Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppmärksamma vikten av fortsatta fakultetsanslag till Ersta Sköndal högskola.

Motivering

I årets budgetproposition från den socialdemokratiska regeringen saknas fakultetsanslag till Ersta Sköndal högskola. Man kan fundera över om anledningen till det är den socialdemokratiska regeringens aversion mot privata stiftelser – tillika en med ett diakonisällskap som huvudman – och att Ersta Sköndal inte är ett statligt universitet som man lättare kan styra som man vill. Men hur det än ligger till, är detta djupt beklagligt och riskerar innebära en stor förlust för den oersättliga forskning som idag drivs på högskolan. De vårdetiska program som drivs inom ramen för sjuksköterskeutbildningen med 15 poäng i etik redan på grundutbildningen är unika i Sverige. På det fyraåriga sjuksköterskeprogrammet kan man läsa 20 poäng i vårdetik. Kan man inte upprätthålla forskning på skolan, kommer även grundutbildningen drabbas i dessa oerhört viktiga frågor.

Sköndalinstitutet bedriver forskning om frivilligt arbete – också det ett område som få högskolor eller universitet tillhandahåller. Då den socialdemokratiska regeringen nu snålar in på fakultetsanslaget verkar det som om man stirrat sig blind på formen i stället för att titta mer på innehållet. Att Ersta Sköndal högskola är en privat stiftelse innebär inget hinder för att man samarbetar med andra högskolor i landet som Handelshögskolan i Stockholm, Högskolan i Jönköping eller Karolinska Institutet. Med dessa högskolor/institut bedriver man också forskningsprogram som syftar till att belysa frågor som rör vårdens kärna: det medmänskliga bemötandet. Det finns idag inget annat forskningsinstitut i landet som på liknande sätt och med samma omfattning forskar kring dessa frågor.

En annan satsning man vill göra och som regeringen redan gett rätt till att utfärda, är inrättandet av en kandidatexamen i kyrkomusik. En sådan utbildning skulle också vara unik i landet om man bortser från de utbildningar som ges vid de musikaliska högskolorna.

Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) har tillsammans med Högskoleverket granskat högskolans arbete och gett den goda vitsord där man framhåller den banbrytande verksamheten och den dynamiska och icke-hierarkiska andan. Det vore tacknämligt om regeringen lyssnade på verkets bedömningar.

Ersta Sköndal högskola bedriver i dag en för landet unik vårdforskning som inte kan säkras om den inte tillförs medel från staten. Att idag, då frågor om etik blivit en ofrånkomlig del av samhällsdebatten, dra in medel till de som är experter på området är inte annat än illa dolt kunskapsförakt. Regeringen bör därför ges till känna vikten av att Ersta Sköndal högskola erhåller forskningsanslag.

Stockholm den 5 oktober 2005

Yvonne Andersson (kd)

Sven Brus (kd)