Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppvärdera betydelsen av ämnet hem- och konsumentkunskap och att undervisningen påbörjas redan i mellanstadiets lägre årskurser.

Motivering

Idag är fetman och övervikt hos barn en första signal till ohälsa och allvarliga sjukdomar i vuxenlivet. För våra barns skull måste utvecklingen, som visar att barn blir alltmer överviktiga, bromsas. Här fyller både skolan och folkrörelserna en viktig roll. Riksidrottsförbundet har fått ökade resurser, en miljard, för att under fyra år stimulera idrottandet. ”Ett handslag med idrotten” heter satsningen, vars mål är att nå nya grupper, hålla tillbaka avgifterna, förbättra flickors deltagande, motverka droger samt vidarutveckla samarbetet med skolorna.

Att äta rätt är precis lika viktigt som att röra på sig. En åtgärd för att öka medvetenheten om vikten av en bra kost vore att öka antalet timmar i hem- och konsumentkunskap i grundskolan. Ämnet omfattar endast 118 timmar, 0,75 %, vilket gör det till ett av de minsta ämnena i grundskolan. Med den omfattningen är det orealistiskt att fullgöra de områden och aspekter som ämnet och kursplanen syftar till. Ämnet bör uppvärderas i större grad.

Genom att i tidiga ungdomsår få viktiga baskunskaper och utveckla förståelsen och intresset för matens och måltidens betydelse för hälsa, gemenskap, boende och konsumentekonomi, kan skolan medverka till att bromsa den ökade ohälsan och därmed påverka och stärka den allmänna folkhälsan.

Stockholm den 29 september 2005

Marie Nordén (s)

Carina Ohlsson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Christina Nenes (s)

Inger Nordlander (s)

Britta Rådström (s)

Eva Arvidsson (s)

Carina Hägg (s)