per kilometer i en dieselbils motor, desto lägre tilläggsbelopp tas ut. För att få kännedom om hur många kilometer en personbil kör per liter bränsle har tillverkare och representanter för tillverkare av personbilar ålagts att lämna uppgifter om bränsleförbrukningen för olika fabrikat och model-

1 I den danska lagstiftningen används genomgående uttrycket avgift. Uttrycket skatt är dock

 

mer rättvisande för svenska förhållanden och används därför i den fortsatta framställningen.

221

ler. Detta överensstämmer med direktiv 80/1268/EEG2 om anpassning av motorfordons bränsleförbrukning till den tekniska utvecklingen i den lydelse som anges i direktivet 93/116/EG3. Den beloppsmässiga skillna- den mellan de olika avgiftsklasserna ger ett kraftigt incitament till att köpa en personbil med låg bränsleförbrukning. Eftersom den gröna ägar- avgiften inte är knuten till den faktiska körsträckan ger den ett mindre miljöincitament uttryckt i kronor per liter vid längre körsträckor och omvänt ger den ett större incitament vid kortare körsträckor.

Även en skatt efter vikt ger förvisso ett incitament till att köpa en bil med låg bränsleförbrukning, eftersom bränsleförbrukningen i viss mån ökar med bilens vikt. Det har emellertid ansetts att det vid köp av bil oftast är fråga om ett val mellan olika bilar av samma storlek och därmed föreligger det normalt ingen större skillnad mellan bilarnas vikt. Även om det inte föreligger någon avgörande skillnad med hänsyn till vikten kan bilarna däremot ha mycket olika bränsleförbrukning. En beskattning utifrån bränsleförbrukning har därför bedömts ge en bättre stimulans till köp av miljövänliga personbilar.

Personbilar som använder gas för driften omfattas också av den gröna ägaravgiften. För dessa bilar sker det en omräkning utifrån relationen mellan bilens vikt och bränsleförbrukning för att få fram en uppgift om bränsleekonomi. Personbilar som drivs med gas har placerats i den avgiftsskala som gäller för personbilar som drivs med dieselolja.

Även elbilar omfattas av den gröna ägaravgiften. För dessa bilar skall det ske en omräkning från vikt till fiktiv bränsleförbrukning. Elbilar har placerats i avgiftsskalan för personbilar som drivs med bensin till dess att klarhet uppnås om hur många elbilar som kommer att säljas och vilka egenskaper dessa bilar har. För att främja elbilar undantogs dessa från den gröna ägaravgiften till utgången av år 2000.

2Rådets direktiv 80/1268/EEG av den 16 december 1980 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om motorfordons bränsleförbrukning (EGT L 375, 31.12.1980, s. 36, Svensk specialutgåva Område 13 Volym 11 s. 50, Celex 31980L1268).

3Kommissionens direktiv 93/116/EG av den 17 december 1993 om anpassning till den tekniska utvecklingen av rådets direktiv 80/1268/EEG om motorfordons bränsleförbrukning (EGT L 329, 30.12.1993, s. 39, Svensk specialutgåva Område 13 Volym 25 s. 93, Celex

31993L0116R).

Prop. 2005/06:65

Bilaga 7

222

Fordonsskatt för bensindrivna personbilar i Danmark (2005-01-01)*

 

 

 

 

Grundskatt

 

 

 

 

DKK

SEK

Kilometer per liter, minst

 

20,0

520

649

Under

20,0,

men inte under

18,2

1 020

1 272

Under

18,2,

men inte under

16,7

1 520

1 896

Under

16,7,

men inte under

15,4

2 020

2 520

Under

15,4,

men inte under

14,3

2 520

3 143

Under

14,3,

men inte under

13,3

3 020

3 767

Under

13,3,

men inte under

12,5

3 500

4 366

Under

12,5,

men inte under

11,8

4 000

4 989

Under

11,8,

men inte under

11,1

4 500

5 613

Under

11,1,

men inte under

10,5

5 000

6 237

Under

10,5,

men inte under

10,0

5 500

6 860

Under

10,0,

men inte under

9,1

6 480

8 083

Under

9,1,

men inte under

8,3

7 500

9 355

Under

8,3,

men inte under

7,7

8 500

10 602

Under

7,7,

men inte under

7,1

9 480

11 825

Under

7,1,

men inte under

6,7

10 480

13 072

Under

6,7,

men inte under

6,3

11 480

14 319

Under

6,3,

men inte under

5,9

12 460

15 542

Under

5,9,

men inte under

5,6

13 460

16 789

Under

5,6,

men inte under

5,3

14 480

18 061

Under

5,3,

men inte under

5,0

15 480

19 309

Under

5,0,

men inte under

4,8

16 460

20 531

Under

4,8,

men inte under

4,5

17 460

21 778

Under

4,5,

 

 

18 460

23 026

* Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 DKK = 1,2473 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1). Skatt per helår

Källa: Information från det danska Skatteministeriet.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 7

223

Fordonsskatt för dieseldrivna personbilar i Danmark (2005-01-01)*

 

 

 

 

Grundskatt

Tilläggsbelopp

 

 

 

 

DKK

SEK

DKK

SEK

Kilometer per liter, minst

 

32,1

-

-

160

200

Under

32,1,

men inte under

28,1

-

-

740

923

Under

28,1,

men inte under

25,0

-

-

1 320

1 646

Under

25,0,

men inte under

22,5

520

649

1 440

1 796

Under

22,5,

men inte under

20,5

1020

1 272

1 580

1 971

Under

20,5,

men inte under

18,8

1520

1 896

1 700

2 120

Under

18,8,

men inte under

17,3

2 020

2 520

1 840

2 295

Under

17,3,

men inte under

16,1

2 520

3 143

1 980

2 470

Under

16,1,

men inte under

15,0

3 020

3 767

2 120

2 644

Under

15,0,

men inte under

14,1

3 500

4 366

2 280

2 844

Under

14,1,

men inte under

13,2

4 000

4 989

2 420

3 019

Under

13,2,

men inte under

12,5

4 500

5 613

2 580

3 218

Under

12,5,

men inte under

11,9

5 000

6 237

2 720

3 393

Under

11,9,

men inte under

11,3

5 500

6 860

2 840

3 542

Under

11,3,

men inte under

10,2

6 480

8 083

3 140

3 917

Under

10,2,

men inte under

9,4

7 500

9 355

3 420

4 266

Under

9,4,

men inte under

8,7

8 500

10 602

3 680

4 590

Under

8,7,

men inte under

8,1

9 480

11 825

4 000

4 989

Under

8,1,

men inte under

7,5

10 480

13 072

4 220

5 264

Under

7,5,

men inte under

7,0

11 480

14 319

4 500

5 613

Under

7,0,

men inte under

6,6

12 460

15 542

4 820

6 012

Under

6,6,

men inte under

6,2

13 460

16 789

5 080

6 336

Under

6,2,

men inte under

5,9

14 480

18 061

5 340

6 661

Under

5,9,

men inte under

5,6

15 480

19 309

5 660

7 060

Under

5,6,

men inte under

5,4

16 460

20 531

5 940

7 409

Under

5,4,

men inte under

5,1

17 460

21 778

6 320

7 883

Under

5,1,

 

 

18 460

23 026

6 600

8 232

* Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 DKK = 1,2473 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1). Skatt per helår

Källa: Information från det danska Skatteministeriet.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 7

224

Storbritannien

En nationell fordonsskatt, VED (=Vehicle Excise Duty), har funnits i Storbritannien sedan 1973 och har tillämpats för de flesta motordrivna fordon (bilar, lastbilar, motorcyklar m.fl.). Vissa kategorier fordon har dock varit undantagna från fordonsskatten, t.ex. fordon inom räddnings- tjänsten. Fordonsskatten har varit relaterad till fordonens cylindervolym. Fordon med högre cylindervolym har beskattats hårdare än fordon med lägre cylindervolym.

För tiden före den reformering som redovisas nedan, tjänade den brit- tiska fordonsskatten främst två syften, nämligen dels ett fiskalt syfte, dels ett syfte att upprätthålla en korrekt fordonsdatabas.

År 2001 skedde genomgripande förändringar av fordonsskatten då beslut fattades om att denna framdeles skulle vara såväl koldioxid- som bränslerelaterad. Detta innebär att fordon med högre koldioxidutsläpp beskattas högre än fordon med lägre koldioxidutsläpp och att fordon som drivs med alternativa bränslen beskattas lägre än fordon som drivs med bensin respektive diesel. Dieseldrivna fordon beskattas i sin tur högre än bensindrivna fordon. Med fordon som drivs med alternativa bränslen avses i detta sammanhang hybridbilar eller fordon som drivs enbart med gasol. För övriga fordon som kan drivas med alternativa drivmedel gäller att fordonsskatt tas ut som om fordonen drevs enbart på bensin. Motiveringen till det senare är att det anses svårt att bedöma i vilken omfattning fordonen drivs med det alternativa bränslet.

Förändringarna skedde som en del i en medveten strategi att öka miljö- relateringen av skattesystemet. I denna strategi ingår även en koldioxid- baserad förmånsbeskattning och en tänkt framtida kilometerbeskattning av tunga fordon. Som framgår av tabellen nedan är skillnaderna i for- donsskatt, trots koldioxidrelateringen, inte stora. Syftet bakom koldioxid- relateringen av fordonsskatten är inte heller att internalisera vare sig emissions- eller andra kostnader, utan att ge signaler till fordonsköparna när det gäller fordonsval. Fordonsskatten är ett komplement till den övriga miljörelateringen av skattesystemet.

Den nya fordonsskatten gäller för fordon registrerade fr.o.m. den 1 mars 2001. För fordon registrerade före nämnda datum gäller den gamla ordningen. Anledningen härtill är att uppgifter om fordons koldi- oxidutsläpp inte registrerades i Storbritannien före den 1 mars 2001. For- don registrerade före den 1 januari 1973 är skattefria (veteranfordon).

Inledningsvis infördes en skatteskala med fem ”band”. Denna har fr.o.m. den 1 maj 2003 utökats med ytterligare ett band. Banden och for- donsskattenivåerna framgår av tabellen nedan.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 7

225

Fordonsskatt för personbilar i Storbritannien (fr.o.m. 2005-04-01)*

Prop. 2005/06:65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilaga 7

VED

CO2-utsläpp

Bensin

 

Diesel

Alternativa

 

 

bränslen

 

 

band

(g/km)

 

 

 

 

 

Pund

SEK

Pund

SEK

Pund

SEK

 

 

 

 

A

<101

65

890

75

1 027

55

753

 

 

B

101-120

75

1 027

85

1 164

65

890

 

 

C

121-150

105

1 437

115

1 574

95

1 300

 

 

D

151-165

125

1 711

135

1 848

115

1 574

 

 

E

166-185

150

2 053

160

2 190

140

1 916

 

 

F

>185

165

2 259

170

2 327

160

2 190

 

 

* Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 GBP = 13,69 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1). Skatt per helår.

Källa: Information från det brittiska Tranportministeriet.

I fråga om de fordon som beskattas enligt den äldre ordningen är for- donsskatten 170 pund (2 327 SEK) för fordon med en cylindervolym större än 1 549 cm3 och 110 pund (1 506 SEK) om volymen är mindre.

Tyskland

I Tyskland differentieras fordonsskatten utifrån motorns cylindervolym och avgasreningsteknik (EURO-kraven). Lägre skatt tas ut för fordon som uppfyller högre ställda avgaskrav. Fordonsskatten är ungefär dubbelt så hög för dieseldrivna personbilar som för bensindrivna personbilar (skatten på dieselolja är lägre än skatten på bensin). I tabellen nedan redovisas en förenklad bild av det tyska fordonsskattesystemet. Avgas- krav enligt EURO 4 motsvarar miljöklass 2005.

Fordonsskatt för personbilar i Tyskland (2005-01-01)*

 

Skatt per 100 cm3, SEK

Skatt för en personbil med 2 400 cm3, SEK

 

Bensindrivna

Dieseldrivna

Bensindrivna

Dieseldrivna

 

 

 

 

 

Avgaskrav EURO 3 eller 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fr.o.m. 2004-01-01

63

144

1 508

3 449

Avgaskrav EURO 2

 

 

 

 

Fr.o.m. 2004-01-01

69

149

1 644

3 586

Avgaskrav EURO 1 eller motsvarande

 

 

 

Fr.o.m. 2005-01-01

141

255

3 380

6 110

* Växelkurs per den 3 oktober 2005: 1 euro = 9,3086 SEK (EUT C 244, 4.10.2005, s. 1). Skatt per helår. Källa: ACEA Motor Vehicle Taxation in Europe 2002 edition samt information från det tyska Finansministeriet.

226

Paragrafnycklar

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

Vägtrafikskattelagen

Tabellen visar närmaste motsvarighet i de nu gällande författningarna – fordonsskattelagen (1988:327), FSL, och lagen (1976:339) om salu- vagnsskatt (LSV) samt fordonsskatteförordningen (1993:1028), FSF, – till de olika paragraferna i förslaget till ny vägtrafikskattelag (VTL).

Bestämmelse i VTL

Bestämmelse i FSL eller LSV

1 kap.

 

 

 

1

§ första stycket

1

§ första stycket och 7 § FSL samt

 

 

1

§ första stycket LSV

 

andra stycket

Stycket är nytt

2

§ första stycket

36

§ första stycket FSL, 6 § LSV samt

 

 

5

§ första stycket FSF

 

andra stycket

5

§ första stycket FSF

3

§ första stycket

1

§ tredje stycket FSL

 

andra stycket

1

§ andra stycket FSL

4

§

11

§ första och andra styckena FSL

5

§

Paragrafen är ny

6

§

5

§ FSL

7

§

2

§ FSL

8

§

67

§ FSL samt 6 § LSV

2 kap.

 

 

 

1

§

6

§ första stycket och 7 § FSL

2

§

6

§ andra stycket och 9 § FSL

3

§

89

§ FSL

4

§ första stycket

10

§ första stycket FSL

 

andra stycket

10

§ tredje stycket FSL

 

tredje stycket

Stycket är nytt

5

§

12

§ FSL

6-10 §§

Paragraferna är nya

11 §

14

§ FSL

12 §

Paragrafen är ny

13 §

13

§ FSL

14 §

15

§ FSL

15 §

20

§ FSL

16 §

21

§, 25 § andra stycket och 25 a

 

 

första stycket FSL

17 §

22

§, 25 § första stycket och 25 a §

 

 

andra stycket FSL

18 §

23

§ FSL

19 §

25

§ tredje stycket FSL

20 §

20

§ andra stycket och 25 § andra

 

 

stycket FSF

21 §

88

§ FSL

227

Bestämmelse i VTL

22 §

3 kap.

1§

2§

3§

4§

4 kap.

1 § första stycket andra stycket

2-5 §§

6§

7§ första stycket andra stycket

8§

9§

10§

5 kap.

1§

2§

3§ första och andra styckena

tredje stycket

4§

5§

6§ första stycket andra stycket

7§

8§ första och andra styckena

tredje stycket

9§

10§

11§

12§ första och andra styckena

tredje stycket

13§

14§

15-16 §§

17 §

Bestämmelse i FSL eller LSV

88 § FSL och 22 § FSF

1 § första stycket LSV

2 § LSV

3 § första och andra styckena LSV

4 § LSV

36 § FSL samt 6 § LSV

45 § andra stycket FSL samt 6 § LSV Paragraferna är nya, jfr 37–39 §§ FSL Paragrafen är ny

42 § första stycket FSL samt LSV 6 § Stycket är nytt

44 § FSL samt 6 § LSV

43 § FSL samt LSV 6 §

41 § FSL

58 § FSL samt 6 § LSV

16 § FSL

51 § första och andra styckena FSL

51 § fjärde stycket FSL

51 § tredje stycket FSL

54 § FSL

3 § SVF

2 § första stycket och 3 § SVF

55 § FSL samt 6 § LSV

60 § FSL

Stycket är nytt

59 § första stycket FSL Paragrafen är ny

59 § andra stycket FSL

17 § FSL

5 § LSV

18 § FSL

19 § FSL

70 a § FSL

61-63 §§ FSL samt 6 § LSV

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

228

Bestämmelse i VTL

Bestämmelse i FSL eller LSV

6 kap.

 

 

1 §

64

§ FSL

2 §

65

§ FSL

3 §

78

§ FSL

4 §

79

§ FSL

5 §

80

§ FSL

6 §

81

§ FSL

7 §

82

§ FSL

7 kap.

Kapitlet är nytt och ersätter bl.a. 84

 

och 84 a §§ FSL, jfr även 6 § LSV

8 kap.

