Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett nationellt centrum för vindkraftsinformation inrättas och etableras vid Högskolan på Gotland.
Riksdagen har antagit mål om en utökning av förnybar energi med 10 TWh till 2010 och ett planeringsmål för vindkraft på 10 TWh till 2015. För att den potential som vindkraften utgör skall kunna tas till vara i Sverige krävs förbättrad information och kunskap om vindkraft i samhället.
Det är välkänt att ett av de största hindren för utbyggnad av vindkraften är den komplicerade och långdragna beslutsprocessen. Det finns inga entydiga regler för hur störningar i form av påverkan på landskapsbilden, buller, skuggor etc. skall bedömas. Den snabba teknikutvecklingen inom branschen medför att ständigt nya situationer uppstår vid tillståndsprövning.
Redan 1999 konstaterade Vindkraftsutredningen ”Rätt plats för vindkraften” (SOU 1999:75) att det behövs ett informationscentrum för att samla in och återföra erfarenheter när det gäller vindkraftsetableringar i Sverige. Verksamheten vid informationscentrumet kan bestå av olika delar såsom allmän information och rådgivning, erfarenhetsåterföring, utredningar och forskning samt att skapa och driva en kunskapsbank. Sakligt och lätt tillgängligt kunskapsunderlag om vindkraft underlättar tillståndsprocessen för såväl projektörer som myndigheter och skulle skapa förutsättningar för en välplanerad utbyggnad av vindkraften i Sverige.
Högskolan på Gotland har byggt upp ett centrum för vindkraftsinformation – CVI. Kunskapsbanken innehåller forskningsrapporter, utredningar och andra kunskaps-sammanställningar om vindkraft. Högskolan på Gotland är därför en lämplig lokalisering för ett nationellt informationscentrum eftersom Gotland är Sveriges vindkraftstätaste region. Det finns idag över 150 vindkraftverk i drift, i olika storlekar och lokaliserade såväl i inlandet som längs kusterna och till havs. Vidare finns Vattenfalls forskningsanläggning på Näsudden.
Högskolan på Gotland har också den mest omfattande vindkraftsutbildningen som erbjuds i landet och den bedrivs i nära samarbete med forskare vid andra lärosäten, myndigheter och olika aktörer inom vindkraftsbranschen. Den centrumbildning (CVI) som idag finns vid Högskolan på Gotland har goda förutsättningar att utvecklas till det nationella centrum för vindkraftsinformation som konstaterats i utredningar att Sverige behöver. Detta bör ges regeringen till känna.