Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av resurser till lärarfortbildning.
Riksrevisionen konstaterar att många lärare inte har den utbildning som undervisningen kräver. Andelen obehöriga lärare har ökat kraftigt sedan skolan kommunaliserades. Förutom att många undervisar utan lärarexamen, är det också vanligt att många med lärarutbildning ändå inte har utbildning för just det ämne eller de skolår de undervisar i. Var tredje högstadielärare som undervisar i svenska, engelska och matematik saknar utbildning i dessa ämnen. Staten har enligt Riksrevisionen brustit i sitt ansvar för att det finns utbildade lärare i skolan. En viktig del i det ansvaret är fortbildning för lärare.
För att inte kvaliteten i undervisningen ska undermineras, är det viktigt att de personer som i dag arbetar som lärare trots att de saknar lärarutbildning ges möjlighet att läsa till lärare. Det gäller såväl dem som redan har en akademisk utbildning som dem som saknar högre utbildning. De vars lärarutbildning inte motsvarar arbetsuppgifterna ska också ges möjlighet att komplettera så att de får rätt lärarkompetens.
Det är också viktigt med fortbildning och möjlighet till fördjupade kunskaper för dem som har formellt rätt utbildning men som arbetat några år och känner att de behöver fördjupade ämneskunskaper. Folkpartiet vill höja kvaliteten i skolan genom att införa en läsa-skriva-räkna-garanti på lågstadiet. Den ska stadga vilket stöd elever som riskerar att inte nå målen har rätt till. Speciallärarutbildningen ska återinföras. Utbildade speciallärare som nu arbetar med annat ska lockas tillbaka till läraryrket. Staten bör under en tid stödja denna rekrytering. Men även de ordinarie lärarna behöver ges utökade kunskaper i läs- och skrivutveckling.
För att finansiera dessa reformer anslår Folkpartiet utökade resurser jämfört med regeringen. Vi anslår 1 000 miljoner kronor per år.