Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av behöriga lärare.

Motivering

En av grundpelarna för en likvärdig skola är att det finns behöriga lärare med den pedagogiska examen som det innebär. Den nya lärarutbildningen är ett bra medel för att uppnå detta. Barn och ungdomar förtjänar utbildade lärare. Många barn och ungdomar har en komplex inlärningssituation. Lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för att eleven ska lyckas. Alla elever ska därför ha rätt till utbildade behöriga lärare.

Så är inte fallet i dagens skola. En viktig orsak till detta är att den särskilda undantagsregeln, som tillåter att andra än behöriga lärare fastanställs, används flitigt av landets kommuner och andra skolhuvudmän.

Alla skolhuvudmän tar inte skollagen på allvar. De regelverk som finns för att garantera elever en likvärdig kvalitet i utbildningen följs inte. Riksdagens krav att skolan ska ha utbildade lärare respekteras inte.

Man fortsätter att ge alltfler obehöriga lärare fast anställning, trots att arbetslösheten nu ökar bland utbildade lärare. Runt var tionde tillsvidareanställd lärare i kommunala skolor är obehörig.

Statusen på läraryrket förminskas genom att obehöriga lärare anställs. Samtidigt som det också leder till att utbildade lärare inte ges möjligheten att snabbt komma ut i arbetslivet och få använda sin yrkeskompetens.

Vi vill peka på vikten av att regeringen skyndsamt ser över skollagen och stärker Skolverkets utbildningsinspektörers ansvar och befogenheter mot kommunerna och andra skolhuvudmän när obehöriga lärare anställs tillsvidare. Det är angeläget för våra barn och ungdomars men även för samhällets skull.

Stockholm den 5 oktober 2005

Kerstin Andersson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Veronica Palm (s)

Marina Pettersson (s)

Monica Green (s)