 

 

1 §

57

§ FSL och 6 § LSV

2 §

66

§ andra stycket FSL och 6 § LSV

3 §

66

§ tredje stycket och 85 § FSL samt

 

6 § LSV

4 §

66

§ första stycket FSL, 12 § andra

 

stycket FSF samt 6 § LSV

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

229

Fordonsskattelagen (1988:327)

Tabellen visar närmaste motsvarighet i förslaget till vägtrafikskattelag (VTL) till nu gällande bestämmelser i fordonsskattelagen (1988:327), FSL.

Bestämmelse i FSL Bestämmelse i VTL

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

1

§ första stycket

1 kap. 1 § första stycket

 

 

 

andra stycket

1 kap. 3 § andra stycket

 

 

 

tredje stycket

1 kap. 3 § första stycket

 

2

§

 

1 kap. 8 §

 

3

§

 

Saknar motsvarighet

 

4

§

 

Saknar motsvarighet

 

5

§

 

1 kap. 6 §

 

6

§ första stycket

2 kap. 1 §

 

 

 

andra stycket

2 kap. 2 § andra stycket punkten 2

 

7

§

 

1 kap. 1 § första stycket

 

8

§

 

Paragrafen upphävd (SFS 1992:1440)

9

§ första stycket

2 kap. 2 § första stycket

 

 

 

andra stycket

2 kap. 2 § andra stycket punkten 1 och

 

 

 

3

 

10

§

2 kap. 4 §

 

11

§

1 kap. 4 §

 

12

§

2 kap. 5 §

 

13

§

2 kap. 13 §

 

14

§

2 kap. 11 §

 

14 a §

Punkten 4 i övergångsbestämmelserna

 

 

 

till VTL samt punkten 4 av över-

 

 

 

gångsbestämmelserna till lagen

med

 

 

 

särskilda bestämmelser om fordons-

 

 

 

skatt

 

14 b §

Paragrafen upphävd (SFS 2001:1129)

14 c §

Punkten 4 i övergångsbestämmelserna

 

 

 

till VTL samt punkten 4 av över-

 

 

 

gångsbestämmelserna till lagen

med

 

 

 

särskilda bestämmelser om fordons-

 

 

 

skatt

 

15

§

2 kap. 14 §

 

16

§

5 kap. 2 §

 

17

§

5 kap. 12 § första och andra styckena

18

§

5 kap. 13 §

 

19

§

5 kap. 14 §

 

20

§

2 kap. 13 §

 

21

§

2 kap. 14 §

 

22

§

2 kap. 15 §

 

23

§

2 kap. 16 §

 

24

§

Saknar motsvarighet.

 

25

§ första stycket

2 kap. 17 § andra stycket

 

 

 

andra stycket

2 kap. 16 §

 

 

 

tredje stycket

2 kap. 19 §

230

Bestämmelse i FSL

25 a § första stycket andra stycket

26-35 §§

36 § första och andra styckena

tredje stycket 37-39 §§

40§

41§

42§ första stycket andra stycket

43§

44§

45§ första stycket andra stycket

46-47 §§

48-50 §§

51 § första och andra styckena

tredje stycket fjärde stycket

52§

53§

54§

55§

56§

57§

58§

59§ första stycket andra stycket

60§

60 a §

61-63 §§

64§

65§

66§ första stycket andra stycket tredje stycket

67§

68§

69-70 §§

70 a §

71-73 §§

74 §

Bestämmelse i VTL

2 kap. 16 §

2 kap. 18 § andra stycket

Paragraferna upphävda (SFS 1992:1440)

4 kap. 1 § första stycket

Saknar motsvarighet

Saknar motsvarighet, jfr dock 4 kap 2-5 §§

Paragrafen upphävd (SFS 1992:1440)

4 kap. 10 §

4 kap. 7 § första stycket Saknar motsvarighet

4 kap. 9 §

4 kap. 8 §

Saknar motsvarighet

4 kap. 1 § andra stycket Saknar motsvarighet.

Paragraferna upphävda (SFS 1992:1440)

5 kap. 3 första och andra styckena

5 kap. 4 §

5 kap. 3 § tredje stycket

Paragrafen upphävd (SFS 1992:1440)

Saknar motsvarighet 5 kap. 5 §

5 kap. 7 §

Saknar motsvarighet 8 kap. 1 §

5 kap. 1 §

5 kap. 9 §

5 kap. 11 §

5 kap. 8 § första och andra styckena Saknar motsvarighet.

5 kap. 17 §

6 kap. 1 §

6 kap. 2 §

8 kap. 4 §

5 kap. 14 § och 8 kap. 2 §

8 kap. 3 §

1 kap. 8 §

Paragrafen upphävd (SFS 1998:191) Paragraferna upphävda (SFS 2003:1196)

5 kap. 15-16 §§

Paragraferna upphävda (SFS 1992:1440)

Paragrafen upphävd (SFS 2003:1196)

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

231

75

§

Paragrafen upphävd (SFS 1992:1440)

76

§

Saknar motsvarighet, jfr dock reglerna

 

 

om omprövning i 4 kap.

77

§

Paragrafen upphävd (SFS 1992:1440)

78

§

6 kap. 3 §

79

§

6 kap. 4 §

80

§

6 kap. 5 §

81

§

6 kap. 6 §

82

§

6 kap. 7 §

83

§

Paragrafen upphävd (SFS 1996:672)

84–84 a §§

7 kap.

85

§

8 kap. 3 §

86

-87 §§

Saknar motsvarighet

88

§

2 kap. 19–20 §§

89

§

2 kap. 3 §

Prop. 2005/06:65

Bilaga 8

Lagen (1976:339) om saluvagnsskatt

Tabellen visar närmaste motsvarighet i förslaget till vägtrafikskattelag (VTL) till nu gällande bestämmelser i lagen (1976:339) om saluvagns- skatt (LSV).

Bestämmelse i LSV

Bestämmelse i VTL

1

§ första stycket

1 kap. 1 § första stycket

 

andra stycket

1 kap. 2 § första stycket

2

§

3 kap. 2 §

3

§ första och andra

3 kap. 3 §

 

styckena

 

 

tredje stycket

8 kap. 1 §

4

§

3 kap. 4 §

5

§

5 kap. 13 § tredje stycket

6

§

1 kap. 2 § första stycket, 4–5 kap., 6

 

 

kap. 1 och 7 §§, 8 kap. samt 9 kap. 1 §

7

§

Paragrafen upphävd (SFS 1995:1202)

232

Lagrådsremissens lagförslag

1

Förslag till vägtrafikskattelag

Härigenom föreskrivs följande1.

1 kap. Inledande bestämmelser

Tillämpningsområde

1 § Vägtrafikskatt i form av fordonsskatt och saluvagnsskatt skall betalas till staten för vissa fordon enligt denna lag.

För vissa personbilar samt lätta bussar och lätta lastbilar skall fordons- skatt i stället betalas till staten enligt lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt.

Beslutande myndigheter

2 § Beslut om vägtrafikskatt enligt 4 kap. 1 § samt beslut om dröjsmåls- avgift fattas av Vägverket för Skatteverkets räkning. Övriga beslut enligt denna lag, med undantag av beslut med stöd av ansvarsbestämmelserna i 6 kap. 4–6 §§, fattas av Skatteverket.

För Skatteverkets räkning verkställer Vägverket debitering och åter- betalning av skatt, avgifter och ränta enligt denna lag.

Definitioner och hänvisningar

3 § I denna lag avses med

dieselolja: de produkter för vilka skatt skall betalas enligt 2 kap. 1 § första stycket 3 lagen (1994:1776) om skatt på energi,

räddningstjänst: detsamma som i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor samt motsvarande verksamhet som bedrivs av annan än staten eller kommunerna.

Fordons- och viktbegreppen samt begreppet bärighetsklass i denna lag har samma betydelse som i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner.

4 § Med skatteår avses

1.i fråga om fordonsskatt, tolv kalendermånader i rad, och

2.i fråga om saluvagnsskatt, kalenderåret.

Med skatteperiod avses fyra kalendermånader i rad.

5 § Med modellår avses den uppgift i vägtrafikregistret som anger ett fordons årsmodell eller, om sådan uppgift saknas, tillverkningsår. Om båda uppgifterna saknas i registret, avses med modellår det år under vil- ket fordonet första gången togs i bruk.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Se Europaparlamentets och rådets direktiv 98/34/EG av den 22 juni 1998 om ett informa-

 

tionsförfarande beträffande tekniska standarder och föreskrifter och beträffande föreskrifter

 

för informationssamhällets tjänster (EGT L 204, 21.7.1998, s. 37, Celex 31998L0034),

 

ändrat genom rådets direktiv 98/48/EG (EGT L 217, 5.8.1998, s. 18, Celex 31998L0048).

233

6 § Med skattevikt avses den vikt efter vilken fordonsskatten beräknas i vissa fall. Skattevikten är för

1. traktorer och motorredskap,

tjänstevikten

2. tunga bussar, tunga lastbilar,

totalvikten, dock högst den

tunga terrängvagnar och andra

bruttovikt som fordonet får föras

släpvagnar än påhängsvagnar,

med på vägar som tillhör bärig-

 

hetsklass 1

3. påhängsvagnar

den del av fordonets totalvikt

 

som vilar på dess fasta axel eller

 

fasta axlar, dock högst den brutto-

 

vikt som fordonet får föras med på

 

vägar som tillhör bärighetsklass 1.

Om en tung buss, tung lastbil, tung terrängvagn eller släpvagn kan för- ses med två eller flera olika karosserier, beräknas skattevikten efter det karosseri som ger den högsta totalvikten för fordonet. I fråga om lastbilar som kan förses med en anordning för påhängsvagn beräknas dock skatte- vikten efter fordonets totalvikt med en sådan anordning.

7

§ Det som sägs i 4–8 kap. om vägtrafikskatt, med undantag av 6 kap.

1

§, gäller även ränta och dröjsmålsavgift.

8 § Vid kontroll av skatt enligt denna lag tillämpas bestämmelserna om föreläggande i 10 kap. 27 §, om utredning i skatteärenden i 14 kap. och om vite i 23 kap. 2 § skattebetalningslagen (1997:483).

2 kap. Fordonsskatt

Skatteplikt

1 § Följande fordon är, om annat inte följer av 2 §, skattepliktiga om de är eller bör vara registrerade i vägtrafikregistret och inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade:

1.motorcyklar,

2.personbilar,

3.bussar,

4.lastbilar,

5.traktorer,

6.motorredskap,

7.tunga terrängvagnar, och

8.släpvagnar.

Undantag från skatteplikt

2 § Följande fordon, vars ålder, beräknad som skillnaden mellan modellåret och innevarande kalenderår, är trettio år eller äldre, är inte skattepliktiga (veteranfordon):

1.motorcyklar, och

2.bussar, lastbilar och personbilar som inte används i yrkesmässig tra- fik som avses i yrkestrafiklagen (1998:490).

Skattepliktiga enligt denna lag är inte heller

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

234

1. personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar som beskattas enligt lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt,

2.traktorer, motorredskap eller tunga terrängvagnar som hör till skatte- klass II enligt 17 §,

3.släpvagnar som dras av tunga terrängvagnar som hör till skatteklass II eller av motorredskap som hör till skatteklass II eller beskattas enligt 19 §,

4.påhängsvagnar med en skattevikt över 3 ton om de dras uteslutande av bilar som kan drivas med dieselolja eller av traktorer som avses i 16 § 5, och

5.släpvagnar med en skattevikt av högst 750 kilogram.

3 § Skatteverket skall efter ansökan från den som är skattskyldig för ett fordon besluta om befrielse från skatteplikten för fordon som används uteslutande eller så gott som uteslutande vid räddningstjänst. Befrielse från skatteplikt får dock inte medges för personbilar och inte heller för sådana bussar eller lastbilar med skåpkarosseri som har en skattevikt av högst 3 ton.

Skattskyldighet

4 § Skattskyldig är ägaren av fordonet.

Som ägare av ett fordon anses den som är antecknad i vägtrafikregist- ret som ägare eller den som bör vara antecknad som ägare.

Skattens storlek

Skatteår och skatteperiod

5 § Fordonsskatten skall betalas för ett skatteår eller, om skatten för ett fordon överstiger 3 600 kronor för ett helt år, för en skatteperiod.

För en skatteperiod uppgår skatten till en tredjedel av skatten för ett helt år.

Motorcyklar

6 § För motorcyklar tas fordonsskatten ut med 180 kronor för ett skatteår.

Personbilar

7 § Fordonsskatten tas ut med ett grundbelopp och i förekommande fall ett koldioxidbelopp för personbilar som

1.enligt uppgift i vägtrafikregistret är av modellår 2006 eller senare,

eller

2.är av tidigare modellår än 2006, men uppfyller kraven för miljöklass 2005, El eller Hybrid enligt bilaga 1 till lagen (2001:1080) om motorfor- dons avgasrening och motorbränslen.

8 § Grundbeloppet uppgår till 360 kronor för ett skatteår.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

235

9 § Koldioxidbeloppet uppgår för ett skatteår till 15 kronor per gram kol- dioxid som fordonet vid blandad körning släpper ut per kilometer utöver 100 gram.

För fordon som är utrustade med teknik för drift med en bränslebland- ning som till övervägande del består av alkohol, eller helt eller delvis med annan gas än gasol, uppgår koldioxidbeloppet till 10 kronor per gram koldioxid som fordonet vid blandad körning släpper ut per kilome- ter utöver 100 gram.

Uppgift om fordonets utsläpp av koldioxid vid blandad körning hämtas i vägtrafikregistret. Om det för fordon som avses i andra stycket finns uppgift om ett sådant fordons utsläpp av koldioxid vid drift med en bränsleblandning som till övervägande del består av alkohol, eller helt eller delvis med annan gas än gasol, skall den uppgiften användas.

10 § För personbilar som kan drivas med dieselolja skall det samman- lagda värdet av grundbeloppet och koldioxidbeloppet multipliceras med en miljö- och bränslefaktor om 3,5.

11 § För personbilar som hör hemma i en kommun som anges i bilaga 2 till denna lag skall fordonsskatten betalas endast till den del fordons- skatten för skatteår räknat överstiger 384 kronor.

En personbil anses höra hemma i den kommun där den skattskyldige har sin adress enligt vägtrafikregistret vid den tidpunkt som anges i 5 kap. 2 §. Första stycket tillämpas endast i samband med att fordons- skatt skall betalas enligt vad som i övrigt gäller i denna lag.

Övriga skattepliktiga fordon

12 § För följande fordon framgår fordonsskattens storlek för ett skatteår av bilaga 1 till denna lag:

1.tunga bussar och tunga lastbilar,

2.traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar, samt

3.släpvagnar.

I fråga om traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar finns kompletterande bestämmelser i 18 och 19 §§.

Skattens storlek för en del av ett skatteår eller en skatteperiod

13 § Om ett fordon är skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, tas fordonsskatt ut för den tid då fordonet är skatte- pliktigt. Om skatteplikt föreligger under en del av en kalendermånad, tas dock skatt ut för hela månaden, om inte något annat följer av andra stycket.

I fråga om fordon för vilka fordonsskatten uppgår till minst 4 800 kro- nor för ett helt skatteår tas skatt ut per dag för den månad under vilken skatteplikten första gången inträder för fordonet eller skatteplikten upp- hör av annan anledning än avställning. Om ett sådant fordon har varit avställt och avställningstiden har omfattat minst 15 dagar eller om fordo- net har gått över till en ny ägare under avställningstiden, tas skatt ut för dag under den månad då avställningen började eller upphörde.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

236

För en kalendermånad utgör fordonsskatten en tolftedel och för en dag 1/360 av skatten för ett helt år.

Skattens storlek när ett fordons beskaffenhet eller användning ändras

14 § Om ett fordons beskaffenhet ändras så att fordonsskatt skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, tas den högre skatten ut från och med den kalendermånad under vilken registreringsbesiktning med anledning av ändringen skedde eller senast skulle ha skett. Om ändringen medför att fordonsskatt skall tas ut med ett lägre belopp än tidigare, tas den lägre skatten ut från och med kalendermånaden efter den under vilken registre- ringsbesiktning med anledning av ändringen skedde.

Om ett fordons användning ändras så att fordonsskatt skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, tas den högre skatten ut från och med den kalendermånad då ändringen skedde. Om ändringen medför att fordons- skatt skall tas ut med ett lägre belopp än tidigare, tas den lägre skatten ut från och med kalendermånaden efter den då ändringen skedde.

