Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om kommuners ansvar för barntillsyn dygnets alla timmar.

Motivering

”Det är i barnen vi ser framtiden växa fram.” Citatet är hämtat från Olof Palme och det är knappast en överdrift att hävda att det fortfarande är högaktuellt. Vi behöver ständigt påminnas om barns livsvillkor och rättigheter och se till att de får möjlighet att utvecklas och växa upp under gynnsamma förhållanden. När vi vänder blicken mot de barn i Sverige som i dag lever i ekonomisk utsatthet inser vi att det finns mer kvar att göra.

Barn till ensamstående mammor och utrikes födda föräldrar är kraftigt överrepresenterade bland dem som är mest ekonomiskt utsatta. Det är väl känt att både ensamstående och utlandsfödda ofta möter större hinder än genomsnittet när de ska ta sig in på arbetsmarknaden. Det är därför naturligt att orsaken till familjens liv på marginalen ofta är att den ena eller båda föräldrarna saknar arbete.

Det är bra att den socialdemokratiska regeringen under mandatperioden har vidtagit ett antal mycket viktiga åtgärder för att ge barn i fattiga familjer en bättre tillvaro. Det handlar om den miljard som riktades direkt till ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Underhållsstödet förbättras. Den del av bostadsbidraget som riktas till barnfamiljer höjs. Ett barntillägg för studerande införs. Barnbidraget höjs och flerbarnstillägg redan från andra barnet införs under hösten 2005.

Det är dock av stor vikt att detta kompletteras med åtaganden också för att komma åt den viktigaste problematiken, nämligen att underlätta för arbetslösa med barn att ta sig in på arbetsmarknaden. Ett av de viktigaste åtagandena handlar om tillgången till barntillsyn under dygnets alla timmar. Inte minst i arbetsmarknadsutskottets betänkanden kan vi utläsa att utskottet ser som ett av de vanligaste hindren för arbetslösa med barn att ta sig ut på arbetsmarknaden är avsaknaden av barntillsyn på obekväm arbetstid.

Det är en fråga om möjligheter att erhålla arbete men också om rättvisa. För det första skulle troligen könsdiskrimineringen mot kvinnor som har barn eller är potentiella mödrar minska. Arbetsgivarna inom dessa områden är idag avvaktande gentemot unga kvinnor för att de vet att de kan ha svårt att arbeta på obekväma tider när de får barn. För det andra är det viktigt att göra det möj­ligt även för småbarnsföräldrar att i praktiken stå till arbetsmarknadens förfogande. Det gäller främst den mest utsatta gruppen ensamstående föräldrar utan någon tillgång till lösningar bland släkt och vänner.

Utgångspunkten har varit att kommunerna ska lösa denna fråga på ett lämpligt sätt. Men så har inte fullt ut skett. Fortfarande är det så att småbarnsföräldrar diskrimineras. Ett viktigt åtagande är därför en lagstiftning där kommunerna åläggs ett ansvar för barntillsyn under alla tider på dygnet.

Stockholm den 27 september 2005

Matilda Ernkrans (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Lennart Axelsson (s)

Ameer Sachet (s)