Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad kunskap för lärare och annan personal i grundskolan om läs- och skrivsvårigheter.

Motivering

Våra barns skolgång är en otroligt viktig del av barnens liv. I bästa fall lämnar de skolan med vänner, kunskaper och lust att lära mer. För att skoltiden skall bli sådan krävs väl fungerande skolor och framförallt lärare som med hjärta, hjärna och kunskaper som kan se och möta varje elev utifrån dennes behov.

Idag har kunskaperna om olika läs- och skrivsvårigheter ökat. Men tyvärr finns inte dessa kunskaper i tillräcklig omfattning hos lärare och annan skolpersonal. Elever ges därmed inte de förutsättningar för sin kunskapsinhämtning som de har rätt att kräva. Resultatet kan i värsta fall bli elever som lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper, utan godkänt i de viktigaste ämnena, med ett stukat självförtroende och utan viktiga förutsättningar för sitt vuxna liv.

Att skolan fungerar på bästa tänkbara sätt är också viktigt ur ett samhällsperspektiv. Om Sverige som nation skall kunna hävda sig väl internationellt måste vi stå väl rustade med kunskap.

Tillkortakommanden inom skolan slår naturligtvis hårdast mot de barn som inte ges det stöd och de förutsättningar de har rätt att kräva. Men resultatet blir också en avsevärd samhällsekonomisk kostnad.

Kunskaperna om läs- och skrivsvårigheter måste förbättras avsevärt. De måste omfatta all personal som undervisar, inte bara speciallärare. För att åstadkomma detta krävs att lärarhögskolan utbildar alla blivande lärare om detta. Det krävs också att annan skolpersonal, t.ex. rektorer, också får del av dessa kunskaper. För att förse dagens skolpersonal med kunskaper inom detta viktiga område krävs att lärarna får fortbildning. Det borde inte vara tillåtet att undervisa i skolan om man saknar kunskaper om hur barn med läs- och skrivsvårigheter skall upptäckas och undervisas.

Mot bakgrund av ovanstående ger riksdagen regeringen tillkänna att regeringen skall vidta de åtgärder som krävs för att grundskolans förutsättningar för att upptäcka och undervisa barn med olika läs- och skrivsvårigheter avsevärt förbättras. Regeringen ges i uppdrag att låta undersöka hur krav på dessa kunskaper skall kunna bli en förutsättning för att undervisa i grundskolan.

Stockholm den 26 september 2005

Britta Lejon (s)