Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Högskolan i Skövde examinationsrätt för master- och magisterutbildningar.

Motivering

Regeringen har i propositionen ”Ny värld – Ny högskola” föreslagit en stor reform för den svenska högskolan. Många av förslagen är bra, men det finns vissa aspekter som medfört en stor oro över att systemet inte kommer att ge landets universitet och högskolor likvärdiga möjligheter att delta i ”europeiseringen” och den kvalitativa utvecklingen av utbildningssystemet. De flesta av högskolorna kommer exempelvis, åtminstone initialt, helt att vara utan examensrätt för mastersexamen. Detta är naturligtvis inte bra. Vi ser en påtaglig risk att högskolorna inte alls kommer att ges möjligheter att examinera på mastersnivå. Detta vore mycket olyckligt!

Samtliga högskolor har idag rätt att ge magisterexamen med ämnesdjup, antingen som en generell rättighet eller efter ansökan till Högskoleverket för ett enskilt program, motsvarande minst 4 års heltidsstudier (160 p). På Högskolan i Skövde drivs idag ett antal magisterutbildningar, oftast som påbyggnadsutbildningar till en kandidatexamen. Vissa magisterutbildningar har en tydlig forskningsförberedande karaktär och omfattar 50–60 poäng.

Högskoleverket är den kontrollerande myndigheten när det gäller utbildningskvalitet. Samtliga utbildningar på kandidat- och magisternivå utvärderas kontinuerligt. Dessa utvärderingar visar att svensk högskoleutbildning håller hög kvalitet och att högskolorna står för en utbildningskvalitet som väl matchar och till och med ibland överträffar de etablerade universiteten. Andra aktuella utvärderingar visar att studenter examinerade från våra högskolor i Västra Götaland har lätt att få arbete efter examen, samt att studentsammansättningen i stort speglar befolkningsunderlaget. Högskolorna har sålunda varit mycket viktiga och drivande när det gäller en breddad rekrytering – universiteten ligger här långt efter.

Att utestänga högskolorna från möjligheten att erhålla examinationsrättighet för den europeiska mastersexamen vore alltså ett dråpslag för våra högskolor och regioner. Högskolor som idag håller väl så hög kvalitet i sina utbildningar som universiteten, väl visat genom Högskoleverkets kvalitetsutvärderingar av landets samtliga högskoleutbildningar.

Att inte ge högskolorna full examinationsrätt på avancerad nivå vore att förneka allt det positiva som våra högskolor åstadkommit under de senaste 20 åren och att gömma sig bakom odefinierade termer som t.ex. ”starka miljöer”. Man bidrar därmed till att permanenta ett utbildningsmässigt och konservativt samhälle bl.a. genom att försvåra, speciellt för studenter från icke-traditi­o­nella studentgrupper, att gå vidare till avancerade utbildningar. Detta får naturligtvis följdpåverkningar på utvecklingsdynamiken i regioner utanför storstäderna eftersom man där riskerar att bli utan utbildningar på avancerad nivå.

Låt inte den nya utbildningsreformen dränera all den goda kraft som de nya högskolorna har tillfört, både i termer av kvalitativa utbildningar och i termer av god regional utveckling och samverkan, på alla plan.

Stockholm den 4 oktober 2005

Monica Green (s)

Carina Ohlsson (s)

Urban Ahlin (s)

Kjell Nordström (s)