Särskilt om beskattningen av traktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar

Indelning i skatteklasser

15 § Traktorer, vissa motorredskap samt tunga terrängvagnar delas i skattehänseende in i skatteklass I och skatteklass II.

16 § Till skatteklass I hör

1.traktorer som har en tjänstevikt över 2 ton och som används för transport på andra vägar än enskilda, om inte något annat följer av bestämmelserna i 17 §,

2.motorredskap som har en tjänstevikt över 2 ton och som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transporterna inte är begränsade till sådana som anges i 17 §,

3.tunga terrängvagnar som används för transport av gods på andra vägar än enskilda, om transporterna inte är begränsade till sådana som anges i 17 § första stycket 1, 2 a, 2 b eller 2 d,

4.en till traktor eller till motorredskap klass II ombyggd bil och

5.traktorer som är särskilt konstruerade för att användas för på- och avlastning av påhängsvagnar inom hamn- och terminalområden eller andra liknande områden.

17 § Till skatteklass II hör sådana traktorer som avses i 16 § 1, om trak- torerna

1.uteslutande eller så gott som uteslutande används för transport av produkter från eller förnödenheter för lantbruk, skogsbruk, yrkesmässig växtodling eller yrkesmässigt fiske, under förutsättning, när det gäller skogsbruk, att lasten sammanlagt inte överstiger 15 ton eller

2.används endast för transporter som är begränsade till

a)transport av endast traktorn med förare,

b)godstransport vid passage över en väg,

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

237

c)transport av gods som är lastat på traktorn,

d)transport vid färd till eller från en arbetsplats, ett försäljningsställe eller dylikt av redskap som skall drivas med traktorn eller av sådant gods som behövs för driften av traktorn eller redskapet eller som behövs för dess förare.

Till skatteklass II hör också

1.traktorer och tunga terrängvagnar som inte hör till skatteklass I och

2.motorredskap som, utan att höra till skatteklass I enligt 16 § 4, har en tjänstevikt som inte överstiger 2 ton.

Skattens storlek i vissa fall

18 § Om en traktor som hör till skatteklass II tillfälligt skall användas på sådant sätt att den hör till skatteklass I, skall fordonsskatten tas ut på det sätt som framgår av C 1 i bilaga 1 till denna lag. Motsvarande gäller i fråga om en tung terrängvagn som hör till skatteklass II, skatten skall då tas ut på det sätt som framgår av C 3 i bilaga 1 till denna lag.

Fordonsskatten enligt första stycket skall vid varje tillfälle betalas för en tidsperiod på 15 dagar. För den tid fordonsskatt betalas får traktorn eller den tunga terrängvagnen användas som om den hör till skatteklass I.

19 § Ett motorredskap som inte hör till skatteklass I eller skatteklass II beskattas på det sätt som framgår av C 2 i bilaga 1 till denna lag.

Nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt i vissa fall

20 § Skatteverket skall efter ansökan av den som är skattskyldig för ett fordon besluta om nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt i fråga om fordon som

1.uteslutande skall användas på sådana öar som saknar bro- eller färje- förbindelser och helt eller nästan helt saknar vägar som bekostas av all- männa medel, eller

2.varaktigt har förts ut ur Sverige.

Ett beslut enligt första stycket 2 får avse skatt för tid efter det att for- donet har registrerats i ett annat land eller för tid under vilken skatt eller avgift för trafik med eller innehav av fordonet har tagits ut även i ett annat land än Sverige.

21 § Om det finns synnerliga skäl, skall Skatteverket självmant eller efter ansökan av den som är skattskyldig för ett fordon även i övrigt, besluta om nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt.

22 § Ett beslut enligt 20 eller 21 § får förenas med särskilda villkor och skall även avse ränta och dröjsmålsavgift på sådan skatt som omfattas av nedsättning eller befrielse.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

238

3 kap. Saluvagnsskatt

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

 

Skatteplikt

 

1 § Motorcyklar och bilar samt släpvagnar med skattevikt över 750 kilo-

 

gram är skattepliktiga för saluvagnsskatt om de får användas med stöd av

 

en saluvagnslicens som har meddelats enligt lagen (2001:558) om vägtra-

 

fikregister.

 

Skattskyldighet

 

2 § Skattskyldig är den för vilken saluvagnslicensen har meddelats.

 

Skattens storlek

 

3 § Saluvagnsskatt skall för ett helt skatteår betalas för varje fordon som

 

den skattskyldige samtidigt önskar använda med stöd av licensen. Skat-

 

ten per fordon uppgår för ett helt skatteår till

 

a) 125 kronor för motorcyklar,

 

b) 715 kronor för bilar, och

 

c) 200 kronor för släpvagnar.

 

4 § Om skatteplikt gäller under endast en del av ett skatteår, tas salu-

 

vagnsskatt ut för den del av året som återstår när skatteplikten börjar

 

gälla. Om skatteplikt gäller under en del av en kalendermånad, tas dock

 

skatt ut för hela månaden.

 

4 kap. Beskattningsbeslut

 

Beslut om vägtrafikskatt

 

1 § Vägtrafikskatt beslutas av Vägverket genom automatiserad behand-

 

ling med stöd av uppgifter i vägtrafikregistret.

 

Om skatt som har beslutats enligt första stycket har blivit uppenbart

 

oriktig på grund av misstag vid den automatiserade behandlingen, skall

 

Vägverket rätta beslutet.

 

Beslut som kan omprövas

 

2 § Skatteverket skall ompröva ett beslut enligt denna lag i en fråga som

 

kan ha betydelse för betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt, om

 

den skattskyldige begär det eller om det finns andra skäl.

 

Av 7 kap. 1 och 4 §§ följer att omprövning skall göras när den skatt-

 

skyldige har överklagat ett beslut.

 

Om något beslut i en fråga enligt denna lag inte har fattats, får Skatte-

 

verket besluta i frågan på det sätt och inom den tid som gäller för

 

omprövning.

 

3 § Om en fråga som avses i 2 § har avgjorts av en allmän förvaltnings-

 

domstol, får Skatteverket inte ompröva frågan.

239

Trots bestämmelsen i första stycket får en fråga som har avgjorts av en länsrätt eller kammarrätt genom beslut som fått laga kraft omprövas, om beslutet avviker från rättstillämpningen i ett regeringsrättsavgörande som har meddelats efter beslutet.

Omprövning på initiativ av den skattskyldige

4 § En begäran om omprövning skall, om inte något annat följer av andra eller tredje stycket, ha kommit in till Skatteverket senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut.

Även efter den tid som anges i första stycket får omprövning begäras av ett beslut som är till den skattskyldiges nackdel, om den skattskyldige gör sannolikt att han eller hon inte inom 60 dagar före utgången av denna tid har fått kännedom om beslutet eller om ett skattebesked eller en annan handling som innehåller uppgift om vad som skall betalas. Begä- ran skall ha kommit in inom 60 dagar från den dag då den skattskyldige fick sådan kännedom.

Om den skattskyldige vill begära omprövning av ett beslut enligt 1 § på den grunden att fordonet före den tidpunkt som är avgörande för skattskyldigheten har gått över till en ny ägare, skall framställningen göras hos Skatteverket senast 60 dagar efter den dag då skatten senast skulle ha betalats. Om den skattskyldige har fått ett krav på skatten först sedan den skulle ha betalats, räknas dock tiden från mottagningsdagen.

Omprövning på initiativ av Skatteverket

5 § Om Skatteverket självmant omprövar ett beslut, får omprövnings- beslut som är till fördel för den skattskyldige meddelas senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperio- den har gått ut.

Ett sådant omprövningsbeslut får meddelas även efter denna tid, om det av material som är tillgängligt för Skatteverket framgår att ett beskattningsbeslut är felaktigt.

Ett omprövningsbeslut som är till nackdel för den skattskyldige får inte meddelas senare än under andra året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut, utom i de fall som avses i 6 §.

Efterbeskattning

Förutsättningar för efterbeskattning

6 § Skatteverket får meddela ett omprövningsbeslut som är till nackdel för den skattskyldige efter utgången av den tid som anges i 5 § under de förutsättningar och på det sätt som anges i 7–9 §§ (efterbeskattning).

7 § Efterbeskattning får ske, om ett beskattningsbeslut blivit felaktigt eller inte har fattats på grund av att den skattskyldige

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

240

1. har använt ett fordon i strid mot vad som är föreskrivet om registre- ring eller avställning av fordon,

2.inte har lämnat föreskriven anmälan till Vägverket om ändrad användning av fordonet,

3.har lämnat någon oriktig uppgift i en anmälan eller i en ansökan till Vägverket eller Skatteverket eller annars under förfarandet till ledning för beskattningen,

4.inte har registreringsbesiktigat fordonet i föreskriven ordning efter en sådan ändring som avses i 2 kap. 14 § eller

5.har lämnat någon oriktig uppgift i ett mål vid domstol om betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt.

En uppgift skall anses vara oriktig, om det klart framgår att den är fel- aktig eller att den skattskyldige har utelämnat en uppgift till ledning för beskattningen som han eller hon har varit skyldig att lämna. En uppgift skall dock inte anses vara oriktig, om uppgiften tillsammans med övriga lämnade uppgifter utgör tillräckligt underlag för ett riktigt beslut. En uppgift skall inte heller anses vara oriktig, om uppgiften är så orimlig att den uppenbart inte kan läggas till grund för ett beslut.

8 § Efterbeskattning får inte ske, om det skattebelopp som den avser är att anse som ringa eller om det med hänsyn till omständigheterna skulle framstå som uppenbart oskäligt. Om prövningen beträffande fordonsskatt avser flera skatteperioder för samma skatteår, skall frågan om skattebe- loppet är att anse som ringa bedömas med hänsyn till det sammanlagda beloppet för perioderna.

Tidsfrister för efterbeskattning

9 § Skatteverkets beslut om efterbeskattning skall, om inte något annat följer av andra eller tredje stycket, meddelas senast under sjätte året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut.

Beslut om efterbeskattning på grund av en oriktig uppgift i ett omprövningsärende eller i ett mål om betalning eller återbetalning av vägtrafikskatt får meddelas efter den tid som anges i första stycket, men senast ett år från utgången av den månad då Skatteverkets eller domsto- lens beslut i ärendet eller målet fått laga kraft.

Vid efterbeskattning gäller i övrigt bestämmelserna i 21 kap. 17–20 §§ skattebetalningslagen (1997:483). Om den skattskyldige har avlidit, skall efterbeskattningen påföras dödsboet.

Gemensam bestämmelse om beskattningsbeslut

10 § Om vägtrafikskatten inte kan bestämmas tillförlitligt med ledning av uppgifter i vägtrafikregistret eller med stöd av en verkställd utredning, skall den beräknas efter skälig grund.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

241

5 kap. Betalning av vägtrafikskatt

Hur vägtrafikskatten skall betalas

1 § Vägtrafikskatten skall betalas genom att sättas in på ett särskilt konto för skatteinbetalningar enligt denna lag. Betalningen anses ha skett den dag då den har bokförts på kontot.

Vem som skall betala och betalningstider

Fordonsskatt

2 § Om inte något annat följer av andra eller tredje stycket, skall fordons- skatten betalas av den som är skattskyldig för fordonet vid ingången av den månad under vilken skatten enligt 3 § skall betalas eller skulle ha betalats.

När ett fordon blir skattepliktigt skall fordonsskatten betalas av den som var skattskyldig när skatteplikten började gälla. Om en sådan ändring som avses i 2 kap. 14 § sker, skall fordonsskatten betalas av den som var skattskyldig när registreringsbesiktning med anledning av ändringen skedde eller senast skulle ha skett eller, i fråga om ändrad användning av fordonet, när användningen ändrades.

Fordonsskatt som fastställs genom ett beslut om efterbeskattning skall betalas av den som var skattskyldig under den tid skatten avser.

3 § Fordonsskatten för ett skatteår eller en skatteperiod skall betalas under månaden före ingången av skatteåret eller skatteperioden (betal- ningsmånaden).

Om fordonet har blivit skattepliktigt efter ingången av den månad som avses i första stycket, skall fordonsskatten betalas senast tre veckor efter det att skatteplikten började gälla.

Om fordonsskatt i det fall som avses i andra stycket skall betalas för högst en kalendermånad under skatteåret eller skatteperioden, skall for- donsskatt för närmast följande skatteår eller skatteperiod betalas samti- digt.

4 § Om skatten enligt 2 kap. 14 § skall tas ut med ett högre belopp än tidigare, skall skatten betalas

1.vid ändring av fordonets beskaffenhet, senast tre veckor efter utgången av den kalendermånad under vilken registreringsbesiktningen skedde eller senast skulle ha skett, och

2.vid ändring av fordonets användning, senast tre veckor efter den dag då ändringen skedde.

5 § Tillkommande fordonsskatt enligt 13 § skall betalas senast 30 dagar efter det att skatteändringen har trätt i kraft.

Om en traktor som hör till skatteklass II tillfälligt skall användas på sådant sätt att den hör till skatteklass I, skall fordonsskatten enligt 2 kap. 18 § betalas inom tre veckor efter det att användningen anmäldes.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

242

Saluvagnsskatt

6 § Saluvagnsskatt skall betalas senast tre veckor efter det att salu- vagnslicens har meddelats.

Om skattskyldighet gäller vid ingången av december månad, skall skatten betalas före ingången av det skatteår som skatten avser.

Gemensam bestämmelse om betalningstider

7 § Vägtrafikskatt som har fastställts genom beslut om omprövning enligt 4 kap. skall betalas inom 30 dagar från beslutsdagen.

Anstånd med betalning av skatt

Anstånd vid omprövning eller överklagande

8 § Skatteverket får bevilja anstånd med betalning av vägtrafikskatt om

1.den skattskyldige har begärt omprövning av eller har överklagat ett beskattningsbeslut och det är tveksamt om betalningsskyldighet kommer att gäller, eller

2.det i andra fall kan antas att den skattskyldige kommer att bli helt eller delvis befriad från skatten.

Bestämmelserna i 19 kap. 6 § första och tredje styckena skattebetal- ningslagen (1997:483) om kostnadsränta vid anstånd skall då tillämpas.

Anståndstiden får bestämmas till längst tre månader efter den dag då beslut fattades med anledning av begäran om befrielse eller omprövning eller med anledning av överklagandet.

Anstånd i övriga fall

9 § Om det finns synnerliga skäl, skall Skatteverket bevilja anstånd med att betala vägtrafikskatt även i andra fall eller på annat sätt än som avses i 8 §.

Gemensamma bestämmelser om anstånd

10 § En ansökan om anstånd med att betala vägtrafikskatt skall ges in till Skatteverket.

11 § Om den skattskyldiges ekonomiska förhållanden har förändrats väsentligt sedan anstånd beviljats eller om det finns andra särskilda skäl, får beslutet om anstånd omprövas.

Återbetalning samt betalning av tillkommande skatt i vissa fall

12 § Om skatteplikten för fordonsskatt för ett fordon upphör under tid för vilken skatt har betalats, återbetalas den överskjutande skatten till den som var skattskyldig när skatteplikten upphörde.

Om skatten i det fall som avses i 2 kap. 14 § sänks, återbetalas den överskjutande skatten till den som var skattskyldig när registreringsbe-

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

243

siktning med anledning av ändringen skedde eller, om sänkningen beror av ändrad användning, när användningen ändrades.

Om skatteplikt för saluvagnsskatt upphör under tid för vilken skatt har betalats, återbetalas efter ansökan överskjutande belopp till den skatt- skyldige sedan utlämnad saluvagnsskylt har återställts.

13 § Om fordonsskatten för ett fordon på grund av ändring i denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslu- tats för tiden efter ikraftträdandet enligt äldre bestämmelser, skall till- kommande skattebelopp betalas för tiden från och med dagen för ändringen till utgången av skatteåret eller, om fordonsskatt har beslutats för en skatteperiod, till utgången av skatteperioden. För samma tid skall överskjutande skattebelopp som har betalats återbetalas.

Den som är skattskyldig vid ikraftträdandet av lagändringen skall betala tillkommande skattebelopp och är berättigad till återbetalning av överskjutande skattebelopp.

14 § Om skatt som enligt 12 och 13 §§ skall återbetalas inte har betalats skall den utestående skatten sättas ned.

Fordonsskatt enligt beslut som anges i 13 § och som understiger 200 kronor behöver inte betalas och återbetalas inte heller.

