Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om fristående skolor.
Den gemensamma skolan är en viktig mötesplats för elever med olika bakgrund. En sammanhållen och gemensam skola ger därmed ett utbyte av värderingar och kunskaper. En sådan skola ökar förståelsen för olikheter och förbereder eleverna för en mångfacetterad verklighet.
Under det senaste decenniet har antalet privat drivna men offentligt finansierade skolor (även kallade friskolor) ökat kraftigt. Dessa kan bidra till ökad mångfald inom skolväsendet men även skapa nya problem vilket uppmärksammas i allt högre grad. Nya skolor tillåts starta trots att de skapar stora problem i den lokala skolstrukturen eftersom kommunernas uppfattningar om de nya skolorna spelar mycket liten roll för tillståndsgivningen. Samtidigt är det kommunerna som betalar för driften av de privat drivna skolorna och kommunerna har dessutom alltid det yttersta ansvaret och skyldigheten att ordna undervisning för alla barn och ungdomar. Om en privat driven skola stänger eller avstår från att starta måste kommunen kunna bereda barn och ungdomar plats i den egna skolan.
Därför ska kommunerna ha möjlighet att ta hänsyn till denna merkostnad när man fördelar bidragen till dessa skolor. På samma sätt måste kommunernas inflytande över skoletableringar öka. Om en kommun efter en ordentlig konsekvensbeskrivning anser att en ny privat driven skolas verksamhet medför negativa följder för det lokala skolväsendet måste Skolverket noga pröva dessa synpunkter och ta starkare hänsyn till detta än vad som sker i dag.