Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa läxor i skolan.

Motivering

Läxor är i dag en del av skolplanen. Sett ur ett jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv bör en översyn göras om barn och ungdomar med olika bakgrund och hemförhållanden har samma möjlighet att under fritiden klara av att göra sina läxor. Inom barn- och ungdomsorganisationen Unga Örnar möter vi många barn/ungdomar som vittnar om att förutsättningarna ser olika ut. Några ungdomar framför följande tre synpunkter:

  1. Eleverna börjar sin dag med att gå till skolan. Beroende på vilken årskurs går man olika antal timmar i skolan, allt från fem till åtta timmar om dagen. För ett barn eller en ungdom är det en hel arbetsdag. När man kommer hem kräver lärarna att man ska sätta sig och göra läxor. Beroende på hur lätt man har att lära tar detta allt mellan en halvtimme och flera timmar om dagen. Om detta skulle ske på en vanlig arbetsplats vore det olagligt. En chef kan aldrig tvinga någon att ta med sig arbete hem. Jag tycker helt klart att tiden i skolan ska räcka till för att lära sig det man behöver.

  2. Det är lärarnas ansvar att lära ut. Det är inte meningen att eleverna ska behöva lära sig själva hemma. Vissa kanske har svårigheter med att lära in. I så fall ska det finnas möjlighet att få hjälp, vilket kan vara svårt hemma. I dag skyller man på eleven om det är så att han/hon inte klarar prov eller läxförhör, fast det egentligen borde vara läraren som ska stå till svars.

  3. Läxor är ett orättvist sätt att lära ut. När man tillämpar läxor i inlärningen favoriserar det de elever som har det bättre ställt ekonomiskt, elever vars föräldrar har tid att vara hemma och har högre utbildning än andra föräldrar. Samtidigt blir det svårare för den elev med en ensamstående mamma som kanske måste arbeta för två för att kunna försörja sin familj. Eller för elever med föräldrar som kanske inte hade någon möjlighet att plugga på gymnasium eller högskola och universitet.

Om eleverna upplever att läxor tvingar dem att ta med sig arbete hem efter avslutad arbetsdag kanske motivet för att göra läxorna inte blir bra. Skolan och skolans arbete måste vara utformat så att eleverna upplever trivsel, känner att det är roligt och lustfyllt att lära. Lusten till lärande ska även stimulera till en kreativ fritid. Om läxorna då känns tvingande eller att man inte har möjlighet till hjälp i hemmet eller till eget tidsutrymme till läxan, blir läxan en belastning och kan påverka hela skolgången. Läxorna har i dag blivit en klassfråga. Därför bör det ske en översyn, och målet bör vara att läxläsning är en del av skoldagen i skolan.

Stockholm den 4 oktober 2005

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Helene Petersson (s)

Monica Green (s)

Veronica Palm (s)

Marie Nordén (s)

Matilda Ernkrans (s)

Kerstin Andersson (s)