15 § Om en lastbil eller en släpvagn har transporterats på järnväg inom Sverige skall Skatteverket om förutsättningarna i andra stycket är upp- fyllda efter ansökan besluta att hela eller halva den fordonsskatt som har betalats för fordonet för det skatteår då transporten har ägt rum skall återbetalas.

Skatten återbetalas

1.helt, om fordonet har transporterats på järnväg sammanlagt minst 120 dygn under skatteåret, och

2.med hälften, om fordonet har transporterats på järnväg under minst 60 dygn men mindre än 120 dygn.

16 § Berättigad till återbetalning enligt 15 § är den som är skattskyldig för fordonet vid utgången av skatteåret eller, om skatteplikten för fordo- net har upphört dessförinnan av någon annan anledning än avställning, den som då var skattskyldig för fordonet.

Ansökan om återbetalning prövas endast om den har kommit in till Skatteverket inom fyra månader efter skatteårets utgång. För Skattever- kets beslut tillämpas 4 kap. 2 §.

17 § Om vägtrafikskatt har återbetalats med ett för högt belopp till följd av att en oriktig uppgift har lämnats av den skattskyldige, skall denne betala tillbaka mellanskillnaden.

I fråga om åtgärder för att ta ut vad som skall återbetalas gäller bestäm- melserna om beskattningsbeslut i tillämpliga delar.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

244

Dröjsmålsavgift

18 § En avgift (dröjsmålsavgift) skall tas ut för varje fordon där vägtra- fikskatt inte betalas inom den tid och i den ordning som har bestämts enligt denna lag.

Om anstånd med betalning av skatten har beviljats enligt 8 eller 9 §, skall dröjsmålsavgift tas ut endast på det skattebelopp som inte har beta- lats senast vid anståndstidens slut.

I övrigt gäller bestämmelserna i lagen (1997:484) om dröjsmålsavgift.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

6 kap. Effekter av att skatt inte har betalats

Förbud att använda fordon på grund av att skatt inte har betalats

1 § Ett skattepliktigt fordon får inte användas, om fordonsskatten inte har betalats inom den tid som har bestämts enligt denna lag. Användnings- förbudet gäller till dess skatten har betalats.

Fordonet får dock användas, om det är fråga om

1.skatt som avser tid före det närmast föregående skatteåret,

2.skatt som en tidigare ägare av fordonet är skyldig att betala och som har fastställts genom beslut om efterbeskattning enligt 4 kap. 6 § eller avser ytterligare skatt som har beslutats efter ägarbytet eller

3.skatt för vilken anstånd med betalningen har beviljats.

Om det finns särskilda skäl, skall Skatteverket medge att ett visst for- don får användas trots bestämmelserna i första stycket.

2 § Om ett fordon har sålts vid en exekutiv försäljning eller av ett kon- kursbo, får det användas av den nya ägaren även om fordonsskatt, som en tidigare ägare är skattskyldig för, inte har betalats. Detsamma gäller för fordon som tillhör ett konkursbo i fråga om skatt som konkursgälde- nären eller en tidigare ägare är skattskyldig för.

Användning av fordon trots att skatt inte har betalats

Omhändertagande av registreringsskyltar

3 § Om ett fordon används i strid mot 1 § och två månader har gått från den dag, då den skatt som har föranlett användningsförbudet senast skulle ha betalats, skall polisen ta hand om fordonets registreringsskyltar.

Polisen skall ta hand om registreringsskyltarna även på ett avställt for- don, om förutsättningarna för en sådan åtgärd skulle ha förelegat enligt första stycket, om fordonet hade varit skattepliktigt.

Den polis som har tagit hand om fordonets registreringsskyltar får medge att fordonet förs till närmaste lämpliga avlastningsplats eller upp- ställningsplats.

Ansvarsbestämmelser

4 § En ägare av ett fordon, som uppsåtligen eller av oaktsamhet använder fordonet eller låter det användas i strid mot 1 § sedan fordonets registre-

245

ringsskyltar har tagits om hand enligt 3 §, döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

Första stycket gäller även när ett avställt fordon används, om fordonets registreringsskyltar har tagits om hand enligt 3 §, och användningsförbud skulle ha gällt för fordonet enligt 1 §, om fordonet hade varit skatteplik- tigt.

En ägare av ett fordon som uppsåtligen eller av oaktsamhet använder fordonet eller låter det användas på något annat sätt i strid mot 1 § döms till penningböter.

5 § Den som uppsåtligen använder någon annans fordon utan lov döms i ägarens ställe enligt 4 §. Detsamma gäller den som innehar fordonet med nyttjanderätt och har befogenhet att bestämma om förare av fordonet eller anlitar någon annan förare än den ägaren utsett.

6 § Bestämmelserna i 4 § gäller även föraren, om han eller hon kände till att fordonet inte fick användas. Detta gäller dock inte när fordonet prov- körs vid kontroll, prövning, tillsyn eller haveriundersökning enligt 3 kap. 4 § fordonslagen (2002:574).

7 § Ansvarsbestämmelserna för ägare eller användare av fordon skall i fråga om fordon som tillhör eller används av staten eller kommun tilläm- pas på förarens närmaste förman. Om denne har gjort vad som ankom- mer på honom eller henne för att hindra att ett brott mot lagen begås men sker detta ändå på grund av en överordnads åtgärd eller vållande, tilläm- pas ansvarsbestämmelserna i stället på den överordnade.

I fråga om fordon som tillhör eller används av dödsbo, aktiebolag, ekonomisk förening eller annan juridisk person, skall ansvarsbestämmel- serna tillämpas på den eller dem som har rätt att företräda den juridiska personen. Om Vägverket på begäran av en juridisk person godtagit en viss fysisk person som bärare av ägares ansvar, skall dock bestämmel- serna i stället gälla denne.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

7 kap. Överklagande

Överklagbara beslut

1 § Beslut enligt denna lag får, utom i de fall som avses i andra stycket, överklagas hos allmän förvaltningsdomstol av den skattskyldige och av det allmänna ombudet hos Skatteverket om inte något annat följer av andra föreskrifter. Vägverkets beslut om vägtrafikskatt genom automati- serad behandling med stöd av 4 kap. 1 § får dock överklagas av den skattskyldige först när beslutet har omprövats av Skatteverket enligt 4 kap. 2 §. En skattskyldigs överklagande av ett sådant beslut innan beslutet har omprövats skall anses som en begäran om omprövning.

Beslut om skatterevision och föreläggande vid vite får inte överklagas. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

2 § Om det är den skattskyldige som överklagar, skall Skatteverket vara

den skattskyldiges motpart sedan handlingarna i målet överlämnats till

246

länsrätten. Om även det allmänna ombudet hos Skatteverket överklagar, tillämpas dock bestämmelserna i 2 § lagen (2003:643) om allmänt ombud hos Skatteverket.

Det allmänna ombudet får föra talan till den skattskyldiges förmån. Ombudet har då samma behörighet som den skattskyldige.

Den skattskyldiges överklagande

3 § Den skattskyldiges överklagande skall, om inte något annat följer av andra stycket, ha kommit in till Skatteverket senast tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperioden har gått ut. Om beslutet har meddelats efter den 30 september tredje året efter utgången av det kalenderår under vilket skatteåret eller skatteperio- den har gått ut och den skattskyldige har fått del av beslutet efter utgången av november samma år, eller om beslutet avser efterbeskatt- ning, får överklagandet dock komma in inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet.

Om en part har överklagat ett beslut om fastställande av skatt eller om efterbeskattning, får också motparten överklaga beslutet, även om den för motparten gällande tiden för överklagande har gått ut. Ett sådant över- klagande skall lämnas in inom två veckor från utgången av den tid inom vilken det första överklagandet skulle ha skett. Om det första överkla- gandet förfaller av någon anledning, förfaller också det senare.

4 § Vid en begäran av omprövning av Vägverkets automatiserade beslut enligt 4 kap. 1 § gäller 6 kap. 5 och 6 §§ taxeringslagen (1990:324).

Vid överklagande av Skatteverkets omprövningsbeslut enligt 4 kap. 2 § gäller 6 kap. 5–7 §§ taxeringslagen.

Det allmänna ombudets överklagande

5 § Det allmänna ombudets överklagande skall ha kommit in till Skatte- verket inom den tidsfrist som enligt 4 kap. gäller för beslut om ompröv- ning på initiativ av Skatteverket eller efter sådan tid men inom tre veckor från den dag då det överklagade beslutet meddelades.

Om ett omprövningsbeslut som avser efterbeskattning överklagas och det begärs ändring till den skattskyldiges nackdel, skall överklagandet ha kommit in inom tre veckor från den dag då beslutet meddelades.

Förfarandet vid överklagande

6 § Vid överklagande av länsrättens och kammarrättens beslut gäller 6 kap. 10, 14 och 17 §§ taxeringslagen (1990:324).

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

247

8 kap. Övriga bestämmelser

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

 

Avrundning

 

1 § Belopp som avser skatt eller underlag för beräkning av skatt enligt

 

denna lag skall avrundas till närmaste lägre hela krontal.

 

Om det till följd av ett skattebeslut uppkommer ett skattebelopp under

 

50 kronor, behöver detta inte betalas in till staten och återbetalas inte

 

heller.

 

Avräkning

 

2 § Vid återbetalning av vägtrafikskatt skall räknas av

 

1.sådan vägtrafikskatt som är förfallen till betalning och som inte har betalats,

2.dröjsmålsavgift som belöper på sådan skatt som avses i 1, och

3.sådana avgifter för registrering enligt lagen (2001:558) om vägtra- fikregister som skall betalas i samband med betalning av vägtrafikskatt.

I fråga om avräkningen skall bestämmelserna i 4 kap. 1–5 och 10 §§ samt i 7 kap. tillämpas på motsvarande sätt.

Verkställighet

3 § En begäran om omprövning eller ett överklagande av ett beslut enligt denna lag inverkar inte på skyldigheten att betala den vägtrafikskatt som omprövningen eller överklagandet avser.

4 § Om vägtrafikskatten eller dröjsmålsavgift inte betalas i rätt tid, skall de lämnas för indrivning. Sådan får dock inte begäras för ett belopp som omfattas av anstånd. Regeringen får föreskriva att indrivning inte behö- ver begäras för ett ringa belopp.

Bestämmelser om indrivning finns i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m. Vid indrivning får verkställighet ske enligt utsökningsbalken.

1.Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Genom lagen upphävs for- donsskattelagen (1988:327) och lagen (1976:339) om saluvagnsskatt.

2.Debiteras under tiden den 1 januari–den 31 mars 2006 fordonsskatt som hänför sig till tiden efter ikraftträdandet, skall fordonsskatten för tiden efter ikraftträdandet beräknas enligt de nya skattesatserna i denna lag.

3.Om fordonsskatten på grund av denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslutats för tid efter ikraftträ- dandet enligt fordonsskattelagen behöver inte tillkommande belopp betalas in om det understiger 200 kronor. Överskjutande belopp under- stigande 200 kronor återbetalas inte heller.

4.De äldre bestämmelserna i 14 a och 14 c §§ fordonsskattelagen om befrielse eller nedsättning av fordonsskatt för vissa fordon gäller fortfa- rande beträffande sådana fordon som vid ikraftträdandet omfattas av bestämmelserna.

248

5. De äldre bestämmelserna i 46 och 47 §§ fordonsskattelagen om skattetillägg gäller fortfarande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

6.Brukandeförbud som har inträtt med stöd av 64 § fordonsskattelagen skall gälla som användningsförbud enligt 6 kap. 1 § i denna lag.

7.Om det i en lag eller någon annan författning hänvisas till en bestämmelse i fordonsskattelagen eller lagen om saluvagnsskatt som har ersatts med en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

249

Bilaga 1 till vägtrafikskattelagen (0000:000)

Fordonsskatt

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

 

kilogram

kronor

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

A Bussar

 

 

 

1. Bussar som inte kan drivas

 

 

 

med dieselolja

3 501 –

984

2.Bussar som kan drivas med dieselolja

2.1 med två hjulaxlar

3 501 –

3 999

2 761

 

4 000

4 999

2 877

 

5 000

5 999

3 108

 

6 000

6 999

3 398

 

7 000

7 999

3 662

 

8 000

8 999

3 926

 

9 000

9 999

4 190

 

10 000

10 999

4 441

 

11 000

11 999

5 277

 

12 000

12 999

6 113

 

13 000

13 999

6 933

 

14 000

14 999

9 193

 

15 000

15 999

13 833

 

16 000

16 999

14 893

 

17 000

17 999

19 493

 

18 000

18 999

24 093

 

19 000

 

28 693

2.2 med tre hjulaxlar

3 501 –

3 999

2 547

 

4 000

4 999

2 657

 

5 000

5 999

2 877

 

6 000

6 999

3 101

 

7 000

7 999

3 310

 

8 000

8 999

3 519

 

9 000

9 999

3 728

 

10 000

10 999

3 937

 

11 000

11 999

4 146

 

12 000

12 999

4 355

 

13 000

13 999

4 586

 

14 000

14 999

6 401

 

15 000

15 999

8 216

 

16 000

16 999

10 031

 

17 000

17 999

10 769

 

18 000

18 999

12 397

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

250

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

 

19 000

19 999

13 492

 

20 000

20 999

15 583

 

21 000

21 999

18 483

 

22 000

22 999

21 382

 

23 000

23 999

22 675

 

24 000

24 999

25 701

 

25 000

25 999

28 101

 

26 000

26 999

30 501

 

27 000

27 999

32 901

 

28 000

28 999

35 301

 

29 000

 

37 701

2.3 med fyra eller flera hjul-

 

 

 

 

 

axlar

3 501 –

3 999

2 547

 

4 000

4 999

2 657

 

5 000

5 999

2 877

 

6 000

6 999

3 101

 

7 000

7 999

3 310

 

8 000

8 999

3 519

 

9 000

9 999

3 728

 

10 000

10 999

3 937

 

11 000

11 999

4 146

 

12 000

12 999

4 355

 

13 000

13 999

4 586

 

14 000

14 999

5 686

 

15 000

15 999

6 786

 

16 000

16 999

7 886

 

17 000

17 999

8 986

 

18 000

18 999

10 086

 

19 000

19 999

10 169

 

20 000

20 999

11 169

 

21 000

21 999

12 169

 

22 000

22 999

13 169

 

23 000

23 999

14 169

 

24 000

24 999

15 185

 

25 000

25 999

16 655

 

26 000

26 999

18 125

 

27 000

27 999

19 595

 

28 000

28 999

21 065

 

29 000

29 999

22 535

 

30 000

30 999

24 005

 

31 000

31 999

25 475

 

32 000

 

26 945

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

251

Fordonsslag

Skattevikt,

Skatt,

 

 

kilogram

kronor

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

gram över den

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

klassen

B

Lastbilar

 

 

 

 

 

 

 

1.

Lastbilar som inte kan dri-

 

 

 

 

 

vas med dieselolja

3 501 –

 

984

2.

