Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att nordiska språk bör ingå i lärarutbildningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilda insatser bör göras för att stärka den nordiska språkförståelsen.

Motivering

En vetenskaplig undersökning ”Internordisk språkförståelse i en tid med ökad internationalisering”, som gjorts på uppdrag av Nordiska kulturfonden visar att den nordiska språkförståelsen, och särskilt svenskarnas språkförståelse avseende övriga skandinaviska språk är mycket dålig. Nordiska rådets kontrollkommitté har med anledning av denna undersökning medverkat till en utredning om språkförståelsen i Norden och den nationella uppföljningen. Utredarna har undersökt de nationella läroplanerna för grundskolan, de gymnasiala utbildningarna samt lärarutbildningen i de fem nordiska länderna och de tre självstyrande områdena. Härvid framkom att den nordiska språkförståelsen inte har någon högre prioritet vare sig inom grundskolan, gymnasieskolan eller i lärarutbildningen.

Även vi som har engagerat oss i det nordiska samarbetet har märkt en klar försämring av språkförståelsen. Vi hör allt oftare ”jag förstår inte danska” och attityden att inte ens försöka förstå sprider sig tyvärr även bland människor som i sin profession är engagerade i samarbete mellan de nordiska länderna.

Språket är en del av vår identitet och det vore ett stort misslyckande för oss alla om vi i framtiden måste kommunicera med våra grannar på engelska, med begränsade möjligheter att uppfatta nyanserna i det som sägs.

För att förhindra denna utveckling krävs det särskilda insatser i både grundskolan, gymnasieskolan och lärarutbildningen men det kräver också att de frivilliga organisationerna engageras i arbetet med att öka den nordiska språkförståelsen så att vi även i framtiden kan behålla den unika gemenskapen med våra grannländer. Språket är inte bara ett kommunikationsmedel utan det är också en del av vår kulturella bakgrund.

Stockholm den 29 september 2005

Anita Johansson (s)

Berndt Sköldestig (s)