Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den nya fördelningsmodell som nu arbetas fram för det konstnärliga området ger strukturella stöd som är oberoende av var högskolorna finns och ger utbildningarna samma ekonomiska förutsättningar att bedriva utbildning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Utbildningsdepartementet gör grundligare utredningar om olika regionala förutsättningar i landet när nya utbildningsplatser till det konstnärliga området planeras.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet tilldelas utvecklingsmedel enligt liknande modell som Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för utvecklingen av sin forskarutbildning och sin forskning.

Motivering

Det nuvarande systemet för tilldelning av resurser till de konstnärliga högskolorna skapades för att det skulle bli en jämn fördelning mellan landets olika högskolor; en konstnärlig utbildning skulle ha samma ekonomiska förutsättningar i Göteborg och i övriga landet såväl som i Stockholm. Några uppgifter ur den senaste budgetpropositionen skapar emellertid vissa frågetecken:

I saklighetens namn är det viktigt att nämna att konstnärliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet betalar sina lokaler med de medel som tilldelats av staten. Det som återstår till utbildningens innehåll är därmed det som finns kvar efter att lokalkostnaderna dragits av. Ett speciellt lokalkostnadsstöd till Stockholmsskolorna gör att förutsättningarna att bedriva utbildning av samma kvalité i hela landet undergrävs. Detta ter sig extra viktigt att påpeka då satsningarna på lokaler vid de självständiga högskolorna i huvudstaden tenderar att indirekt påverka tilldelningen till andra högskolor samt även framgent undergräva förutsättningarna att bedriva utbildning på lika villkor.

Det är också väsentligt att framhålla att Musikhögskolan vid Göteborgs universitet under de senaste åren varit tvingad att säga upp personal och att drastiskt minska antalet undervisningstimmar per student.

Orsakerna till att vi vill lyfta fram problemen med att regeringen inte följer de egna initiala principerna för det nuvarande fördelningssystemet är framför allt två:

  1. Om systemet nu skall byggas om är det troligt att det nya systemet kommer att använda den historiska tilldelningen som utgångspunkt. I det sammanhanget är det viktigt att de eventuella orättvisa avvikelser som finns i nuvarande system lyfts ur innan det nya systemet konstrueras så att dessa avvikelser inte blir en ny norm.

  2. Avvikelserna ovan pekar också på behovet av att reformera budgetdialogen mellan departementet och de konstnärliga högskolorna, oavsett om dessa är knutna till ett universitet eller inte. Göteborgs universitets villkor att föra denna dialog har sedan 1977 varit radikalt annorlunda än för Stockholmsskolorna. Göteborgs universitets ledning har i stort ungefär samma villkor för sin dialog som Konstfack eller Kungl. Musikhögskolan. Inom ett av Sveriges största universitet utgör de konstnärliga högskolorna en liten del. Det finns skäl att tro att skillnaderna i möjlighet att föra dialog med departementet påverkar resurstilldelningen.

Så länge som departementet upprätthåller de speciella formerna för avräkning inom det konstnärliga området så är det vår uppfattning att man från departementets sida får ta ansvar för den speciella situation som detta skapar. Det är därför rimligt att komplettera budgetdialogen med Göteborgs universitet med en särskild dialog med den konstnärliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet.

Stockholm den 4 oktober 2005

Per Landgren (kd)

Annelie Enochson (kd)

Eva Flyborg (fp)