Lastbilar som kan drivas

 

 

 

 

 

med dieselolja

 

 

 

 

 

 

 

2.1 med anordning för på-

 

 

 

 

 

hängsvagn, med två hjul-

 

 

 

 

 

axlar,

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501 –

5 999

3 403

 

 

 

 

6 000

6 999

3 769

 

 

 

 

7 000

7 999

5 954

 

 

 

 

8 000

8 999

7 073

 

 

 

 

9 000

9 999

9 271

 

 

 

 

10 000

10 999

9 742

 

 

 

 

11 000

11 999

12 952

 

 

 

 

12 000

12 999

14 701

 

 

 

 

13 000

13 999

18 562

 

 

 

 

14 000

 

19 511

 

2.1.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

 

fordon

 

 

7 000 –

7 999

1 891

 

 

 

 

8 000

8 999

2 283

 

 

 

 

9 000

10 999

3 748

 

 

 

 

11 000

12 999

5 203

 

 

 

 

13 000

15 999

7 900

 

 

 

 

16 000

16 999

8 278

 

 

 

 

17 000

17 999

11 258

 

 

 

 

18 000

 

14 238

2.2 med anordning för på- hängsvagn, med tre eller flera hjulaxlar,

2.2.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

vägavgift

för vissa tunga

 

 

 

fordon

3 501 –

4 999

2 936

 

5 000 –

5 999

3 109

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

252

Fordonsslag

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

6 000

6 999

3 878

 

 

7 000

7 999

9 299

 

 

8 000

8 999

12 123

 

 

9 000

9 999

12 992

 

 

10 000

10 999

17 244

 

 

11 000

11 999

18 124

 

 

12 000

12 999

19 235

 

 

13 000

13 999

20 346

 

 

14 000

14 999

21 457

 

 

15 000

21 999

22 017

 

 

22 000

22 999

23 777

 

 

23 000

23 999

25 932

 

 

24 000

24 999

27 782

 

 

25 000

25 999

29 632

 

 

26 000

26 999

31 482

 

 

27 000

27 999

33 332

 

 

28 000

28 999

35 182

 

 

29 000

29 999

37 032

 

 

30 000

30 999

38 882

 

 

31 000

 

40 732

2.2.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

 

vägavgift för tunga fordon

7 000 –

17 999

5 080

 

 

18 000

19 999

7 027

 

 

20 000

20 999

10 395

 

 

21 000

21 999

11 083

 

 

22 000

22 999

13 253

 

 

23 000

23 999

15 408

 

 

24 000

24 999

17 258

 

 

25 000

25 999

19 108

 

 

26 000

26 999

20 958

 

 

27 000

27 999

22 808

 

 

28 000

28 999

24 658

 

 

29 000

29 999

26 508

 

 

30 000

30 999

28 358

 

 

31 000

31 999

30 208

 

 

32 000

 

32 058

2.3 med annan draganord-

 

 

 

 

 

ning än anordning för på-

 

 

 

 

 

hängsvagn, med två hjul-

 

 

 

 

 

axlar,

 

 

 

 

 

 

2.3.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

3 501 –

8 999

2 662

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

253

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 000

9 999

2 802

 

 

 

10 000

10 999

3 103

 

 

 

11 000

11 999

4 181

 

 

 

12 000

12 999

5 259

 

 

 

13 000

13 999

5 761

 

 

 

14 000

14 999

6 737

 

 

 

15 000

15 999

8 487

 

 

 

16 000

16 999

10 237

 

 

 

17 000

 

11 984

2.3.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

7 000 –

12 999

345

 

 

 

13 000

13 999

800

 

 

 

14 000

14 999

1 100

 

 

 

15 000

15 999

2 307

 

 

 

16 000

16 999

2 327

 

 

 

17 000

17 999

2 376

 

 

 

18 000

 

3 750

2.4 med annan draganord- ning än anordning för på- hängsvagn, med tre eller flera hjulaxlar,

2.4.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för vissa tunga

 

 

 

 

fordon

3 501 –

11 999

2 455

 

12 000

12 999

3 345

 

13 000

13 999

4 192

 

14 000

14 999

5 039

 

15 000

15 999

5 886

 

16 000

16 999

7 382

 

17 000

17 999

8 071

 

18 000

18 999

9 443

 

19 000

19 999

11 163

 

20 000

20 999

12 883

 

21 000

21 999

14 603

 

22 000

22 999

16 323

 

23 000

23 999

18 043

 

24 000

24 999

19 763

 

25 000

25 999

21 483

 

26 000

26 999

23 203

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

254

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

 

27 000

27 999

24 923

 

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

 

31 000

 

31 803

2.4.2

 

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

7 000

16 999

575

 

 

 

 

17 000

18 999

1 000

 

 

 

 

19 000

19 999

1 212

 

 

 

 

20 000

20 999

2 359

 

 

 

 

21 000

21 999

4 079

 

 

 

 

22 000

22 999

5 799

 

 

 

 

23 000

23 999

7 519

 

 

 

 

24 000

24 999

9 239

 

 

 

 

25 000

25 999

10 959

 

 

 

 

26 000

26 999

12 679

 

 

 

 

27 000

27 999

14 399

 

 

 

 

28 000

28 999

16 119

 

 

 

 

29 000

29 999

17 839

 

 

 

 

30 000

30 999

19 559

 

 

 

 

31 000

31 999

21 279

 

 

 

 

32 000

 

22 999

2.5

utan

draganordning,

 

 

 

 

med två hjulaxlar,

 

 

 

 

 

2.5.1

inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

8 999

2 662

 

 

 

 

9 000

9 999

2 802

 

 

 

 

10 000

10 999

3 103

 

 

 

 

11 000

11 999

4 181

 

 

 

 

12 000

12 999

5 259

 

 

 

 

13 000

13 999

5 761

 

 

 

 

14 000

14 999

6 737

 

 

 

 

15 000

15 999

8 487

 

 

 

 

16 000

16 999

10 237

 

 

 

 

17 000

 

11 984

2.5.2

 

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

12 999

347

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

255

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

13 000

13 999

962

 

 

 

14 000

14 999

1 480

 

 

 

15 000

15 999

3 066

 

 

 

16 000

16 999

3 923

 

 

 

17 000

17 999

5 670

 

 

 

18 000

 

7 960

2.6 utan draganordning,

 

 

 

 

med tre hjulaxlar,

 

 

 

 

 

2.6.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

11 999

2 455

 

 

 

12 000

12 999

3 345

 

 

 

13 000

13 999

4 192

 

 

 

14 000

14 999

5 039

 

 

 

15 000

15 999

5 886

 

 

 

16 000

16 999

7 382

 

 

 

17 000

17 999

8 071

 

 

 

18 000

18 999

9 443

 

 

 

19 000

19 999

11 163

 

 

 

20 000

20 999

12 883

 

 

 

21 000

21 999

14 603

 

 

 

22 000

22 999

16 323

 

 

 

23 000

23 999

18 043

 

 

 

24 000

24 999

19 763

 

 

 

25 000

25 999

21 483

 

 

 

26 000

26 999

23 203

 

 

 

27 000

27 999

24 923

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

31 000

 

31 803

2.6.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

16 999

604

 

 

 

17 000

17 999

1 757

 

 

 

18 000

18 999

3 129

 

 

 

19 000

19 999

4 849

 

 

 

20 000

20 999

6 569

 

 

 

21 000

21 999

8 289

 

 

 

22 000

22 999

10 009

 

 

 

23 000

23 999

11 729

 

 

 

24 000

24 999

13 449

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

256

Fordonsslag

 

 

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

 

 

klassen

 

 

 

25 000

25 999

15 169

 

 

 

26 000

 

16 889

2.7 utan draganordning,

 

 

 

 

med fyra eller flera hjulaxlar,

 

 

 

 

2.7.1 inte

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

3 501

11 999

2 455

 

 

 

12 000

12 999

3 345

 

 

 

13 000

13 999

4 192

 

 

 

14 000

14 999

5 039

 

 

 

15 000

15 999

5 886

 

 

 

16 000

16 999

7 382

 

 

 

17 000

17 999

8 071

 

 

 

18 000

18 999

9 443

 

 

 

19 000

19 999

11 163

 

 

 

20 000

20 999

12 883

 

 

 

21 000

21 999

14 603

 

 

 

22 000

22 999

16 323

 

 

 

23 000

23 999

18 043

 

 

 

24 000

24 999

19 763

 

 

 

25 000

25 999

21 483

 

 

 

26 000

26 999

23 203

 

 

 

27 000

27 999

24 923

 

 

 

28 000

28 999

26 643

 

 

 

29 000

29 999

28 363

 

 

 

30 000

30 999

30 083

 

 

 

31 000

 

31 803

2.7.2

vägavgiftspliktiga

 

 

 

 

enligt lagen (1997:1137) om

 

 

 

 

vägavgift

för

vissa

tunga

 

 

 

 

fordon

 

 

12 000

16 999

1 229

 

 

 

17 000

18 999

1 242

 

 

 

19 000

19 999

1 611

 

 

 

20 000

20 999

2 359

 

 

 

21 000

21 999

4 079

 

 

 

22 000

22 999

5 799

 

 

 

23 000

23 999

7 519

 

 

 

24 000

24 999

9 239

 

 

 

25 000

25 999

10 959

 

 

 

26 000

26 999

12 679

 

 

 

27 000

27 999

14 399

 

 

 

28 000

28 999

16 119

 

 

 

29 000

29 999

17 839

 

 

 

30 000

30 999

19 559

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

257

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

klassen

 

31 000 –

31 999 21 279

 

32 000 –

22 999

CTraktorer, motorredskap och tunga terrängvagnar

1.Traktorer och motorred- skap som hör till skatte-

 

klass I

0 –

1 300

370

0

 

 

1 301

3 000

425

55

 

 

3 001

7 000

1 360

95

 

 

7 001

 

5 160

168

2.

Motorredskap som

inte

 

 

 

 

 

beskattas enligt punkt 1

2 001 –

 

1 000

0

3.

Tunga terrängvagnar

som

 

 

 

 

 

hör till skatteklass I

 

 

 

 

 

 

3.1 med två hjulaxlar

2 001 –

6 000

300

35

 

 

6 001

14 000

1 700

70

 

 

14 001

 

7 300

200

 

3.2 med tre eller flera hjul-

 

 

 

 

 

axlar

2 001 –

6 000

300

30

 

 

6 001

14 000

1 500

50

 

 

14 001

18 000

5 500

130

 

 

18 001

 

10 700

170

D Släpvagnar

1.Släpvagnar med skattevikt över 750 men högst 3 000

kilogram

751

2 000

360

0

 

2 001

3 000

380

21

2.Släpvagnar med skattevikt över 3 000 kilogram, som dras av en bil1 som inte kan drivas med dieselolja,

2.1 med en hjulaxel

3 001

580

11

2.2 med två hjulaxlar

3 001

– 13 000

580

9

 

13 001

1 480

0

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en bil som kan drivas med dieselolja, tas

 

skatt ut enligt 3. Dras släpvagn även av en traktor, ett motorredskap eller en tung

 

terrängvagn skatteklass I tas skatt ut enligt 4.

258

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

klassen

2.3 med tre eller flera hjul-

3 001 –

13 000

580

6

axlar

13 001 –

 

1 180

0

3.Släpvagnar med skattevikt över 3 000 kilogram, som dras av en bil som kan drivas med dieselolja, om det är fråga om

3.1 styraxel för påhängs- vagn,

3.1.1 med en hjulaxel

3 001 –

5 000

630

78

 

 

 

5 001

8 000

2 190

107

 

 

 

8 001

 

5 400

198

3.1.2 med

två

eller

flera

 

 

 

 

hjulaxlar

 

 

3 001 –

8 000

610

42

 

 

 

8 001

11 000

2 710

76

 

 

 

11 001

14 000

4 990

114

 

 

 

14 001

 

8 410

160

3.2 andra släpvagnar,

 

 

 

 

 

3.2.1 med en hjulaxel

3 001 –

8 000

320

36

 

 

 

8 001

 

2 120

64

3.2.2 med två hjulaxlar

3 001 –

8 000

310

23

 

 

 

8 001

11 000

1 460

38

 

 

 

11 001

14 000

2 600

58

 

 

 

14 001

17 000

4 340

76

 

 

 

17 001

 

6 620

84

3.2.3 med

tre

eller

flera

 

 

 

 

hjulaxlar

 

 

3 001 –

11 000

300

14

 

 

 

11 001

17 000

1 420

30

 

 

 

17 001

25 000

3 220

50

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

4.Släpvagnar med skattevikt över 3 000 kilogram, som dras av en traktor, ett motorredskap eller en tung terrängvagn skatteklass I2,

2 Dras annan släpvagn än påhängsvagn även av en bil som kan drivas med dieselolja, tas

 

skatt ut enligt 3.

259

Fordonsslag

Skattevikt,

 

 

Skatt,

 

 

kilogram

 

 

kronor

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

4.1 med en hjulaxel

3 001 –

8 000

550

45

 

8 001

 

2 800

120

4.2 med två hjulaxlar

3 001 –

8 000

550

20

 

8 001

11 000

1 550

50

 

11 001

17 000

3 050

170

 

17 001

 

13 250

250

4.3 med tre eller flera hjul-

 

 

 

 

 

axlar

3 001 –

11 000

550

20

 

11 001

14 000

2 150

40

 

14 001

20 000

3 350

75

 

20 001

25 000

7 850

105

 

25 001

30 000

13 100

120

 

30 001

 

19 100

45

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

260

Bilaga 2 till vägtrafikskattelagen (0000:000)

Förteckning över kommuner som avses i 2 kap. 11 §

Norrbottens län: Arjeplogs, Arvidsjaurs, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner.

Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns, Vännäs och Åsele kommuner.

Jämtlands län: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds och Åre kommuner.

Västernorrlands län: Sollefteå och Ånge kommuner.

Gävleborgs län: Ljusdals kommun.

Dalarnas län: Malungs, Vansbro och Älvdalens kommuner.

Värmlands län: Torsby kommun.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

261

2Förslag till lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt

Härigenom föreskrivs följande.

Inledande bestämmelser

1 § Fordonsskatt skall betalas till staten enligt denna lag för vissa per- sonbilar samt för lätta bussar och lätta lastbilar.

2 § Vid tillämpningen av denna lag gäller 1 kap. 2–5, 7 och 8 §§ samt 2 kap. 3 § vägtrafikskattelagen (0000:000). För personbilar klass I gäller även 2 kap. 11 § vägtrafikskattelagen.

Med skattevikt avses tjänstevikten för personbilar klass I samt total- vikten för personbilar klass II, lätta bussar och lätta lastbilar.

Skatteplikt

3 § Följande fordon är, om annat inte följer av 4 §, skattepliktiga om de är eller bör vara registrerade i vägtrafikregistret och inte är avställda eller endast tillfälligt registrerade, nämligen

1. personbilar klass I som

a)enligt uppgift i vägtrafikregistret är av modellår 2005 eller tidigare,

och

b)inte uppfyller kraven för miljöklass 2005, El eller Hybrid enligt bilaga 1 till lagen (2001:1080) om motorfordons avgasrening och motor- bränslen samt

2. personbilar klass II, lätta bussar och lätta lastbilar.

Undantag från skatteplikt

4 § Veteranfordon som avses i 2 kap. 2 § första stycket 2 vägtrafikskat- telagen (0000:000) är inte skattepliktiga.

Skattskyldighet

5 § Skattskyldig för ett visst fordon är den som anses som ägare av for- donet enligt 2 kap. 4 § andra stycket vägtrafikskattelagen (0000:000).

Skattens storlek

6 § Fordonsskatten skall betalas för ett skatteår eller, om skatten för ett fordon överstiger 3 600 kronor för ett helt år, för en skatteperiod.

Fordonsskattens storlek för ett skatteår framgår av bilagan till denna lag. För en skatteperiod uppgår skatten till en tredjedel av skatten för ett helt år.

När det gäller skattens storlek för en del av ett skatteår eller en skatte- period samt för de fall när ett fordons beskaffenhet eller användning änd-

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

262

ras tillämpas bestämmelserna i 2 kap. 13 och 14 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000).

Nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt

7 § I fråga om nedsättning av eller befrielse från fordonsskatt gäller bestämmelserna i 2 kap. 20–22 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000).

Övriga bestämmelser

8 § I fråga om fordonsskatt enligt denna lag gäller bestämmelserna i vägtrafikskattelagen (0000:000) om

1.beskattningsbeslut i 4 kap.,

2.betalning av vägtrafikskatt i 5 kap.,

3.effekter av att skatt inte har betalats i 6 kap.,

4.överklagande i 7 kap. samt

5.avrundning, avräkning och verkställighet i 8 kap.

1.Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.

2.Debiteras under tiden den 1 januari–den 31 mars 2006 fordonsskatt som hänför sig till tid efter ikraftträdandet, skall fordonsskatten för denna period beräknas enligt de nya skattesatserna.

3.Om fordonsskatten på grund av denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslutats för tid efter ikraftträ- dandet enligt fordonsskattelagen (1988:327), behöver inte tillkommande belopp betalas in om det understiger 200 kronor. Överskjutande belopp understigande 200 kronor återbetalas inte heller.

4.De äldre bestämmelserna i 14 a och 14 c §§ fordonsskattelagen gäller fortfarande beträffande sådana fordon som vid ikraftträdandet omfattas av bestämmelserna.

5.De äldre bestämmelserna i 46 och 47 §§ fordonsskattelagen om skattetillägg gäller fortfarande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet av denna lag.

6.Brukandeförbud som har inträtt med stöd av 64 § fordonsskattelagen skall gälla som användningsförbud enligt 6 kap. 1 § vägtrafikskattelagen (0000:000).

7.Om det i en lag eller någon annan författning hänvisas till en bestämmelse som har ersatts med en bestämmelse i denna lag, tillämpas i stället den nya bestämmelsen.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

263

Bilaga till lagen med särskilda bestämmelser om fordonsskatt (0000:000)

Fordonsskatt

Fordonsslag

Skattevikt,

 

Skatt,

 

kilogram

 

kronor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

grund-

tilläggsbelopp

 

 

 

 

belopp

för varje helt

 

 

 

 

 

hundratal kilo-

 

 

 

 

 

gram över den

 

 

 

 

 

lägsta vikten i

 

 

 

 

 

klassen

A

Personbilar klass I

 

 

 

 

1.

Personbilar klass I som inte kan

 

 

 

 

drivas med dieselolja

0 –

900

720

0

 

 

901 –

 

903

183

2.

Personbilar klass I som kan drivas

 

 

 

 

med dieselolja

0 –

900

2 290

0

 

 

901 –

 

2 870

580

B

Lätta bussar

 

 

 

 

1.

Lätta bussar som inte kan drivas

 

 

 

 

med dieselolja

0 –

1 600

546

0

 

 

1 601 –

3 000

602

56

 

 

3 001 –

3 500

1 378

0

2.

Lätta bussar som kan drivas

 

 

 

 

med dieselolja

0 –

1 600

1 008

0

 

 

1 601 –

3 000

1 085

77

 

 

3 001 –

3 500

2 163

0

C

Lätta lastbilar och personbilar

 

 

 

 

klass II

 

 

 

 

1.

Lätta lastbilar och

personbilar

 

 

 

 

klass II som inte kan drivas med

 

 

 

 

dieselolja

0 –

1 600

546

0

 

 

1 601 –

3 000

602

56

 

 

3 001 –

3 500

1 378

0

2.Lätta lastbilar och personbilar klass II som kan drivas med

dieselolja

0

1 600

1 008

0

 

1 601

3 000

1 085

77

 

3 001

3 500

2 163

0

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

264

Om någon använder annans fordon utan lov, påförs använda- ren överlastavgiften.

3Förslag till lag om ändring i lagen (1972:435) om överlastavgift

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1972:435) om överlastavgift dels att 7 och 9 §§ skall ha följande lydelse,

dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 10 §, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

7 §1

Överlastavgift påförs för motordrivet fordon, ägaren, och för släpvagn, ägaren av det fordon som släpvagnen dras av.

I fråga om motordrivet fordon som innehas på grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt eller som innehas med nyttjanderätt för bestämd tid om minst ett år anses innehavaren som ägare. Innehas fordon i annat fall med nyttjanderätt, anses innehavaren som ägare, om han har befogenhet att bestämma om förare eller anlitar annan förare än ägaren har utsett.

Brukar någon annans fordon utan lov, påförs brukaren överlast- avgiften.

9 §2

Bestämmelserna i 9 § första stycket, 10 § andra stycket, 45 § första stycket, 56, 61–63, 66 och 85 §§ fordonsskattelagen (1988:327) skall också gälla överlastavgift. Det som sägs där om beskattningsmyndighet gäller då länsstyrelsen.

Denna lag gäller ej i fråga om fordon som är registrerat i militära fordonsregistret, brukas hos För- svarsmakten enligt skriftligt avtal med denna eller är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt förfogan- delagen (1978:262).

Bestämmelserna i 2 kap. 2 § första stycket, 5 kap. 18 § och 8 kap. 2–5 §§ vägtrafikskattelagen (0000:000) skall också gälla överlastavgift. Det som sägs där om Skatteverket gäller då länssty- relsen.

Denna lag gäller inte i fråga om fordon som är registrerat i militära fordonsregistret, används hos För- svarsmakten enligt skriftligt avtal med denna eller är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt förfogan- delagen (1978:262).

10 §3

Regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om betalning av överlastavgift.

1

Senaste lydelse 1990:1197.

 

2

Senaste lydelse 2004:1083.

 

3

Tidigare 10 § upphävd genom 2002:402.

265

Prop. 2005/06:65 Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Äldre föreskrifter gäller fort- Bilaga 9

farande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

266

b) skatt enligt vägtrafikskattela- gen (0000:000) eller lagen (0000:000) med särskilda bestäm- melser om fordonsskatt,

4Förslag till lag om ändring i konkurslagen (1987:672)

Härigenom föreskrivs att 4 kap. 1 § konkurslagen (1987:672) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

4 kap.

1 §1

Återvinning till konkursbo får på begäran av boet ske i enlighet med vad som anges i detta kapitel.

Återvinning får dock inte ske av 1. betalning av

a) skatt eller avgift som avses i 1 kap. 1 eller 1 b § skattebetalningsla- gen (1997:483),

b) skatt enligt fordonsskattela- gen (1988:327),

c)tull och

d)ränta på belopp som avses i a–c, om beloppet var förfallet till betal-

ning,

2. betalning av eller förmånsrätt för underhållsbidrag enligt äkten- skaps- eller föräldrabalken, om bidragsbeloppet var förfallet till betalning och den underhållsberättigade inte har gynnats på ett otillbörligt sätt.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Senaste lydelse 2003:538.

267

5Förslag till lag om ändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m.

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (1993:891) om indrivning av stat- liga fordringar m.m. skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

2 §1

Under indrivningen gäller bestämmelserna i 7 kap. 14 § utsöknings- balken om företrädesrätt vid utmätning av lön för böter och viten samt för fordringar som påförts enligt bestämmelserna i

1.lagen (1972:435) om överlastavgift,

2.bilskrotningslagen (1975:343),

3.lagen (1976:206) om felparkeringsavgift,

4. lagen (1976:339) om salu-

4. vägtrafikskattelagen

vagnsskatt,

(0000:000),

5. fordonsskattelagen

5. lagen (0000:000) med sär-

(1988:327),

skilda bestämmelser om fordons-

 

skatt,

6.lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister m.fl.,

7.lagen (1994:419) om brottsofferfond,

8.skattebetalningslagen (1997:483),

9.lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon,

10.lagen (1996:1030) om underhållsstöd, eller

11.lagen (2004:629) om trängselskatt.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Äldre föreskrifter gäller fort- farande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

1 Senaste lydelse 2004:632.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

268

2. vägtrafikskattelagen (0000:000), eller lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt,

6Förslag till lag om ändring i lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet

Härigenom föreskrivs att 1 § lagen (1994:466) om särskilda tvångsåt- gärder i beskattningsförfarandet skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

1 §1

Denna lag tillämpas vid revision eller annan kontroll av att skatt eller avgift tas ut enligt bestämmelserna i

1. kupongskattelagen (1970:624),

2. fordonsskattelagen (1988:327),

3.taxeringslagen (1990:324),

4.lagen (1991:591) om särskild inkomstskatt för utomlandsbosatta artister m.fl., och

5.skattebetalningslagen (1997:483).

Lagen tillämpas även vid revision enligt tullagen (2000:1281) och lagen (1998:514) om särskild skattekontroll av torg- och marknadshandel m.m. samt för kontroll av att föreläggande enligt lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter, 6 kap. 25 § tullagen eller 2 § lagen om särskild skattekontroll av torg- och marknadshandel m.m. full- gjorts riktigt och fullständigt.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Äldre föreskrifter gäller fort- farande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Senaste lydelse 2002:418.

269

7Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi

Härigenom föreskrivs att 10 kap. 5 § lagen (1994:1776) om skatt på energi skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

10 kap.

5 §1

En särskild avgift skall betalas för motordrivet fordon och båt, vars bränsletank innehåller olje- produkter i strid mot 2 kap. 9 § eller 9 a §.

Avgiften uppgår för personbil och båt till 10 000 kronor. Avgif- ten beräknas för lastbilar, bussar, traktorer och tunga terrängvagnar som är registrerade i vägtrafikre- gistret på följande sätt.

Skattevikt, kilogram 0– 3 500

3 501–10 000

10 001–15 000

15 001–20 000

20 001–

En särskild avgift skall betalas för motordrivet fordon och båt, vars bränsletank innehåller olje- produkter i strid mot 2 kap. 9 eller 9 a §.

Avgiften uppgår för personbil, lätt lastbil och lätt buss samt båt till 10 000 kronor. Avgiften beräk- nas för tunga lastbilar, tunga bussar, traktorer och tunga ter- rängvagnar som är registrerade i vägtrafikregistret på följande sätt.

Avgift, kronor 10 000 20 000 30 000 40 000 50 000

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

Med skattevikt avses den vikt

Med skattevikt avses den vikt

efter vilken fordonsskatt beräknas

efter vilken fordonsskatt beräknas

enligt

fordonsskattelagen

enligt

vägtrafikskattelagen

(1988:327). Avgiften för annat

(0000:000). Avgiften för annat

motordrivet fordon än som avses i

motordrivet fordon än som avses i

andra stycket uppgår till 10 000

andra stycket uppgår till 10 000

kronor. Avgiften tas ut för varje

kronor. Avgiften tas ut för varje

tillfälle som bränsletank påträffas

tillfälle som bränsletank påträffas

med

oljeprodukter i strid mot

med

oljeprodukter i strid mot

2 kap. 9 § eller 9 a §.

2 kap. 9 eller 9 a §.

Har avgift påförts någon och skall sådan avgift påföras honom för ytterligare tillfälle inom ett år från det tidigare tillfället, tas avgiften ut med en och en halv gånger det belopp som följer av andra eller tredje stycket.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Äldre föreskrifter gäller fort- farande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

1 Senaste lydelse 2004:1038.

270

8Förslag till lag om ändring i lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt

Härigenom föreskrivs att i 3 § första stycket 13 c lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt1 orden ”9 § första stycket fordonsskattelagen (1988:327)” skall bytas ut mot ”2 kap. 2 § första stycket vägtrafikskatte- lagen (0000:000) eller 4 § lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt”.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006 och tillämpas första gången vid 2007 års taxering.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Senaste lydelse av 3 § 2004:1305.

271

9Förslag till lag om ändring i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon

dels att 6, 7, 12, 15, 17 a, 23, 25, 27 och 35 §§ samt rubriken närmast före 25 § skall ha följande lydelse,

dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 2 a §, av följande lydelse.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

 

2 a §

 

Med modellår avses den uppgift

 

i vägtrafikregistret som anger ett

 

fordons årsmodell eller, om sådan

 

uppgift saknas, tillverkningsår.

 

Om båda uppgifterna saknas i

 

registret avses med modellår det

 

år under vilket fordonet första

 

gången togs i bruk.

6 §1 Avgiftsplikt gäller inte för fordon som tillhör

1.försvarsmakten,

2.polisväsendet,

3.civilförsvaret, brandväsendet eller annan räddningstjänst,

4.väghållningen.

En förutsättning för undantag enligt första stycket är att fordonet bär yttre kännetecken som visar att fordonet tillhör någon av de angivna

kategorierna.

 

Avgiftsplikt gäller inte heller för

Avgiftsplikt gäller inte heller för

fordon som enligt vägtrafikregist-

fordon vars ålder, beräknad som

ret är av en årsmodell som är 30 år

skillnaden mellan modellåret och

eller äldre och som inte används i

innevarande kalenderår, är trettio

yrkesmässig trafik.

år eller äldre och som inte används

 

i yrkesmässig trafik.

För fordonskombinationer är det motorfordonet som är avgörande för om kombinationen är undantagen från avgiftsplikt.

 

7 §2

Avgiftsskyldig för svenskt fordon är ägaren.

Har fordonet flera ägare är de

 

solidariskt ansvariga för den väg-

 

avgift som skall betalas.

 

Som ägare anses den som är

Som ägare anses den som är

eller bör vara upptagen i vägtrafik-

eller bör vara upptagen i vägtrafik-

registret som ägare. I fråga om ett

registret som ägare.

1 Senaste lydelse 2001:570.

 

2 Senaste lydelse 2001:570.

272

fordon som innehas på grund av kreditköp med förbehåll om åter- taganderätt eller som innehas med nyttjanderätt för bestämd tid om minst ett år anses innehavaren som ägare.

Nuvarande lydelse

12 §3

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 36–39, 41–47 och 55 §§ fordonsskattelagen (1988:327) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås

med

 

beskattningsmyndighet:

Skatteverket,

skattskyldig:

avgiftsskyldig,

skatteperiod:

avgiftsperiod,

skattskyldighet:

avgiftsskyldighet,

skattebelopp:

avgiftsbelopp.

Vid tillämpningen av denna lag görs efterprövning i stället för efterbe- skattning. Vidare tas avgiftstillägg ut i stället för skattetillägg.

Föreslagen lydelse

12 §

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 4 kap. och 5 kap. 7 § väg- trafikskattelagen (0000:000) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med

beskattningsmyndighet:

Skatteverket,

skattskyldig:

avgiftsskyldig,

skatteperiod:

avgiftsperiod,

skattskyldighet:

avgiftsskyldighet,

skattebelopp:

avgiftsbelopp.

Vid tillämpningen av denna lag görs efterprövning i stället för efterbe-

skattning.

 

 

 

Nuvarande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

 

 

15 §

Vägavgiften

betalas

genom

Vägavgiften skall betalas genom

insättning på särskilt konto.

 

att sättas in på ett särskilt konto.

Inbetalningen anses ha skett den

Betalningen anses ha skett den

dag inbetalningskort eller gire-

dag då den har bokförts på kontot.

ringshandlingar

kommit

in till

 

Posten Aktiebolag eller, om staten har ingått avtal om förmedling av inbetalning av vägavgift med en bank, till banken.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

3 Senaste lydelse 2003:721.

273

17 a §4

Har avgiftsplikten upphört innan avgiften är betald eller har ett fordons beskaffenhet ändrats så att vägavgift skall tas ut med annat belopp får

avgiften sättas ned.

 

Beslut enligt första stycket fattas

Beslut enligt första stycket fattas

genom automatisk databehandling

genom automatiserad behandling

på grundval av uppgifter i vägtra-

med stöd av uppgifter i vägtrafik-

fikregistret, i enlighet med vad

registret, i enlighet med vad som

som anges i 17 § tredje och fjärde

anges i 17 § tredje och fjärde

styckena.

styckena.

Om avgiften sätts ned på grund av att avgiftsplikten har upphört skall samma avgift tas ut som enligt 17 § tredje stycket.

23 §5

Vägavgiften skall erläggas i svenska kronor. De belopp i euro som anges i 11, 17 och 22 §§ omräknas till svenska kronor för varje kalen-

derår.

 

Omräkning sker enligt den kurs

Omräkning sker enligt den kurs

i svenska kronor av euro som

i svenska kronor av euro som

gällde den första vardagen i okto-

gällde den första vardagen i okto-

ber året innan och som offentlig-

ber året innan och som offentlig-

görs i Europeiska gemenskapernas

görs i Europeiska unionens offici-

officiella tidning. Om ett belopp

ella tidning. Om ett belopp som

som beräknas för ett visst år före

beräknas för ett visst år före

avrundning avviker från föregå-

avrundning avviker från föregå-

ende års belopp med mindre än 5

ende års belopp med mindre än 5

procent eller 5 euro, skall föregå-

procent eller 5 euro, skall föregå-

ende års belopp fortsätta att gälla.

ende års belopp fortsätta att gälla.

Regeringen fastställer före november månads utgång de omräknade belopp som enligt denna lag skall tas ut under påföljande kalenderår.

Beloppen avrundas nedåt.

 

Brukandeförbud

Användningsförbud

 

25 §

Avgiftspliktigt fordon får inte användas, om föreskriven vägav- gift inte har betalats.

Ett avgiftspliktigt fordon får inte användas, om föreskriven vägav- gift inte har betalats.

Första stycket skall inte tilläm- pas om ett betalningsuppdrag avseende vägavgiften har lämnats till en bank eller liknande betal- ningsförmedlare, oavsett om väg- avgiften har hunnit bokföras eller inte på det sätt som föreskrivs i 15 § andra stycket.

4Senaste lydelse 2001:570.

5Senaste lydelse 2001:89.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

274

27 §6

Prop. 2005/06:65

 

Bilaga 9

Ägaren av ett fordon är skyldig att se till att fordonet inte brukas i strid mot bestämmelserna i denna lag eller bestämmelser som har meddelats med stöd av denna lag.

Föraren av ett avgiftspliktigt fordon skall, vid färd på avgifts- belagd väg, medföra beviset om betald vägavgift. Beviset skall på begäran av polismyndighet visas upp vid kontroll. Är vägavgiften för ett svenskt fordon betald men har ägaren inte tillställts beviset är föraren skyldig att i stället visa upp kvitto på betald vägavgift.

Ägaren av ett fordon är skyldig att se till att fordonet inte används i strid mot bestämmelserna i denna lag eller bestämmelser som har meddelats med stöd av denna lag.

Föraren av ett avgiftspliktigt fordon skall, vid färd på avgifts- belagd väg, medföra beviset om betald vägavgift. Beviset skall på begäran av polismyndighet visas upp vid kontroll. Är vägavgiften för ett svenskt fordon betald men har ägaren inte tillställts beviset är föraren skyldig att i stället visa upp kvitto på att vägavgift har betalats.

Nuvarande lydelse

35 §

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 84–87 §§ fordonsskattela- gen (1988:327) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med skatteperiod: avgiftsperiod,

efterbeskattning: efterprövning, skattskyldig: avgiftsskyldig, skattebelopp: avgiftsbelopp.

Beslut enligt 22 § får ej överklagas.

Föreslagen lydelse

35 §

I fråga om vägavgift skall bestämmelserna i 7 kap. och 8 kap. 4 § väg- trafikskattelagen (0000:000) gälla i tillämpliga delar. Därvid förstås med skatteperiod: avgiftsperiod,

efterbeskattning: efterprövning, skattskyldig: avgiftsskyldig, skattebelopp: avgiftsbelopp.

Beslut enligt 22 § får inte överklagas.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Äldre föreskrifter gäller fort- farande för förhållanden som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

6 Senaste lydelse 1999:436.

275

3. om det för fordonet gäller brukandeförbud enligt en före- skrift som meddelats med stöd av lagen (2001:558) om vägtrafikre- gister eller enligt fordonsskatte- lagen (1988:327), eller

10Förslag till lag om ändring i yrkestrafiklagen (1998:490)

Härigenom föreskrivs att 6 kap. 7 § yrkestrafiklagen (1998:490) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

6 kap.

7 §1

En särskild registreringsskylt för ett fordon som anmälts för använd- ning i taxitrafik enligt denna lag och som inte undantagits från skyldig- heten att ha taxameter får tas om hand av polisman

1.om fordonet utan tillstånd används i taxitrafik eller om det av annan anledning inte längre finns förutsättningar för att fordonet skall ha en sådan skylt,

2.om fordonet är belagt med sådant körförbud som avses i 3 kap. 6 § fordonslagen (2002:574),

3. om det för fordonet gäller brukandeförbud enligt en före- skrift som meddelats med stöd av lagen (2001:558) om vägtrafikre- gister eller användningsförbud enligt vägtrafikskattelagen (0000:000) eller lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt, eller

4. om fordonet saknar föreskriven trafikförsäkring.

Vid ett omhändertagande av registreringsskyltar tillämpas 6 § andra meningen på motsvarande sätt.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006. Brukandeförbud som har inträtt enligt äldre bestämmelser skall gälla som användningsförbud enligt vägtrafikskattelagen (0000:000) eller lagen (0000:000) med sär- skilda bestämmelser om fordonsskatt.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Senaste lydelse 2003:638.

276

11Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

Härigenom föreskrivs att i 9 kap. 8 § inkomstskattelagen (1999:1229)1 orden ”60 § fordonsskattelagen (1988:327)” skall bytas ut mot ”5 kap. 8 § vägtrafikskattelagen (0000:000) eller 8 § lagen (0000:000) med sär- skilda bestämmelser om fordonsskatt”.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006 och tillämpas första gången vid 2007 års taxering. Bestämmelsen i sin äldre lydelse tillämpas dock i fråga om räntor som bestämts enligt 60 § i den upphävda fordonsskatte- lagen (1988:327).

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

1 Senaste lydelse av 9 kap. 8 § 2002:429.

277

12Förslag till lag om ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister

Härigenom föreskrivs att 12, 13 och 17 §§ lagen (2001:558) om väg- trafikregister skall ha följande lydelse.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

12 §

Följande fordon skall med de undantag som anges i 13–16 och 18 §§ vara registrerade i vägtrafikregistret för att få brukas.

1.Bilar, motorcyklar, mopeder klass I, traktorer, motorredskap klass I och terrängmotorfordon.

2.Motorredskap klass II när de används

a) för persontransport på en väg som inte är enskild, om det sker i annat fall än vid passage över vägen, vid färd kortaste sträcka till eller från ett arbetsställe för fordonet eller liknande, eller undantagsvis vid

färd kortare sträcka i andra fall än som nu har nämnts,

 

b) för transport av gods på en

b) för transport av gods på en

väg som inte är enskild i andra fall

väg som inte är enskild i andra fall

än som avses i 22 § fordonsskat-

än som avses i 2 kap. 17 § vägtra-

telagen (1988:327).

fikskattelagen (0000:000).

 

3.

Släpfordon som dras av bilar.

 

 

4.

Släpvagnar som dras av tra-

4. Släpvagnar som dras

av

fiktraktorer, motorredskap klass I

traktorer klass I, motorredskap

eller tunga terrängvagnar.

klass I eller tunga terrängvagnar.

5.

Släpvagnar som dras av ett

sådant motorredskap klass II

som

används på det sätt som anges i 2, om motorredskapets tjänstevikt är över två ton eller om motorredskapet är en till motorredskap ombyggd bil.

13 §1 Bestämmelserna i 12 § gäller inte i fråga om

1. fordon som används uteslutande inom inhägnade järnvägs- eller

industriområden eller inom inhägnade tävlingsområden eller andra lik-

nande inhägnade områden,

 

2. släpvagnar som dras av trak-

2. släpvagnar som dras av trak-

torer, motorredskap klass II eller

torer, motorredskap klass II eller

sådana tunga terrängvagnar som är

sådana tunga terrängvagnar som är

konstruerade för en hastighet av

konstruerade för en hastighet av

högst 30 kilometer i timmen, om

högst 30 kilometer i timmen, om

fordonen i det enskilda fallet

fordonen i det enskilda fallet

används endast på motsvarande

används endast på motsvarande

sätt som en jordbrukstraktor enligt

sätt som en traktor klass II,

fordonsskattelagen (1988:327),

3. fordon som brukas kortaste lämpliga väg till eller från ett besikt-

 

ningsorgan enligt 4 kap. 2 § fordonslagen (2002:574) för registreringsbe-

 

siktning eller, i fråga om fordon som har förts in i Sverige för testkörning

 

enligt 23 § första stycket 4, för kontrollbesiktning,

 

1 Senaste lydelse 2004:806.

278

4. om det ställts av på ägarens begäran, för färd kortaste lämpliga väg till eller från närmaste besikt- ningsorgan enligt 4 kap. 2 § for- donslagen (2002:574) för besikt- ning, dock inte om brukandeför- bud enligt 64 § fordonsskattelagen (1988:327), enligt 18 § bilskrot- ningslagen (1975:343) eller enligt 25 § lagen (1997:1137) om vägav- gift för vissa tunga fordon skulle ha gällt för fordonet om det hade varit skatte- eller avgiftspliktigt enligt nämnda lagar, samt

4. fordon som provkörs vid besiktning eller inspektion av polisman eller sådan besiktningstekniker, bilinspektör eller tekniker som avses i fordonslagen i den utsträckning som behövs för att förrättningen skall kunna genomföras,

5.fordon som provkörs av den som Vägverket särskilt förordnat att utföra haveriundersökning, att utöva tillsyn enligt produktsäkerhetslagen (2004:451) eller att handlägga ett ärende,

6.ombyggda eller amatörbyggda fordon som provkörs inför en regi- streringsbesiktning av den som Vägverket särskilt förordnat att utföra sådan provkörning, eller

7.fordon som brukas med stöd av saluvagnslicens enligt 18 §.

I fall som avses i första stycket 3 skall handlingar som visar avtalad tid hos besiktningsorganet medföras och på tillsägelse visas upp för en polisman eller en bilinspektör.

Finner polisman anledning att anta att fordon som han anträffar i trafik inte är i föreskrivet skick tillämpas första stycket 4 på motsvarande sätt.

17 §2 Ett avställt fordon får inte brukas annat än

1.i den omfattning som enligt 12 § 2 och 5 och 13 § första och tredje styckena får ske i fråga om ett fordon som inte är registrerat,

2.under tid då fordonet är taget i anspråk med nyttjanderätt enligt för- fogandelagen (1978:262) eller då fordonet brukas för att avlämnas enligt den lagen eller föras hem efter förfogande eller då det brukas i samband med besiktning enligt förordningen (1992:391) om uttagning av egen- dom för totalförsvarets behov,

3.under tid då fordonet innehas av Försvarsmakten enligt ett skriftligt avtal eller brukas för att avlämnas eller föras hem enligt ett sådant avtal, under förutsättning att fordonet har godkänts vid en registreringsbesikt- ning eller tagits upp i ett typintyg eller i ett intyg om överensstämmelse,

4. om det ställts av på ägarens begäran, för färd kortaste lämpliga väg till eller från närmaste besikt- ningsorgan enligt 4 kap. 2 § for- donslagen (2002:574) för besikt- ning, dock inte om användnings- förbud enligt 6 kap. 1 § vägtrafik- skattelagen (0000:000), enligt 8 § lagen (0000:000) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt, enligt 18 § bilskrotningslagen (1975:343) eller enligt 25 § lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon skulle ha gällt för fordonet om det hade varit skatte- eller avgiftspliktigt enligt nämnda lagar, samt

5. med stöd av saluvagnslicens enligt 18 §.

2 Senaste lydelse 2002:582.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

279

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.

280

13Förslag till lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner

Härigenom föreskrivs att 2 § lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitio- ner skall ha följande lydelse.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

 

Nuvarande lydelse

 

2 §1

Beteckning

Betydelse

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Bruttovikt på fordon

Den sammanlagda statiska vikt

 

som samtliga hjul, band eller

 

medar på ett fordon vid ett visst

 

tillfälle för över till vägbanan.

Buss

En bil som är inrättad huvudsakli-

 

gen för personbefordran och är

 

försedd med fler än åtta sittplatser

 

utöver förarplatsen.

Cykel

1. Ett fordon som är avsett att dri-

 

vas med tramp- eller vevanordning

 

och inte är ett lekfordon.

2.En eldriven rullstol som förs av den åkande och är konstruerad för en hastighet av högst 15 kilometer i timmen.

3.Ett eldrivet fordon med en tramp- eller vevanordning om elmotorn

a.endast förstärker kraften från tramp- eller vevanordningen,

b.inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen, och

c.har en nettoeffekt som inte överstiger 250 watt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dolly

En släpkärra som är avsedd att

 

vara styraxel för en påhängsvagn

 

och som är utrustad med en kopp-

 

lingsanordning (vändskiva) för en

 

påhängsvagn.

Efterfordon

Ett fordon som är kopplat till en

 

bil, en traktor, ett motorredskap

 

eller

ett terrängmotorfordon och

 

som inte är ett släpfordon eller ett

 

terrängsläp.

Fordon

En anordning på hjul, band, medar

 

eller

liknande som är inrättad

1 Senaste lydelse 2003:219.

 

281

huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor. Fordon delas in i motordrivna fordon, släpfordon, efterfordon, sidvagnar, cyklar, hästfordon och övriga for- don.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hästfordon

Ett fordon som är förspänt med

 

dragare.

Jordbrukstraktor

En traktor som enligt fordons-

 

skattelagen (1988:327) hör till

 

klass II.

Lastbil

1. En bil som är inrättad huvud-

 

sakligen för godsbefordran.

 

2. En annan bil som inte är att anse

 

som en personbil eller en buss.

 

Lastbilar delas in i lätta och tunga

 

lastbilar.

Lekfordon

Ett fordon som skall anses som

 

leksak enligt lagen (1992:1327)

 

om leksakers säkerhet.

Lätt lastbil

En lastbil med en totalvikt av

 

högst 3,5 ton.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Motorredskap klass II

Ett motorredskap som är konstrue-

 

rat för

en hastighet av

högst

 

30 kilometer i timmen.

 

Personbil

En bil som är inrättad huvudsakli-

 

gen för personbefordran och är

 

försedd med högst åtta sittplatser

 

utöver förarplatsen.

 

Påhängsvagn

En släpvagn som är inrättad för att

 

genom tapp med vändskiva eller

 

liknande

anordning förenas

med

 

en bil, en traktor eller ett motor-

 

redskap och som är så utförd att

 

chassiet

eller karosseriet

vilar

 

direkt på det dragande fordonet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Totalvikt för en motorcykel, ett

Summan av

fordonets

tjänstevikt

terrängfordon utom en tung ter-

och den beräknade vikten av det

rängvagn, ett släpfordon eller en

största antal personer och den

sidvagn

största mängd gods som fordonet

 

är inrättat för. I totalvikten för en

 

motorcykel

ingår inte sidvagnens

 

totalvikt.

 

 

Trafiktraktor

En traktor som enligt fordons-

 

skattelagen

(1988:327)

hör till

 

klass I.

 

 

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

282

Traktor

Ett motordrivet fordon med minst

 

två hjulaxlar som är inrättat

 

huvudsakligen för att dra ett annat

 

fordon eller ett arbetsredskap och

 

som är konstruerat för en hastighet

 

av högst 40 kilometer i timmen

 

och endast med svårighet kan änd-

 

ras till högre hastighet. En traktor

 

får vara utrustad för transport av

 

gods och för befordran av passage-

 

rare.

Traktortåg

En traktor med ett eller flera till-

 

kopplade släpfordon.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Trippelaxeltryck

Den sammanlagda statiska vikt

 

som hjulen i en trippelaxel för

 

över till vägbanan.

Tung lastbil

En lastbil med en totalvikt över

 

3,5 ton.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Föreslagen lydelse

 

2 §2

Beteckning

Betydelse

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Bruttovikt på fordon

Den sammanlagda statiska

vikt

 

som samtliga hjul, band eller

 

medar på ett fordon vid ett visst

 

tillfälle för över till vägbanan.

Buss

En bil som är inrättad huvudsakli-

 

gen för personbefordran och är

 

försedd med fler än åtta sittplatser

 

utöver förarplatsen. Bussar

delas

 

in i lätta och tunga bussar.

 

Bärighetsklass

Indelning av vägar efter tillåtet

 

axel-, boggi- och trippelaxeltryck

 

samt tillåten bruttovikt. Bärighets-

 

klasserna är bärighetsklass 1

 

(BK1), bärighetsklass 2 (BK2) och

 

bärighetsklass 3 (BK3).

 

Cykel

1. Ett fordon som är avsett att dri-

 

vas med tramp- eller vevanordning

 

och inte är ett lekfordon.

 

 

2. En eldriven rullstol som förs av

 

den åkande och är konstruerad för

 

en hastighet av högst 15 kilometer

 

i timmen.

 

2 Senaste lydelse 2003:219.

 

283

3. Ett eldrivet fordon med en tramp- eller vevanordning om elmotorn

a. endast förstärker kraften från tramp- eller vevanordningen,

b. inte ger något krafttillskott vid hastigheter över 25 kilometer i timmen, och

c. har en nettoeffekt som inte överstiger 250 watt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dolly

En släpkärra som är avsedd att

 

vara styraxel för en påhängsvagn

 

och som är utrustad med en kopp-

 

lingsanordning (vändskiva) för en

 

påhängsvagn.

Efterfordon

Ett fordon som är kopplat till en

 

bil, en traktor, ett motorredskap

 

eller ett terrängmotorfordon och

 

som inte är ett släpfordon.

Fordon

En anordning på hjul, band, medar

 

eller liknande som är inrättad

 

huvudsakligen för färd på marken

 

och inte löper på skenor. Fordon

 

delas in i motordrivna fordon,

 

släpfordon, efterfordon, sidvagnar,

 

cyklar, hästfordon och övriga for-

 

don.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hästfordon

Ett fordon som är förspänt med

 

dragare.

Lastbil

1. En bil som är inrättad huvud-

 

sakligen för godsbefordran.

 

2. En annan bil som inte är att anse

 

som en personbil eller en buss.

 

Lastbilar delas in i lätta och tunga

 

lastbilar.

Lekfordon

Ett fordon som skall anses som

 

leksak enligt lagen (1992:1327)

 

om leksakers säkerhet.

Lätt buss

En buss med en totalvikt av högst

 

3,5 ton.

Lätt lastbil

En lastbil med en totalvikt av

 

högst 3,5 ton.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Motorredskap klass II

Ett motorredskap som är konstrue-

 

rat för en hastighet av högst

 

30 kilometer i timmen.

Personbil

En bil som är försedd med högst

 

åtta sittplatser utöver förarplatsen

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

284

 

och

 

 

 

 

 

 

 

1. är

inrättad

huvudsakligen

för

 

personbefordran eller

 

 

2. är permanent försedd med ett

 

karosseri som är inrättat som

 

bostadsutrymme och utrustat med

 

åtminstone

 

 

 

 

a. fast monterade sittplatser,

 

 

b. fast monterade sovplatser som

 

kan utgöras av sittplatser som kan

 

omvandlas till sovplatser,

 

 

c. fast monterad utrustning för

 

matlagning och lagring och

 

 

d. bord.

 

 

 

 

 

Personbilar delas in i klass I och

 

klass II.

 

 

 

 

Personbil klass I

En

personbil

som

inte tillhör

 

klass II.

 

 

 

 

Personbil klass II

En

personbil

som

är permanent

 

försedd med ett karosseri som är

 

inrättat som bostadsutrymme och

 

utrustat med åtminstone

 

 

a. fast monterade sittplatser,

 

 

b. fast monterade sovplatser som

 

kan utgöras av sittplatser som kan

 

omvandlas till sovplatser,

 

 

c. fast

monterad utrustning

för

 

matlagning och lagring och

 

 

d. bord.

 

 

 

 

Påhängsvagn

En släpvagn som är inrättad för att

 

genom tapp med vändskiva eller

 

liknande

anordning

förenas

med

 

en bil, en traktor eller ett motor-

 

redskap och som är så utförd att

 

chassiet

eller

karosseriet

vilar

 

direkt på det dragande fordonet.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Totalvikt för en motorcykel, ett

Summan av fordonets tjänstevikt

terrängfordon utom en tung ter-

och den beräknade vikten av det

rängvagn, ett släpfordon eller en

största antal personer och den

sidvagn

största mängd gods som fordonet

 

är inrättat för. I totalvikten för en

 

motorcykel ingår inte sidvagnens

 

totalvikt.

Traktor

Ett motordrivet fordon med minst

 

två hjulaxlar som är inrättat

 

huvudsakligen för att dra ett annat

 

fordon eller ett arbetsredskap och

 

som är konstruerat för en hastighet

 

av högst 40 kilometer i timmen

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

285

 

och endast med svårighet kan änd-

 

ras till högre hastighet. En traktor

 

får vara utrustad för transport av

 

gods och för befordran av passage-

 

rare.

 

 

 

Traktor klass I

En traktor

som enligt

vägtrafik-

 

skattelagen

(0000:000)

hör

till

 

skatteklass I.

 

 

Traktor klass II

En traktor

som enligt

vägtrafik-

 

skattelagen

(0000:000)

hör

till

 

skatteklass II.

 

 

Traktortåg

En traktor med ett eller flera till-

 

kopplade släpfordon.

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Trippelaxeltryck

Den sammanlagda statiska vikt

 

som hjulen i en trippelaxel för

 

över till vägbanan.

Tung buss

En buss med en totalvikt över 3,5

 

ton.

Tung lastbil

En lastbil med en totalvikt över

 

3,5 ton.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1.Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.

2.En klassificering enligt äldre bestämmelser av ett fordon som per- sonbil eller lastbil gäller fortfarande.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

286

14Förslag till lag om ändring i lagen (2004:629) om trängselskatt

Härigenom föreskrivs att 17 § lagen (2004:629) om trängselskatt skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

17 §

Bestämmelserna i 60 och 60 a §§ fordonsskattelagen (1988:327) skall tillämpas i fråga om anstånd med betalning av skatt och avgift enligt denna lag. Med skatt avses även expeditionsavgift och med skattetillägg skall då i stället avses tilläggsavgift.

Bestämmelserna i 17 kap. 2 och 2 a §§ skattebetalningslagen (1997:483) skall tillämpas i fråga om anstånd med betalning av skatt och avgift enligt denna lag. Med skatt avses även expeditionsavgift och med skattetillägg skall då i stället avses tilläggsavgift.

Denna lag träder i kraft den 1 april 2006.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 9

287

Lagrådets yttrande

Prop. 2005/06:65

Bilaga 10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-11-02

Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf.

Ny vägtrafikskattelag

Enligt en lagrådsremiss den 15 september 2005 (Finansdepartementet) har regeringen beslutat inhämta Lagrådets yttrande över förslag till

1.vägtrafikskattelag,

2.lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt,

3.lag om ändring i lagen (1972:435) om överlastavgift,

4.lag om ändring i konkurslagen (1987:672),

5.lag om ändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar,

6.lag om ändring i lagen (1994:466) om särskilda tvångsåtgärder i beskattningsförfarandet,

7.lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi,

8.lag om ändring i lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt,

9.lag om ändring i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga

fordon,

10.lag om ändring i yrkestrafiklagen (1998:490),

11.lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

12.lag om ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister,

13.lag om ändring i lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner, och

14.lag om ändring i lagen (2004:629) om trängselskatt.

Förslagen har inför Lagrådet föredragits av departementssekreteraren Michael Berg, departementsrådet Fredrik Ahlén och kammarrättsasses- sorn Johan Sanner.

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

 

I syfte att öka miljöstyrningen föreslås att fordonsskatten skall baseras på

 

ett fordons koldioxidutsläpp i stället för på dess vikt. Enligt förslaget

 

skall detta gälla för personbilar av modellår 2006 eller senare samt för

 

vissa äldre personbilar som uppfyller särskilda miljökrav. Övriga fordon

 

föreslås kvarstå i ett i princip viktbaserat skattesystem.

 

Grunden för beräkning av skatt enligt det nya skattesystemet är alltså

 

ett fordons koldioxidutsläpp. Såvitt Lagrådet kan bedöma, med utgångs-

 

punkt i vad som uppgetts i remissen och under föredragningen, får de

 

metoder som avses bli tillämpade för mätning och kontroll av koldioxid-

 

utsläpp från förekommande fordonstyper anses acceptabla för att upp-

 

mätta värden skall kunna utgöra grund för beskattning. Med tanke på den

 

grundläggande betydelse som mätresultaten har i det föreslagna skattesy-

 

stemet skulle det emellertid, enligt Lagrådets mening, vara på sin plats

 

med en mer utförlig redogörelse i förslaget för de metoder som avses

 

komma till användning för mätning och kontroll av koldioxidutsläpp.

288

 

Lagrådet har i övrigt följande synpunkter på förslaget.

Förslaget till vägtrafikskattelag

1 kap. 7 §

Lagrådet förordar att det i det fortsatta beredningsarbetet övervägs om inte vad som sägs om vägtrafikskatt, med undantag av bestämmelserna om användningsförbud i 6 kap. 1 §, genomgående, dvs. i hela lagen, skall gälla även beträffande ränta och dröjsmålsavgift, jfr motsvarande bestämmelse i 1 kap. 4 § skattebetalningslagen (1997:483).

2 kap. 4 §

I paragrafen anges att skattskyldig är ägaren av fordonet samt att som ägare anses den som är antecknad i vägtrafikregistret som ägare eller den som bör vara antecknad som ägare.

Den föreslagna regleringen innebär, liksom gällande bestämmelser, inte något hinder mot att en underårig registreras som ägare till ett fordon och därmed blir skattskyldig. Vissa vårdnadshavare har utnyttjat detta, vilket i ett antal fall har lett till att barn kommit att restföras på grund av utebliven betalning. I betänkandet Frågor om förmyndare och ställföre- trädare för vuxna (SOU 2004:112) har föreslagits att det införs en bestämmelse som innebär att förmyndare blir betalningsskyldig för for- donsskatt för vilken ett barn är skattskyldigt. I lagrådsremissen anges att regeringen avser att återkomma till frågan.

Liknande frågeställningar har behandlats i reglerna om familjebeskatt- ning i 60 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), jfr 60 kap. 12 §. Enligt Lagrådets mening hade det varit önskvärt att denna fråga fått sin lösning redan i och med införandet av den nya vägtrafikskattelagen.

5 kap. 11 §

I paragrafen anges att beslut om anstånd får omprövas om den skattskyl- diges ekonomiska förhållanden har förändrats väsentligt sedan anstånd beviljats eller om det finns andra särskilda skäl.

Eftersom även andra förhållanden än ekonomiska kan ligga till grund för anstånd förordar Lagrådet att bestämmelsen i stället utformas så att om de förhållanden som ligger till grund för anstånd har förändrats väsentligt sedan anstånd beviljats eller om det finns andra särskilda skäl, får beslutet om anstånd omprövas.

5 kap. 12 §

Lagrådet förordar att paragrafen, som anger bl.a. i vilka fall överskju- tande skatt återbetalas, bör utformas som ett åliggande att i de angivna fallen återbetala den överskjutande skatten.

5 kap. 14 §

Enligt skattebetalningslagen skall en återbetalning inte göras av belopp som understiger 100 kronor (18 kap. 7 § första stycket 1). Lagrådet anser att det i det fortsatta beredningsarbetet bör övervägas att i vägtrafikskat- telagen ha motsvarande reglering och beloppsgräns för återbetalning.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 10

289

5 kap. 17 §

Paragrafen, som motsvarar 76 § i fordonsskattelagen (1988:327), torde, mot bakgrund av bestämmelserna av regler om omprövning, sakna bety- delse. Lagrådet förordar därför att paragrafen utgår.

7 kap. 3 §

I paragrafens andra stycke anges att ett överklagande skall ”lämnas in” inom två veckor från utgången av den tid inom vilken det första överkla- gandet skulle ha skett. Lagrådet förordar att här, liksom i paragrafens första stycke, i stället anges att ett överklagande skall ”ha kommit in” etc.

8 kap. 1 §

I paragrafens första stycke anges att belopp som avser skatt ”eller under- lag för beräkning av skatt” enligt denna lag skall avrundas till närmaste lägre hela krontal. Eftersom någon beräkning av belopp som underlag för skatt inte kommer att företas med det i lagen angivna förfarandet för att bestämma den skatt som skall betalas, förordar Lagrådet att de citerade orden utgår.

8 kap. 2 och 4 §§

Om det i enlighet med vad Lagrådet anfört ovan, i det fortsatta bered- ningsarbetet beslutas att vad som sägs om vägtrafikskatt även skall gälla beträffande ränta och dröjsmålsavgift, bör vad som i paragraferna anges om dröjsmålsavgift utgå.

Övergångsbestämmelserna

Lagen skall enligt vad som anges i punkt 1 träda i kraft den 1 april 2006. I punkt 2 anges trots detta att om fordonsskatt som hänför sig till tiden efter ikraftträdandet debiteras under tiden den 1 januari – den 31 mars 2006, skall fordonsskatten för tiden efter ikraftträdandet beräknas enligt de nya skattesatserna i denna lag. Lagrådet anser att den valda regler- ingen, som innebär att icke i kraft varande bestämmelser i viss utsträck- ning skall tillämpas vid debitering av skatt under tiden den 1 januari – den 31 mars 2006, inte bör genomföras.

I punkt 3 anges bl.a. att om fordonsskatten på grund av denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslutats för tid efter ikraftträdandet enligt fordonsskattelagen, återbetalas inte över- skjutande belopp understigande 200 kronor. Om det i det fortsatta bered- ningsarbetet beslutas att, i enlighet med vad Lagrådet anfört under 5 kap. 14 §, i denna lag ha samma beloppsgräns för återbetalning som i skatte- betalningslagen, bör beloppet som inte återbetalas också här anges till belopp understigande 100 kronor.

I punkt 5 har införts en övergångsbestämmelse avseende de äldre bestämmelserna i 46 och 47 §§ fordonsskattelagen om skattetillägg. Med hänsyn till vad som i lagrådsremissen upplysts om att bestämmelserna i fordonsskattelagen om skattetillägg i princip inte tillämpats sedan kilo- meterskatten avskaffades år 1993, bör enligt Lagrådets mening i det fort-

Prop. 2005/06:65

Bilaga 10

290

satta beredningsarbetet övervägas om det finns något behov av den före- slagna bestämmelsen.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts och vad som uppgetts vid före- dragningen inför Lagrådet föreslår Lagrådet att punkterna 2 och 3 ges följande lydelse:

2.Fordonsskatt som avser tid före utgången av september 2006 skall, med avseende på skatteplikten och skattens storlek, beräknas enligt äldre bestämmelser.

3.Om fordonsskatt på grund av denna lag skall tas ut med ett annat belopp än tidigare och fordonsskatt har beslutats enligt fordonsskattela- gen (1988:327) för tid efter ikraftträdandet behöver inte tillkommande belopp betalas in om det understiger 200 kronor. Överskjutande belopp skall inte återbetalas om det understiger 100 kronor.

Förslaget till lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt

1 §

Enligt 1 § i förslaget skall fordonsskatt betalas till staten enligt denna lag för vissa personbilar samt för lätta bussar och lätta lastbilar.

Enligt Lagrådets mening bör paragrafen utformas så att man direkt för- står att det framöver finns två lagar om skatt på fordon och att skatt kan utgå för ett fordon beroende på vilken av lagarna som skall tillämpas på det aktuella fordonet. Lagrådet förslår därför att 1 § ges följande lydelse:

Fordonsskatt skall betalas till staten enligt denna lag för sådana person- bilar som avses i 3 § samt för lätta bussar och lätta lastbilar.

För övriga fordon finns bestämmelser om skatt på fordon i vägtrafik- skattelagen (0000:000).

Övergångsbestämmelser

Lagrådet hänvisar till vad som har anförts under motsvarande rubrik på s. 6 f. i yttrandet [s. 290 f. i propositionen].

Förslaget till lag om ändring i lagen (1972:435) om överlastavgift

9 §

I paragrafens första stycke föreslås att bestämmelserna i 2 kap. 2 § första stycket (avser s.k. veteranfordon), 5 kap. 18 § (avser dröjsmålsavgift) och 8 kap. 2-5 §§ (avser avräkning och verkställighet) vägtrafikskattela- gen också skall gälla överlastavgift. Vidare föreslås att det som sägs i nämnda lagrum om Skatteverket skall gälla länsstyrelsen när fråga är om överlastavgift.

Flera frågor uppkommer med anledning av den föreslagna lydelsen av paragrafens första stycke.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 10

291

För det första synes förslaget innebära att veteranfordon kan överlastas utan att ägaren riskerar att påföras överlastavgift. Enligt Lagrådets mening har detta kanske inte någon större praktisk betydelse. Det kan emellertid ifrågasättas om det finns fog för en sådan skillnad.

För det andra hänvisas till 8 kap. 5 §, trots att 4 § är den sista paragra- fen i 8 kap. Hänvisningen bör rätteligen avse 8 kap. 2–4 §§.

För det tredje sägs inte uttryckligen något om Skatteverket i de här nämnda paragraferna. Det är därför knappast någon mening med att skriva ”det som sägs om Skatteverket gäller då länsstyrelsen”. Det bör således under den fortsatta beredningen övervägas om hänvisningen bör omformuleras eller utgå.

Förslaget till lag om ändring i lagen (1997:323) om statlig förmögenhetsskatt

Hänvisningen till 4 § lagen med särskilda bestämmelser om fordonsskatt synes överflödig och bör enligt Lagrådets mening utgå.

Förslaget till lag om ändring i lagen (1997:1137) om vägavgift för vissa tunga fordon

6 §

Enligt första stycket gäller inte avgiftsplikten bl.a. för fordon som tillhör 1. försvarsmakten,

3. civilförsvaret, brandväsendet eller annan räddningstjänst,

Enligt Lagrådets mening kan ifrågasättas om terminologin i punkten 3 är korrekt. Lagrådets föreslår att den aktuella punkten ges följande lydelse:

3. staten eller en kommun och fordonet är avsett att användas för räddningstjänst,

Vidare bör med hänsyn till vad som upplysts vid föredragningen vid den fortsatta beredningen övervägas om en terminologisk anpassning behöver göras när det gäller punkten 1 ”försvarsmakten”.

Övriga lagförslag

Lagrådet lämnar förslagen utan erinran.

Prop. 2005/06:65

Bilaga 10

292

Prop. 2005/06:65

Finansdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 15 december 2005

Närvarande: Statsministern Persson, statsråden Ringholm, Freivalds,

Sahlin, Pagrotsky, Messing, Y. Johansson, Bodström, Sommestad,

Karlsson, Nuder, M. Johansson, Hallengren, Björklund, Holmberg,

Jämtin, Österberg, Orback, Baylan

Föredragande: statsrådet Nuder

Regeringen beslutar proposition 2005/06:65 Ny vägtrafikskattelag, m.m.

293

Prop. 2005/06:65

Rättsdatablad

Författningsrubrik

Bestämmelser som

Celexnummer för

 

inför, ändrar, upp-

bakomliggande EG-

 

häver eller upprepar

regler

 

ett normgivnings-

 

 

bemyndigande

 

 

 

 

Vägtrafikskattelag

8 kap. 4 §

 

(2006:000)

 

 

Lag om ändring i lagen

10 §

 

(1972:435) om

 

 

överlastavgift

 

 

Fordonsskattelagen

11 § andra och tredje

 

(1988:327)

stycket, 36 § första och

 

 

tredje stycket, 53 och 56

 

 

§§, 66 § första stycket

 

 

samt 88 §§

 

294